داوطلبان ورود به دانشگاه باید خود را برای كنكور 1400 آماده كنند و به نظر میرسد علی رغم مخالفتهای پشت كنكوریها، در این ماراتن علمی نظام قدیمیها خط میخورند.
ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش كشور گفت: نظام آموزشی تحصیلی دانش آموزان تغییر كرده است و ما از سال 98 با داوطلبانی كه در نظام آموزشی جدید تحصیل كرده اند مواجه میشویم.
خدایی افزود: به همین منظور در كنكور سراسری 98 دو نوع سوال طراحی شد؛ یك نوع سوال از كتابها و دروس نظام قدیم پیش دانشگاهی و یك نوع سوال هم از كتابها و دروس نظام جدید «3،3،6»كه هر دو گروه داوطلبان در آزمون به سوالات پاسخ دادند.
او گفت: با توجه به اینكه 50 درصد داوطلبان هر سال كنكور را پشت كنكوریها تشكیل میدهند برای سال 98 دو نوع سوال طراحی شد اما این موضوع برای سال 99 ادامه نمییابد و در سال 99 همان سوالات نظام جدید «3،3،6» طراحی خواهد شد.
اعلام این خبر كه نظام قدیمیها فقط یك سال وقت دارند موجی از اعتراضات را در بین داوطلبان این گروه ایجاد كرد. داوطلبان نظام قدیم این تصمیم را اشتباه دانستند و اعلام كردند كه كنكور نظام قدیم حداقل باید 3 سال برگزار شود، زیرا تغییر منابع و كتب زمان و هزینه زیادی را از داوطلبان میگیرد و داوطلبان نظام قدیم در این صورت مجبور میشوند كه از ابتدا شروع كنند. بر این اساس بود كه تمدید كنكور نظام قدیم برای كنكور 99 به یكی از مطالبات مهم كنكور سراسری 99 تبدیل شد.
در نهایت پس از اعتراضات فراوان شورای سنجش و پذیرش دانشجو به بررسی شیوه برگزاری كنكور 99 پرداخت كه براساس مصوبه این شورا مقرر شد در كنكور 99 هم دو نوع سؤال برای داوطلبان نظام آموزشی جدید و قدیم طراحی شود.
خدایی دراین باره گفته بود كه در جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مسأله حق انتخاب نظام امتحانی داوطلبان در كنكور 99 بررسی و مقرر شد كه داوطلبان سال 99 در نظام انتخابی مختار باشند، براین اساس داوطلبان كنكور 99 كه در نظام قدیم آموزش متوسطه تحصیل كردهاند میتوانند دروس نظام قدیم یا جدید آموزش متوسطه را در كنكور امتحان دهند و این مسأله بستگی به تمایل داوطلبان دارد.
سازمان سنجش همچنین اعلام كرد، كنكور سراسری 99 آخرین سالی است كه در آن سوالات نظام قدیم مطرح میشود و كنكور 1400 فقط با یك نوع نظام آموزشی، یعنی نظام آموزشی جدید «6-3-3» برگزار میشود اما با وجود این اعلام امسال داوطلبان زیادی درخواست تمدید نظام آموزشی را دارند و در دلایل اعتراض خود آورده اند كه با شیوع ویروس كرونا نمیتوانند در كلاسهای آموزشی شركت كنند و تغییر نظام آموزشی علاوه بر هزینه مالی، زمان زیادی را از آنها میگیرد.
فاطمه زرین آمیزی، سخنگوی سازمان سنجش آموزش كشور ، درباره تمدید كنكور نظام قدیم در سال 1400 اظهار كرد: سازمان سنجش تنها مرجع تصمیم گیرنده برای تمدید یا عدم تمدید نظام آموزشی قدیم برای كنكور 1400 نیست.
سخنگوی سازمان سنجش با تاكید بر اینكه مرجع تصمیم گیرنده در این زمینه شورای سنجش و پذیرش است، افزود: داوطلبان نظام قدیم اگر درخواست تمدید كنكور نظام قدیم برای سال 1400 را دارند، میتوانند نامه و امضا جمع كرده و به سازمان سنجش ارسال كنند.
او بیان كرد: با توجه به اینكه رئیس شورای سنجش و پذیرش وزیر علوم و دبیر این شورا، رئیس سازمان سنجش است، داوطلبان میتوانند درخواست خود را به این دو ارگان ارسال كنند تا پیشنهاد آنها برای بررسی به شورای سنجش و پذیرش ارسال شود.
سخنگوی سازمان سنجش اضافه كرد: اگر این پیشنهاد در شورای سنجش و پذیرش رأی بیاورد، اعمال میشود و اگر رأی نیاورد، سازمان سنجش با استدلال به داوطلبان جواب میدهد.
پاسخ خدایی به درخواست داوطلبان برای تمدید نظام قدیم 1400:
خدایی با بیان اینكه مصوبه شورای سنجش و پذیرش بر این مبناست كه امسال آخرین سال برگزاری كنكور نظام قدیم است، گفت: این موضوع بسیار مورد بحث قرار گرفته و طراحی سؤال برای نظام قدیمیها یك سال تمدید شد و در سال 99 هم این كار انجام میشود، اما دیگر قابل تمدید نیست. دو سال برای برگزاری كنكور نظام قدیم كفایت میكند و به داوطلبان هم از یك سال پیش اطلاعرسانی شده است و میتوانند بر این مبنا برنامهریزی كنند.
پرونده نظام قدیم مختومه میشود؟
تا اواخر دهه 70 نظام آموزشی كشور ترمی واحدی بود كه به نظام قدیم معروف بود و اوایل دهه 80 نظام آموزشی به سالی واحدی تغییر كرد. در كنكور سال 81 سازمان سنجش آموزش كشور برای هر دو گروه داوطلبان نظام قدیم و جدید سوالات جداگانهای طرح كرد و این روند تا سه سال یعنی تا كنكور 83 هم ادامه پیدا كرد.
در این دوره سازمان سنجش در قسمتهایی كه مطالب كتابهای نظام قدیم و جدید شبیه هم بود سوالات یكسان و در بخشهایی كه مباحث متفاوت بود سوالات جداگانهای برای هر گروه طرح میكرد.
بنابرین این احتمال در ذهن خیلی از داوطلبان كنكور شكل گرفت كه كنكور سال 99 و حتی كنكور 1400 به صورت دو كنكور همزمان برای نظام قدیم و جدید برگزار شود، چون این امر قبلا تا سه سال پیاپی سابقه داشته است.
اما تاكنون شورای سنجش و پذیرش تصمیم جدیدی در این رابطه اتخاذ نكرده است و بنا بر این است كه داوطلبان كنكور 1400 كه دارای نظام آموزشی قدیم هستند باید در نظام آموزشی جدید آزمون دهند. داوطلبانی كه دارای مدرك نظام قدیم هستند میتوانند در كنكور 1400 نظام جدید كه تنها شیوه برگزار كنكور در سال 1400 خواهد بود، با همان مدرك اخذ شده نظام قدیم شركت كنند.