دلار در سراشیبی

شاخص دلار مجددا در مدار نزولی قرار گرفت.

1399/08/03
|
09:21
|

شمار كسانی كه در آمریكا خواهان دریافت مزایای بیكاری شده اند نسبت به هفته قبل كاهش محسوسی یافته اما این رقم در مقایسه با آغاز سال میلادی كماكان رقم بالایی است. در شرایطی كه دولت و بانك مركزی آمریكا تاكنون حدود هفت تریلیون دلار نقدینگی و اعتبار به بازارهای مالی این كشور تزریق كرده اند، باقی ماندن نرخ بیكاری در محدوده هفت تا هشت درصدی نمیتواند خبر خوبی برای سیاست گذاران آمریكایی محسوب شود. مذاكرات بین كنگره و دولت بر سر اجرایی شدن یك بسته حمایتی دیگر ادامه دارد اما تاكنون توافقی بین سران دموكرات و جمهوری خواه حاصل نشده است.

با وجود ادعاهای قبلی ترامپ و برخی مقامات دولت وی در توزیع واكسن كرونا تا پیش از انتخابات، به نظر نمی رسد تا پایان سال خبری از واكسن كرونا باشد به ویژه آن كه هنوز نتایج استفاده از نمونه های اولیه در مقیاس وسیع مشخص نشده است. آماده نشدن واكسن مقابله با كرونا در شرایطی رخ می دهد كه ابتلا به كووید-19 همزمان با شروع فصل سرما در بسیاری از كشورهای جهان به سطح نگران كننده ای رسیده و این مساله باعث بازگشت برخی از محدودیت ها شده است. وضعیت به ویژه در اروپا هشدارآمیز است و فعالان بازار نگران اند ضربه دیگری به پیكر كم جان اقتصاد این كشورها وارد شود. لهستان، مجارستان و جمهوری چك از ركوردشكنی تعداد مبتلایان روزانه به كرونا خبر داده اند و در ورشو- ساعت مجاز برای حضور مردم در فروشگاه ها محدود شده است.

تاكنون بیش از 42 میلیون و 370 هزار و 852 مورد ابتلا به كرونا گزارش شده است كه در این بین یك میلیون و 147 هزار و 177 نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین كشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریكا با 229 هزار و 28 نفر، برزیل با 155 هزار و 996 نفر، هند با 117 هزار و 992 نفر، مكزیك با 87 هزار و 894 نفر و انگلیس با 44 هزار و 571 نفر بوده است.

روزهای پرنوسان دلار در بازارهای ارزی ادامه دارد و انتظار می رود دست كم تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریكا این وضعیت ادامه خواهد داشت. باتوجه به اختلاف كم آرای جو بایدن و دونالد ترامپ در نظرسنجی های مختلف، پیش بینی پیروز انتخابات و مسیر دلار چندان كار راحتی نیست و معامله گران در خصوص زمان مناسب برای خرید یا فروش دلار با یكدیگر هم عقیده نیستند. انتخابات ریاست جمهوری روز سوم نوامبر ( 13 آبان) برگزار خواهد شد اما به دلیل كرونا و طولانی بودن فرآیند اعلام نتیجه شمارش آرای پستی احتمالا اعلام نتایج با تاخیر مواجه خواهد شد.

تداوم روند افزایش كسری بودجه دولت آمریكا باعث نگرانی معامله گران از وادار شدن فدرال رزرو به چاپ پول بیشتر شده است. دفتر كنترل بودجه آمریكا در گزارشی اعلام كرده است همزمان با افزایش هزینه های دولت برای حمایت از بخش های مختلف اقتصادی این كشور در برابر پیامدهای ویروس كرونا، كسری بودجه دولت در سال مالی 2020 به 3.13 تریلیون دلار رسیده است كه این رقم با وجود كمتر بودن نسبت به برآوردهای قبلی، یك ركورد كاملا تازه محسوب می شود.

در شرایطی كه كریستین لاگارد- رئیس بانك مركزی اروپا از استفاده حداكثری از ابزارهای در اختیار این بانك برای تقویت طرف تقاضا و رشد اقتصادی خبر داده، مركز آمار اتحادیه اروپا در گزارشی ناامیدكننده اعلام كرد متوسط نرخ تورم در 19 كشور عضو منطقه یورو در 12ماه منتهی به سپتامبر با 0.2 درصد كاهش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به منفی 0.3 درصد رسیده كه این نرخ تورم در فاصله زیادی از سطح دو درصدی هدف‌گذاری شده توسط بانك مركزی این منطقه باقی مانده است. همچنین متوسط نرخ تورم در 12 ماه منتهی به سپتامبر در 27 كشور عضو اتحادیه اروپا 0.3 درصد اندازه‌گیری شده كه 0.1 درصد كمتر از رقم ثبت شده ماه قبل بوده است.

