تلاش آمریكا برای خنثی كردن آثار مثبت برجام

سخنگوی وزارت امور خارجه: هیئت حاكمه آمریكا به تنهایی نمی‌تواند در نقض یا از بین بردن برجام تلاش كند.

1396/04/19
|
14:36
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بهرام قاسمی در نشست خبری امروز خود با اشاره به اقدامات ضدایرانی اخیر آمریكا افزود: این اقدامات نشان می دهد آمریكا به جای برخورد با برجام، اقدامات سیاسی و اقتصادی خود را كه اقداماتی ضدایرانی است بر لوایح و اقداماتی متمركز كند تا آثار مثبت برجام خنثی شود.

وی تصریح كرد: این اقدامات چه از نظر مباحث تحریمی و از چه نظر آثار روانی بر موسسات مالی - تجاری جهان به نحوی است كه می خواهند آثار مثبت اقتصادی برجام برای كشورمان كمرنگ و بی اثر شود.

قاسمی رویدادهای اخیر را دارای علایمی جدی و قابل تأمل دانست و تاكید كرد: البته قضاوت را به آینده موكول می كنیم كه آمریكا از چه روش هایی استفاده و پیگیری خواهد كرد اما ما برای هرگونه اقدام آمادگی لازم را داریم و كشورمان اكنون بیش از سال های گذشته در حوزه های مختلف برای برخورد با هرگونه اقدام ناپسند و نابجا آماده است.

اقدامات مخرب امریكا در سوریه باید متوقف شود
سخنگوی وزارت امور خارجه بر توقف اقدامات مخرب امریكا در سوریه به ویژه حمله به نیروهای ارتش این كشور تاكید كرد.

بهرام قاسمی در ادامه نشست خبری درباره جزئیات توافق امریكا و روسیه برای آتش بس در سوریه و ضمانت اجرایی آن گفت: البته من نمی توانم درباره ضمانت اجرایی تفاهمات این كشورها به جای آنها اظهار نظر كنم اما با توجه به اینكه ما با روسیه و تركیه در مذاكرات آستانه همكاری داشتیم و با توجه به نوع خاص روابطمان با روسیه اطلاعات لازم را درخصوص مسائل سوریه دریافت می كنیم.

وی افزود: با توجه به آمد و شدهای دیپلماتیك میان مقامات ایران و روسیه به طور دائم با آنان در حال مشورت و تبادل نظر هستیم و اطلاعات مربوط به سوریه را دریافت می كنیم.

قاسمی با اشاره به مذاكرات اخیر روسای جمهور امریكا و روسیه گفت: اگر تفاهم میان این دو درخصوص آتش بس و مناطق كاهش تنش در سوریه به كل این كشور تسری یابد و زمینه ای برای تثبیت آتش بس در این كشور باشد قطعاً می تواند مفید باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح كرد: اما با توجه به شناخت اقدامات امریكا در سوریه به ویژه حمله به ارتش این كشور تا حدی ابهام و جای تردید در این خصوص وجود دارد و باید اینگونه اقدامات مخرب امریكا متوقف شود زیرا با این اقدامات حركت رو به جلو دشوار است.

وی گفت: آتش بس در كل خاك سوریه مد نظر است و نمی تواند به نقاط خاص این كشور محدود شود و باید به تجربیات گذشته نیز توجه كرد كه در اینگونه نشست ها و مذاكرات اگر به واقعیات روی زمین توجه نشود تفاهمات با شكست مواجه خواهد شد.

قاسمی با تاكید بر لزوم توجه به حاكمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه افزود: اگر تفاهمات در این چارچوب نباشد تردید دارم كه هر گونه تفاهمی به سرانجام برسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره جزئیات خدمات كنسولی به حجاج كشورمان در مناسك حج امسال گفت: ایران و عربستان دارای روابط دیپلماتیك نیستند؛ پارسال مناسك حج را انجام ندادیم و برای حج امسال، سازمان حج مسئولیت مذاكره با طرف سعودی را پذیرفت و شروط خاص ما با طرف مقابل در نشست های مختلف بررسی شد كه به تفاهمات لازم رسیدیم.

وی افزود: تا این لحظه قرار بر اعزام حجاج كشورمان به مناسك حج است، مقدمات كار فراهم شده است و گروه های مقدماتی به عربستان اعزام شده اند.

