پرتاب پیشرفته‌ترین تلسكوپ جهان به فضا

بزرگ‌ترین و پیشرفته‌ترین تلسكوپ فضایی جهان از پایگاه گویان فرانسه به فضا پرتاب شد.

1400/10/05
|
07:48
|

قرار است این تلسكوپ غول‌پیكر كه انقلابی در صنعت فضا محسوب می‌شود در فاصله‌ای بسیار دورتر از تلسكوپ هابل جهان پیرامون ما را رصد كند. این تلسكوپ 9 میلیارد دلاری می‌تواند فضایی به مراتب دورتر و عمیق‌تر از آنچه تاكنون بشر دیده را رصد كرده و دور جدیدی از اكتشافات نجومی را آغاز كند.

موشك «آریان 5» كه حامل این تلسكوپ غول‌پیكر است ساعت 7 و 20 دقیقه به وقت محلی از پایگاه آژانس اروپایی فضا در گویان فرانسه، واقع در آمریكایی جنوبی پرتاب شد.

موشك آریان همراه با این تلسكوپ در مجموع 6 و نیم تن وزن دارد و پس از 26 دقیقه پرواز و طی مسافت 1 میلیون و 600 هزار كیلومتری، تلسكوپ را در مكان از پیش تعیین شده رها خواهد كرد. پس از آن یك ماه طول می‌كشد تا تلسكوب به مقصد خود در یك مدار خورشیدی كه در فاصله تقریبا 1 میلیون مایلی زمین واقع است، برسد و گردش خود به دور خورشید را آغاز كند.

تجهیزات «جیمز وب» 100 برابر حساس‌تر از تجهیزات هابل هستند و به همین دلیل انتظار می‌رود با یافته‌های جدید آن، درك دانشمندان از جهان عمیقا دگرگون شود.

آینه اصلی تلسكوپ «جیمز وب» 18 قسمت دارد كه در مجموع آینه‌ای بزرگ با قطر 6 و نیم متر را تشكیل می‌دهد؛ در مقام مقایسه، قطر آینه تلسكوپ هابل 2 متر و 40 سانتیمتر بود.

این رصدخانه فضایی شامل ابزارهایی برای تصویربرداری از اشیاء كیهانی و تجهیزات اسپكتروسكوپی (طیف‌بینی) است كه نور را برای مطالعه خواص فیزیكی و شیمیایی مواد كیهانی، به طول موج‌های جداگانه می‌شكند.

«جیمر وب» قدرت مقاومت بالایی در برابر دما و تغییرات آن نیز دارد؛ بویژه آنكه صفحه‌هایی كه به سمت خورشید هستند تا 110 درجه سانتیگراد گرم خواهند شد و در مقابل، دما در بخش‌های دور از خورشید تا حدود منهای 237 درجه كاهش می‌یابد.

تلسكوپ «جیمز وب» دو ماموریت‌ اصلی دارد:

جمع آوری اطلاعات درباره مراحل اولیه تاریخ كیهانی و تحقیق درباره زمانی بسیار دور یعنی بازگشت به حدود صد میلیون سال پس از انفجار بزرگ؛ تا ستاره شناسان دریابند كه چگونه اولین ستاره‌ها و كهكشان‌ها تشكیل شده‌اند و چگونه در طول زمان تكامل یافته‌اند.
كشف اگزوپلان‌ها یعنی سیارات خارج از منظومه شمسی و تحقیق درباره احتمال وجود حیات فرازمینی با مطالعه اتمسفر این سیارات. بر این اساس، «جیمز وب» در جستجوی امكان حیات در سیارات فراخورشیدی خواهد بود؛ سیاراتی كه دانشمندان اطلاعات كمی درباره آنها دارند.

كار ساخت این تلسكوپ از سال 2004 میلادی با همكاری مشترك ناسا، آژانس فضایی كانادا و آژانس فضایی اروپا آغاز شد و انتظار می‌رود كه فعالیت‌های نجومی آن نیز از تابستان 2022 میلادی آغاز شود؛ یعنی حدود شش ماه پس از آنكه كار تنظیم این تلسكوپ و آینه‌های آن و دیگر ابزار اندازه گیری در فضا به پایان رسید.

در آن زمان است كه ناسا انتظار دارد اولین تصاویر گرفته شده توسط «جیمز وب» را دریافت و منتشر كند.

دسترسی سریع