فوق تخصص آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری گفت: از مسئولان وزارت بهداشت میخواهم تزریق واكسن ایرانی را قبل از گروههای دیگر و مردم عادی تجربه كنند.
مسئولان قبل از گروههای دیگر باید واكسن كرونای داخلی را تجربه كنند/ واكسینه كردن مردم 4 ماه زمان میبرد
سید محمد رضا هاشمیان، فوق تخصص آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری و عضو استاد دانشگاه علوم پزشكی در گفتو گو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به ماجرای تهیهی واكسن از طرف ایران و انتقادات مطرح شده در این موضوع، بیان كرد: بحث واكسن كرونا، مستقیم به مسوولان وزارت بهداشت برمیگردد، چون ریاست جمهوری و بقیه نهادها مدتهاست كه رضایت خودشان را برای خرید اعلام كردند و تامین بودجه را در رابطه با واكسن كرونا انجام دادند.
هاشمیان ادامه داد: از زمان شیوع ویروس در كشور، برخی از مسوولان وزارت بهداشت بحث ایمنی گلهایی را مطرح كردند و به این باور بودند كه واكسن تاثیری در این بیماری ندارد كه این نظرات همه غلط بود و آنهایی كه این نظرات را داشتند، در برابر مردم مسئول هستند و باید جوابگوی شایعات غیرعلمی كشور باشند.
وی بیان كرد: الان 56 نفر برای تزریق واكسن داوطلب شدند و یك صحبتی در مورد دادن دیه مطرح شده كه واقعا باید دید اگر برای این افراد مشكلی پیش بیاید، واقعا هزینهایی به آنها داده میشود؟ در رابطه با این موضوع تاكنون صحبتی نشده است.
فوق تخصص آیسییو در رابطه با اهمیت واكسن كرونا از اویل اپیدمی، گفت: در پروتكل كشوری به هیچ وجه از زمان شروع ویروس در كشور بحث واكسن ذكر نشد و از تمهیدات واكسن نیز صبحت نشد و در تمام مصاحبهها كه مستنداتش موجود است به هیچ وجه به بخش واكسیناسیون در خصوص مقابله بیماری كرونا در كشور توجه خاصی نشده است، حتی بسیاری از شركتهای داخلی بودند كه تقاضای این را داشتند كه اگر نیاز به كمك است، همراهی كنند.
وی ادامه داد: با وجود آنكه جزو كشورهایی بودیم كه شیوع كرونا را از همان اول داشتیم، اما توزیع واكسن به تاخیر افتاده، در صورتی كه اگر این موضوع به تعویق نمیافتاد، این تعداد از كادر درمان و مردم عادی را از دست نمیدادیم.
هاشمیان افزود: واكسن ایرانی بعد از اتمام كار باید به تاییدیه سازمان جهانی بهداشت برسد كه این موضوع هم چند ماهی زمان میبرد، تا آن زمان چه كسی مسئول آمار مرگ و میر كرونا در كشوراست؟ این عزیزان كه تصمیمگیر موضوع هستند، تا به حال در شرایط ما قرار نگرفتند.
وی بیان كرد: موضوع دیگر 56 نفری هستند كه قرار است داوطلب تزریق باشند، اما از بین این 56 نفر ببینید چند نفر از مسوولان وزارت بهداشت كه در مورد واردات واكسن كرونا موضع گرفتند، حضور دارند؟ البته برخی از آنها میگویند ما قبلا كرونا گرفتیم، اما برای اینكه بخواهند بین مردم اعتماد ایجاد كنند و همه چیز را موجه جلوه دهند، حتما باید خودشان واكسینه شوند، مسئولان وزارت بهداشت كه سِمت بالایی دارند و تا الان كاری در رابطه با تهیه و ساخت واكسن انجام ندادند، از آنها میخواهم تجربهی واكسن ایرانی را قبل از گروههای دیگر و مردم عادی داشته باشند.
هاشمیان افزود: با وجود آنكه از ابتدا گفتیم به واكسن كرونا نیاز داریم و شاهد مرگ افراد بودیم، اما واكسن تهیه نشد، در صورتی كه در كشورهای اطراف مثل عراق و تركیه هم واكسن را تهیه كردند و به مردمشان تزریق میكنند، این به یك برنامهریزی مشخص نیاز دارد كه در كشور ما انجام نشده است.
هاشمیان در ادامه افزود: ما نسبت به این رویكرد وزارت بهداشت بسیار معترض هستیم و متاسفانه هیچ جواب علمی هم به ما داده نمیشود، توجه داشته باشید كه مراحل تولید داخلی واكسن با دارو فرق میكند و برای واكسن حتما باید از سازمان جهانی بهداشت مجوز گرفته شود و كشورهایی مثل چین كه آنقدر در ساخت واكسن پیشرو بودند، زمان زیادی برد تا مجوزها را از سازمان جهانی بهداشت بگیرند و در واقع به این دلیل ما سوال میكنیم كه چه كسی در كشور مسئولیت مرگ و میرها را از زمانی كه واكسن كرونا در دسترس كشورهای جهان قرار گرفته، قبول میكند؟ چون مجوز گرفتن برای واكسن هم زمان زیادی را میگیرد.
فوق تخصص آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به عوارض احتمالی واكسن كرونا، گفت: ممكن است واكسن عوارضی داشته باشد و تا الان همهی واكسنها عوارضی نیز داشتهاند، به طور مثال واكسن آنفولانزا هم عامل یك بیماری میشود و همچنین واكنشهای آلرژیك بر اثر واكسنها دیده شده است، بنابراین مصونیت آنها 100 درصد نیست، ولی باید گفت كه این مصونیت بالای 90 درصد است و همین كه عوارض كوچك یا عوارض بزرگ دارند دلیل نمیشود كه واكسیناسیون انجام نشود، آیا واقعا علم میتواند به همین دلیل عامل مرگ و میر آدمها در دنیا شود؟ بنابراین منطق پزشكی حكم میكند مجموع مرگ و میرها در دنیا كم شود تا به یك ایمنی بزرگ برسد، ضمن اینكه تزریق واكسن در هیچ كجای دنیا اجباری نیست و افرادی كه فكر میكنند در معرض خطر بیشتر هستند، مثل كادر درمان میتوانند تزریق را انجام دهند.
هاشمیان در رابطه با پیشبینی اثر واكسن كرونا در اپیدمی، ادامه داد: طبق تحقیقهای صورت گرفته به این نتیجه رسیدند كه اگر در ایالات متحده 70 درصد جامعه واكسن كرونا را تزریق كنند، ایمنی جمعی اتفاق خواهد افتاد و در كشور ما در این زمینه تحقیقی صورت نگرفته، اما احتمالا وضع ما هم به همین شكل باشد و حداقل 3 الی 4 ماه زمان میبرد تا واكسیناسیون در كل كشور انجام شود، بنابراین نمیتوان پیشبینی كرد كه در زمان تزریق واكسن شیوع اپیدمی به چه شكل میشود، چون هنوز شروع نشده است.
وی بیان كرد: با وجود تمام چالشها اما ما در كنار مردم ایستادیم، در این مدت به دلیل قدرت ویروس همكارانی از كنار ما كم شدند، اما باز هم از مقاومت خود كوتاهی نمیكنیم و امیدوارم مسئولان برنامهی توزیع واكسن را زودتر انجام دهند تا شاهد كاهش ویروس در كشور باشیم، حتی از چند كشور از من دعوت كردند تا برای تزریق واكسن به آنجا برم، اما من نرفتم چون منتظر هستم تا در كنار همكارانم در بیمارستان همه با هم واكسینه شویم.