قاسمی گفت: با توجه به نیازهای حجاج در طول مناسك حج مانند نیازهای پزشكی و دیگر ضرورت ها، بخش كنسولی كه باید در طول ایام حج، تیم سرپرستی حجاج كشورمان را همراهی كند طبق تفاهم با مقامات سعودی اعزام خواهد شد.

وی افزود: براساس این تفاهم 10 نفر از همكاران كنسولی ما از وزارت خارجه برای ارائه خدمات كنسولی به حجاج كشورمان در ایام حج در نقاط مختلف عربستان حضور خواهند داشت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره دیدار اخیر روسای جمهور امریكا و روسیه گفت: این نخستین دیدار پوتین و ترامپ در حاشیه اجلاس گروه 20 در هامبورگ بود و رسانه های روسی نگاه مثبتی به این دیدار دارند.

وی افزود: نفس دیدار و مذاكره همواره در جهان می تواند مثبت و قابل توجه باشد به شرط آنكه در محیطی شفاف و برای صلح، دوستی و امنیت جهانی باشد اما باید منتظر بود تا اخبار بیشتری درباره جزئیات این دیدار و نتایج آن منتشر شود.

قاسمی همچنین درباره تاریخ برگزاری كمیسیون مشترك برجام گفت: تاریخ برگزاری این كمیسیون مشخص است و در زمان خودش برگزار و اعلام خواهد شد و عمدتاً مشكلاتی كه از جلسات قبل این كمیسیون ایجاد شده است در این نشست بررسی خواهد شد.

وی همچنین درباره اقدامات وزارت خارجه برای جلوگیری از واگرایی بیشتر در روابط ایران و تاجیكستان تصریح كرد: دو كشور دارای اشتراكات بسیارند و در ایران نگاه مثبتی به این كشور وجود دارد و همواره برای برداشتن گام های رو به جلو به منظور افزایش تفاهمات و گسترش روابط با این كشور تلاش شده است.

قاسمی افزود: گاهی احساس می شود كه عناصر یا كشورهای ثالثی تلاش می كنند كه روابط بی نظیر ایران و تاجیكستان را تحت تأثیر اقدامات منفی خود قرار دهند.

وی با تاكید بر تلاش برای رفع موانع در روابط دو كشور اضافه كرد: برخی مشكلات ناشی از سوءتفاهماتی است كه احتمالاً در تاجیكستان در قبال كشورمان به وجود می آید و ما تلاش داریم با نگاه مثبت برخی تصورات نادرست را كه از ما القا كرده اند از آنان دور كنیم و بتوانیم به روابط بهتری دست یابیم كه این به نفع دو كشور است.

سفر هیئت روسی به تهران ، فردا
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: هیأت روسی فردا در سفر به تهران با مقامات ذیربط كشورمان دیدار و در خصوص مسائل مختلف بویژه همكاری هایمان در امور سوریه مذاكره می كند.

بهرام قاسمی در نشست خبری درباره اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر دریافت تضمین های لازم از آمریكا و روسیه درباره جلوگیری از حضور نیروهای مستشاری ایران و هم پیمانانش در جنوب سوریه اظهار داشت: اظهارات مقامات صهیونیست در این خصوص موضوع جدیدی نیست .

وی گفت: البته هنوز جزئیات مذاكرات روسای جمهور آمریكا و روسیه مشخص نیست و باید منتظر بود اما تاریخ گواه آن است كه در دهه های گذشته بسیاری از مذاكرات به علت تطبیق نداشتن با واقعیات به شكست انجامید و تفاهمات عملی نشد.

قاسمی افزود: امیدوارم این مذاكرات از آن نوع نباشد و به شكست نینجامد اما مهم آن است كه آتش بس در كل سوریه برقرار و برای امنیت مردم این كشور گام برداشته شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در عین حال تصریح كرد: با توجه به سیاستهای آمریكا و رژیم صهیونیستی در این خصوص با تردید مواجهم .

وی گفت: اما اینكه نیروهای مستشاری كشورمان در مناطق جنوب غرب سوریه حضور نداشته باشند اكنون نمی توانم قضاوت نهایی كنم بویژه آنكه روند برگزاری مذاكرات آستانه با وجود افت و خیزها و پیچیدگیهای آن در حال اجراست.

