روند پیشگیری از شیوع تب كریمه-كنگو؛ در حد بسیار خوب

رئیس مركز بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت: در طول امسال بیش از 30 نفر در كشور به این بیماری مبتلا شدند كه از این تعداد 3 مورد فوتی گزارش شده است.

1396/03/09
|
10:31
|

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شبكه خبر؛ محمد مهدی گویا با حضور در برنامه ی تیتر امشب شبكه خبر با بیان اینكه تب كریمه كنگو یك بیماری مشترك بین انسان و حیوانات به شمار می‌رود، گفت: طیف گوناگونی از حیوانات شامل حیوانات وحشی و اهلی مثل گوسفند، بز و گربه قابلیت میزبانی ویروس تب كریمه را دارند.
او گفت: بیماری CCHF یا تب كریمه در بیشتر مواقع توسط كنه منتقل می‌شود كه همه‌گیری بالایی هم دارد. شش ماه اول سال و در گرمای هوا، شرایط مناسبی برای رشد این ویروس به‌حساب می‌آید. خوشبختانه با تشخیص به‌موقع این ویروس می‌توان فرد مبتلا را به‌طور كامل درمان كرد و تمام داروهای آن در كشور موجود است.
گویا با بیان اینكه این بیماری قدمتی 20 ساله در كشور دارد یادآور شد: این بیماری برای نخستین بار در سال 78 در كشور دیده شد، سالیانه بین 50 تا 100 مورد به این بیماری مبتلا می شوند.
رئیس مركز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت افزود: بیماری تب كریمه كنگو در 30 درصد موارد حتی با اقدامات درمانی با مرگ‌ومیر مواجه بوده و كشنده است.
رئیس مركز بیماری های واگیردار وزارت بهداشت با بیان اینكه علائم این بیماری بسته به نوع انتشار متفاوت است افزود: این بیماری یا از طریق كنه و یا از طریق كشتار در فضایی خارج از كشتارگاه به انسان منتقل می شود، در صورت انتشار با كنه، با كوچكترین گزشی، این خون آلوده از كنه به انسان منتقل می شود به این ترتیب كسانی كه در دامداری و قصابی ها هستند مستعد ابتلا به این بیماری هستند. در نوع دوم، اگر كشتار دام در كشتارگاه صورت بگیرد جای نگرانی نیست، هشدار زمانی است كه دام در كوچه و خیابان كشتار شود كه موجب آلودگی افراد تحت تماس می شود.
گویا با تكذیب انتشار این بیماری از طریق خوردن گوشت آلوده تاكید كرد: برخی فكر می كنند كه خوردن گوشت آلوده می تواند منجر به انتشار این بیماری شود كه این موضوع را قویا تكذیب می كنم زیرا تنها عامل ابتلا به این بیماری تماس با لاشه و خون تازه حیوان بیمار است لذا گوشت پخته هیچ بیماری را منتقل نمی كند.
رئیس مركز بیماری های واگیردار وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به علائم این بیماری گفت: علائم این بیماری در انسان بین یك تا سه روز ظاهر می شود كه شامل تب و لرز، سردرد، كوفتگی، اسهال و استفراغ به مدت 3 تا 5 روز و بعد از آن خونریزی زیر پوستی، وجود خون در مدفوع و دستگاه تناسلی و دستگاه گوارش آغاز می شود كه در نهایت موجب مرگ فرد بیمار می شود.
او با انتقاد از كشتار دام در كوچه و خیابان تاكید كرد: ما نمی توانیم شاهد كشتار سنتی دام در كوچه و خیابان باشیم زیرا كشتار دام در داخل كشتارگاه اصول و قوانینی دارد كه فرد كشتاركننده به آن اصول واقف است، برای این بیماری هیچ سرم و واكسنی وجود ندارد اما می توان با رعایت نكات ایمنی به آن مبتلا نشد.
گویا افزود: این بیماری پیش زمینه ای دارد و عملا بیماری افراد عادی نیست و تنها افرادی كه به نوعی با دام در ارتباط هستند و حتی دام را به صورت زنده كشتار و مصرف كرده اند می توانند نسبت به ابتلا به این بیماری مشكوك باشند.
او ادامه داد : ما در مدت 20 سال گذشته از همه شیوه های اطلاع رسانی برای بالابردن سطح آگاهی مردم استفاده كرده ایم، كسانی كه براثر ابتلا به این بیماری فوت می كنند پس از فوت باید به گونه ای دفن شوند كه دیگران را آلوده نكنند؛ مرده شورها در معرض ابتلا به این بیماری هستند و آنها می بایستی بر اساس قوانین شرعی متوفای مبتلا به این بیماری را شستشو و دفن كنند تا به این بیماری مبتلا نشوند.

دسترسی سریع