متوسط نرخ تورم بزرگ‌ترین در آمریكا در 12 ماه منتهی به سپتامبر نیز با 0.1 درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به سطح 1.4 درصد رسید كه این نرخ تورم، بالاترین سطح تورمی ثبت شده در آمریكا در 9 ماهه اخیر بوده است. در مدل جدید سیاست گذاری فدرال رزرو، اجازه داده خواهد شد تا برای تقویت رشد اقتصادی و تزریق نقدینگی لازم به بازارها، نرخ تورم از سطح دو درصدی هدف گذاری شده قبلی عبور كند اگر چه طبق گفته جروم پاول- رئیس بانك مركزی آمریكا، اجازه فاصله گرفتن بیش از حد تورم از سطح دو درصدی داده نخواهد شد.

جو مانیمبو- كارشناس مسایل ارزی در موسسه وسترن یونیون سولوشنز - گفت: بازار با طیف گسترده ای از اخبار نقیض هم مواجه شده است. از یك طرف، شاهدیم كه برخی از اركان اصلی اقتصاد آمریكا نظیر بخش خرده فروشی رشد خوبی را تجربه كرده اند و از طرف دیگر كسری بودجه دولت روز به روز بیشتر می شود. این مساله مطرح است كه بسته های صدها میلیارد دلاری دیگری در راه باشند و چاره ای نیز جز اجرایی شدن آن ها نداریم. پیش بینی می كنم رشد اقتصادی در سه ماهه پایانی سال به چهار درصد برسد.

فضای ریسك بر سر بازارهای ارز بیش از پیش تشدید شده است. معامله گران نگران اند فضای تنش بین آمریكا و شركای تجاری بزرگش تا پیش از انتخابات روی دور تند افزایشی باشد و این مساله بیش از پیش فشار روی اقتصاد جهانی را كه به دلیل كرونا با مشكلات زیادی روبروست، تشدید كند.

با نزدیك شدن به موعد برگزاری زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریكا، حساسیت معامله گران نسبت به تحولات سیاسی و انتخاباتی در این كشور نیز بیشتر شده است. تمایل دموكرات ها به اعمال سیاست های محرك در مقیاس بسیار بزرگ در تضاد با چیزی است كه جمهوری خواهان در نظر دارند. دموكرات ها به صورت كلی خواهان افزایش مستقیم عرضه پول به شكل یارانه، تزریق نقدینگی به بازار و وام هستند در صورتی كه جمهوری خواهان تقویت توان مالی اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق غیرمستقیم نظیر كاهش نرخ مالیاتی را دنبال می كنند.

شاخص دلار

شاخص دلار كه نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.24 درصد كاهش نسبت به روز گذشته در سطح 92.737 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانك سوئیس نیز معادل 1.106 دلار اعلام شد (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورك محاسبه شده است).

ارزهای اروپایی

در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با 0.26 درصد كاهش نسبت به روز قبل خود و به ازای 1.304 دلار مبادله شد. یورو 0.33 درصد بالا رفت و با ماندن در كانال 1.18 به 1.185 دلار رسید.

ارزهای آسیایی

تقابل چین و آمریكا روی سرمایه گذاری های متقابل اتباع دو كشور نیز تاثیر محسوسی داشته تا جایی كه خرید خانه در آمریكا توسط اتباع چینی طی 9 ماه نخست امسال نسبت به بازه مشابه زمانی سال قبل حدود 60 درصد كاهش یافته است. چینی ها از هشت سال پیش تاكنون بزرگ ترین خریداران خارجی خانه در آمریكا بوده اند و كاهش 60 درصدی خانه توسط آن ها بدان معنا بوده كه 11.5 میلیارد دلار سرمایه خارجی كمتر وارد چرخه اقتصاد آمریكا شده است.

در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با 0.2 درصد افزایش به 104.699 ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریكا به ازای 1.400 دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل 6.687 یوان چین اعلام شد.

انتهای پیام

دسترسی سریع