قاسمی افزود : دیروز با سفیر روسیه درباره این موضوع دیدار و گفتگو داشتم و فردا هم هیات روسی به تهران می آیند؛ نمایندگان كشورمان فعالند و گفتگو ها درباره مسائل مختلف بویژه همكاری ها در خصوص سوریه ادامه دارد، با كمی صبر می توانیم در این باره قضاوت و صحبت كنیم.

وی همچنین درباره روابط ایران و كانادا گفت: آخرین تماس تلفنی آقای ظریف با همتای كانادایی اش چند هفته قبل از انتخابات بود و هیات كانادایی نیز در سطح مدیركل حدود سه هفته پیش از انتخابات اخیر كشورمان به تهران آمدند و مذاكراتی در این باره صورت گرفت.

قاسمی افزود: مقرر شد دور بعدی مذاكرات نیز انجام شود كه احتمالا در اتاوا برگزار خواهد شد؛ ما به ادامه مذاكرات و اینكه گفتگوها به حد مطلوبی برسد خوش بین هستیم.

وی گفت: وزارت امور خارجه مسئول این مذاكرات است و در طرف مقابل نیز وزارت امور خارجه این مسئولیت را بر عهده دارد؛ فعلا مذاكرات در همین چارچوب خواهد بود و در صورت تعیین تاریخ دقیق گفتگوها، مذاكرات در سطح مدیركل انجام خواهد شد.

قاسمی همچنین درباره اقدام كانادا در باقی گذاشتن نام كشورمان در فهرست كشورهای حامی تروریسم و تاثیر آن در مذاكرات دو كشور اظهار داشت: اگر این مسائل نبود شاید نشست های كارشناسی با كانادا می توانست به نتایج مشخص تری برسد.

وی با اشاره به ادامه مذاكرات با مقامات كانادا افزود: البته هنوز شاهد تفاهم اصلی نیستیم و این نشان می دهد كه برخی موضوعات لاینحل و برخی با مشكل مواجه است .

قاسمی تصریح كرد: حكمی كه دادگاه كانادا صادر كرد خلاف اصل مصونیت دولتها است و برای ما مقبول نیست ؛ حق اعتراض برای ما وجود دارد و آن را از طریق نظام قضایی با شدت پیگیری می كنیم و موضوعی نیست كه مسكوت بگذاریم.

وی ابراز امیدواری كرد: اقدامات نابجای دولت پیشین كانادا درباره روابط دو كشور در حوزه سلب مصونیت حاكمیت ایران با گامهای دولت كنونی كانادا در مسیر حل و فصل مسائل قرار گیرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره خبر برخی رسانه های پاكستانی مبنی بر شلیك سه راكت در استان بلوچستان اظهار داشت: متاسفانه با وجود سفر اخیر آقای ظریف و هیات همراه نظامی امنیتی به این كشور گاهی در مرزهای دو طرف با تحركات گروههای تروریستی مواجهیم كه منجر به برخورد می شود.

قاسمی تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران باید از مرزهایش دفاع كند و در این باره بسیار جدی است .

وی گفت: بزودی كمیسیون مشترك امنیتی كه ثمره تفاهمات آقای ظریف با مقامات پاكستانی است برگزار خواهد شد و درباره ساز و كارهای تامین امنیت مرزهای دو كشور گفتگو خواهیم كرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اینكه عربستان برای تامین امنیت حجاج ایرانی چه خواهد كرد اظهار داشت: خبر ندارم كه مقامات امنیتی سعودی در این باره چه خواهند كرد و از چه ابرازی استفاده می كنند اما مسلما حفظ امنیت حجاج به عهده مقامات این كشور است كه برای ما اهمیت بسیار دارد.

وی گفت: در نشست با مقامات عربستان درباره امنیت حجاج كشورمان و تضمین آن صحبت های بسیار شده و اطمینان های بسیار دریافت كرده ایم .

قاسمی افزود: تا این لحظه حجاج و شهروندان ما نباید نگرانی عمده ای در این باره داشته باشند گرچه متاسفانه در فضای مجازی مطالبی منتشر می شود كه می تواند سبب نگرانی شود و حال آنكه اخبار حج را باید از سازمان حج و زیارت دریافت كرد.

وی اضافه كرد: مسئولان سازمان حج در تفاهمات خود با مقامات سعودی تضمین های لازم را دریافت كرده و بسیار خوشبین و مطمئن هستند كه همه تفاهمات مكتوب شده است و مناسك حج بدون مشكلی برگزار خواهد شد .

دسترسی سریع