بررسی قانون جدید سنای آمریكا در تحریم ایران

استاد حقوق بین الملل دانشگاه: قانون جدید سنای آمریكا برای تحریم ها علیه ایران نقض فاحش برخی از مواد متن و همچنین روح برجام است.

1396/03/28
|
11:17
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما‏، توكل حبیب زاده در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبكه دو سیما افزود: از ویژگی های این قانون جدید اختیارات وسیعی است كه به رئیس جمهور آمریكا برای اعمال تحریم های گسترده تر علیه ایران می دهد.

وی گفت: در قانون جدید مصوب سنای آمریكا تناقضات ساختاری وجود دارد.

حبیب زاده افزود: در این قانون به سپاه پاسداران كه نیروی نظامی رسمی ایران است برچسب تروریسم زده شد كه این مسئله با هیچكدام از اصول‏، قوانین و مقررات بین الملل همخوانی ندارد.

سفیر ایران در شوروی سابق هم در این برنامه گفت: قانون سنای آمریكا یك پیام و هشدار به كشورهای جهان است كه در صورت برقراری معاملات و مبادلات تجاری و اقتصادی با ایران ممكن است شامل تحریم های آمریكا شوند.

محسن نوبری افزود: اگرچه بر اساس متن برجام قرار بود این اتفاق نیفتد اما قانون جدید سنای آمریكا تاثیرات بین المللی بسیار عمیق و جدی بر روی همكاری اقتصادی - تجاری كشورها با ایران خواهد گذاشت.

حسن بهشتی پور كارشناس مسائل بین الملل هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: قانون جدید سنای آمریكا درباره اعمال تحریم ها علیه ایران چهره آمریكا را به عنوان كشوری بدعهد به دنیا نشان خواهد داد.

وی افزود: قطعا آمریكا برای اجرای این قانون با چالش جدی مواجه خواهد شد و كشورهای دنیا دیگر با آمریكا همسو نخواهند بود.

بهشتی پور گفت: ایران باید در چارچوب اقدامات حقوقی و شكایت در دادگاه های بین المللی اقداماتی انجام دهد تا آمریكا متوجه شود ایران در برابر اقدامات این كشور دست بسته نیست.

این كارشناس مسائل بین الملل افزود: اقتصاد ما در داخل باید به گونه ای شكل بگیرد كه تحریم ها نتواند به آن لطمه ای وارد كند.
بهشتی پور گفت: آمریكا در موضع انفعال است و باید پاسخ دهد كه چرا به تعهداتش عمل نمی كند؟!

عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاكید بر اینكه برای مقابله با تحریم های آمریكا باید به توانمندی های داخل توجه كنیم، گفت: هدف آمریكایی ها این است فضای عملیاتی را كه برای تحریم ایران از دست دادند با فضای تبلیغاتی، زنده كنند بنابراین نباید به گونه ای صحبت كنیم كه فضای تبلیغاتی آن ها خودش را در داخل ایران نشان دهد.

حشمت الله فلاحت پیشه در در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری شنبه شب شبكه دو سیما افزود: در بهترین حالت آمریكایی ها به سال 1995 میلادی برمی گردند كه 11 سال تلاش كردند تحریم های یك جانبه خود را فرامرزی كنند.

وی ادامه داد: ایران با برجام ، دشمنی دنیا را كه آمریكایی ها نسبت به ایران شكل دادند به دشمنی فقط آمریكا با ایران محدود كرد.

فلاحت پیشه با اشاره به اینكه اوباما نخستین ناقض برجام بود، افزود: قرار بود با ادامه تحریم ها امروز بیشتر از 336 هزار بشكه در روز نفت نفروشیم امّا اكنون 2 میلیون و 630 هزار بشكه نفت می فروشیم و پول آن را هم دریافت می كنیم.

وی اضافه كرد: از حدود 1150 نوع تحریم علیه ایران 915 نوع تحریم برداشته شد كه هر كدام از آن ها برخی نقاط را در اقتصاد كشورمان فلج كرده بود.

فلاحت پیشه با اشاره به اینكه برجام از ابتدا متن حقوقی نبود بلكه متن سیاسی بود، گفت: با توافق برجام برای نخستین بار، یك كشور از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بدون جنگ خارج شد.

عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: ما در مقابل آمریكایی قرار داریم كه در هر جایی كه احساس می كند به نفعش نیست زیر تعهدات خود می زند.

فلاحت پیشه اضافه كرد: پس از برجام 80 میلیارد دلار قرارداد فایناس را منعقد كردیم كه برابر با 6 سال اعتبارات عمرانی ماست.

وی با اشاره به اینكه در شرایط كنونی با آمریكای عهد شكن مواجه هستیم، گفت: در شرایط پس از برجام تحریم شكنی های بی سابقه را شاهد هستیم. ناصر نوبری سفیر سابق ایران در شوروی هم در ادامه سخنان خود در این برنامه گفت: باید متناسب با هدف اصلی طرف مقابل، راهكارمان را در مقابله با آنها تعیین كنیم.

وی با اشاره به اینكه با توجه به مفاد برجام و نقاط ضعف آن ، امكان پیگیری و شكایت جدی نواقص آن وجود ندارد، ادامه داد: اگر چنین چیزی وجود داشت در زمانی كه اوباما با تمدید 10 ساله قانون داماتو، برجام را نقض كرد، پیگیری می كردیم امّا امكان پذیر نبود زیرا در برجام، بندی به نام "ماشه خودكار" وجود دارد به این معنی كه اگر از نقض برجام شكایت كنیم و اگر آن كسی كه از او شكایت كردیم ناراضی باشد همه تحریم ها به طور خودكار در مدت 45 روز بر می گردد بنابراین دست ما در چارچوب برجام بسته است.

نوبری با تاكید بر اینكه راه حقوقی و قانونی در چارچوب برجام برای اینكه علیه نقض ها اقدام كنیم وجود ندارد، افزود: ما تعهدات خود را در برجام، نقد انجام دادیم امّا تعهدات آنها نسیه است.

سفیر سابق ایران در شوروی گفت: نباید بین برجام و نابرجام قیاس كنیم بلكه معتقدیم اگر در تدوین برجام دقت كرده بودیم اكنون مشكل كمتری داشتیم .

نوبری افزود: هدف اصلی آن ها ایجاد شكاف در جامعه و ملت كشورمان است به همین علت آن ها اسم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در تحریم ها آورده اند.

وی تاكید كرد: باید با حفظ وحدت اصلی خودمان این هدف آن ها را خنثی كنیم.
حسن بهشتی پور كارشناس روابط بین الملل هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: سناتور كروكرو و دار و دسته صهیونیست های مجلس سنای آمریكا از ابتدا مخالف برجام بودند و اقداماتی را انجام می دهند تا برجام در عمل اجرا نشود و ایران ناقض آن باشد نه آمریكا.

وی با اشاره به اینكه 6 قطعنامه كه تحت فصل هفتم بود با برجام لغو شد، افزود: این قطعنامه ها پرونده سازی هسته ای علیه ایران را توجیه می كرد.

بهشتی پور با بیان اینكه با برجام ، قطعنامه شورای حكام آژانس بین الملل انرژی هسته ای هم رسماً لغو شد، اضافه كرد: همه زمینه های حقوقی كه آمریكایی ها به استناد آن وفاق بین المللی علیه كشورمان ایجاد كرده بودند از بین رفت و اكنون آژانس بین المللی انرژی هسته ای تأیید كرده است كه ایران همة اقدامات خود را انجام داده است.

وی ادامه داد: بنابراین توپ در زمین آمریكایی هاست و آن ها باید پاسخگو باشند كه چرا تحریم های جدید را وضع كردند.

این كارشناس روابط بین الملل اضافه كرد: ایران می تواند در مجامع و دادگاه های بین المللی اقامه دعوا كند.

وی گفت: اگر اقتصاد ایران به سمت خود كفایی برود و اثرگذاری تحریم ها كم شود این ابزار از دست آن ها گرفته خواهد شد. توكل حبیب زاده استاد حقوق بین الملل دانشگاه هم با اشاره به ظرفیت های برجام گفت: با توجه به اینكه اكنون می تواند فضای منفی علیه آمریكا شكل بگیرد باید از ظرفیت سه لایه اوّل مكانیزم حل اختلاف در برجام استفاده كنیم .

وی ادامه داد: هیچ جا جز چارچوب كمیسیون مشترك برجام صلاحیت رسیدگی به شكایت حقوقی در زمینه برجام را ندارد.

حبیب زاده اضافه كرد: مجلس می تواند دولت را ملزم كند و كمیسیون مشترك برجام را فعال كند تا آمریكا را در سه لایه بررسی با اجماع میان سه كشور تحت فشار قرار دهد.

وی گفت: عقب نشینی از برجام در شرایط كنونی به ضرر ماست و آمریكایی ها نیز دنبال همین موضوع هستند كه ما از برجام عقب نشینی كنیم.

دسترسی سریع