برای جلوگیری از لخته شدن خون پس از واكسن استرازنكا چه كنیم؟

یك متخصص بیماری‌های داخلی با اشاره به اینكه اكنون امیكرون سویه غالب در كشور ما است، گفت: با این وجود هنوز هم با سویه دلتا مواجه هستیم و هر ابتلایی را نباید به پای امیكرون بگذاریم.

1400/11/17
|
09:54
|



میساء قیم، با اشاره به شروع موج ششم كرونا، اظهار كرد: بهتر است هر علامتی شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزا را كرونا در نظر بگیریم، چون طبق گزارش‌هایی كه داشته‌ایم این روزها بیماران سرپایی كرونا در تمام مراكز و در تمام شهرهای ایران افزایش زیادی داشته و حداقل 5 برابر شده‌اند.

وی با بیان اینكه خوشبختانه در بیشتر مبتلایان به امیكرون علائم شدید نیست و بیماران بدحال نمی‌شوند، گفت: با این وجود هنوز هم افرادی كه واكسن كرونا تزریق نكرده‌اند، افرادی كه بیماری زمینه‌ای دارند، افرادی كه داروهای سركوب كننده سیستم ایمنی دریافت می‌كنند و افرادی كه وزن بالای 100 كیلوگرم و چاقی بدخیم دارند، ممكن است بدحال شوند.

علائم شایع امیكرون چیست؟

این متخصص داخلی در مورد علائم كرونای امیكرون گفت: علائم امیكرون مثل سویه‌های قبلی كرونا شامل سردرد، سرفه، عطسه، آبریزش بینی، گلو درد، گوش درد، بدن درد و اسهال است، اما بیماران به‌صورت شایع با گلو درد و بدن درد مراجعه می‌كنند كه ممكن است همزمان با تب همراه باشد. برخی از بیماران نیز به‌صورت كمتر شایع علائم گوارشی مثل تهوع، سردرد، اسهال و استفراغ داشته باشند.

وی با تاكید بر اینكه بهتر است تمام بیماران به محض شروع علائم حداقل 48 ساعت پیگیر علائم بیماری باشند، افزود: اگر علائم بهتر نشد و یا بیمار تب بالا و تب نزدیك به 39.5 یا 40 درجه سانتی‌گراد داشت، یا تب با وجود خوردن مسكن تب قطع نشد، حتما با پزشك مشورت كنند.

قیم، زمان قرنطینه برای همه بیماران كرونایی را طبق پروتكل وزارت بهداشت ایران حداقل 10 روز دانست و تاكید كرد: خروج از قرنطینه و هرگونه بازگشت به كار باید بعد از 10 روز از روز شروع علائم باشد.

ابتلای مجدد افراد به امیكرون

وی در مورد ابتلای مجدد به كرونا در افراد نیز گفت: در بسیاری از افرادی كه در پیك‌های قبلی به كرونای دلتا مبتلا شده بودند، احتمال ابتلای مجدد به امیكرون حتی با وجود تزریق واكسن وجود دارد. اكنون افرادی كه قبلا كرونا گرفته‌اند به میزان قابل توجهی دوباره به بیماری مبتلا می‌شوند، اما تزریق واكسن كمك زیادی می‌كند تا علائم بیماری تشدید نشود.

این پزشك متخصص در مورد زمان مراجعه بیماران به اورژانس نیز گفت: با توجه به افزایش مجدد مراجعات بیماران به اورژانس بهتر است به بیماران آموزش دهیم تا مراجعه غیر ضروری به اورژانس را كمتر كنند و در صورت نیاز به پزشكان عمومی یا كلینیك‌های سرپایی مراجعه كنند. چنانچه علائم بیمار بعد از 48 ساعت بهتر نشد، تب ادامه پیدا كرد، درد قفسه سینه، تهوع و استفراغ، بی حالی و بی اشتهایی و سرفه‌ها خیلی شدید شد، بیمار باید حتما با پزشك مشورت كند.

وی بر استراحت در منزل، خواب و استراحت كافی، مصرف غذاهای پروتئینی مثل گوشت و مصرف مایعات و به ویژه مصرف آب در دوران بیماری تاكید كرد و افزود: شروع درمان‌های موثر بر كاهش تكثیر ویروس كرونا در كنار درمان‌های علامتی توسط پزشكان توصیه می‌شود.

اهمیت درمان زودرس بیماران كووید

قیم بر درمان زودرس بیماری كووید تاكید و اظهار كرد: درمان زودرس به ویژه در افرادی كه سن بالای 60 سال، وزن بالای 100 كیلوگرم و سابقه بیماری خاص دارند و یا داروهای سركوب كننده سیستم ایمنی دریافت می‌كنند اهمیت دو چندانی دارد. طبق پروتكل وزارت بهداشت چنانچه پزشك صلاح بداند می‌تواند داروهای قوی‌تری مثل رمدسیویر را به‌صورت سرپایی و محدود برای سه روز برای بیمار تجویز كند.

وی با اشاره به شیوع كرونای امیكرون در این پیك، اظهار كرد: در حال حاضر با وجود اینكه امیكرون سویه غالبی در سطح كشور است، اما هنوز هم با سویه دلتا مواجه هستیم. به‌صورت كلی درگیری ریه در دلتا بیشتر دیده می‌شود، اما نباید از این غافل شویم كه امیكرون هم ممكن است بیمار را بدحال كند و درگیری ریه اتفاق افتد.

این متخصص داخلی با بیان اینكه هنوز هم كرونای دلتا به میزان كمتر در جامعه شیوع دارد، گفت: بنابراین هر ابتلایی را به پای امیكرون نگذاریم، اگرچه امیكرون غالب است. به همین دلیل بر درمان هرچه زودتر بیماری تاكید داریم.

وی با بیان اینكه به‌صورت كلی بیماران مبتلا به امیكرون در 4 تا 5 روز اول ممكن است بدحال شوند، تصریح كرد: بعد از 4 روز انتظار داریم یك‌سری علائم در مبتلایان بهتر شود، اما یك‌سری علائم مثل گرفتگی صدا، آبریزش بینی و گلودرد ممكن است تا یك هفته باقی بماند. چنانچه سرفه‌ها خفیف نباشد و علائم خطری مثل تب، سرفه‌های شدید، درگیری به‌صورت درد بین دو كتف، درد قفسه سینه، یا تنگی نفس، بی حالی و ضعف شدید و تهوع و استفراغ وجود نداشته باشد می‌توانیم بگوییم روند بیماری رو به بهبود است.

قیم با بیان اینكه در افراد مسن ضعف و بی حالی بیشتر اتفاق می‌افتد و ممكن است تب را به‌صورت واضح نداشته باشیم، افزود: در مورد بیمارانی كه علائمی مشابه درگیری سینوس‌ها و خلط داشته باشند تجویز آنتی بیوتیك لازم نیست، مگر اینكه شك قوی به عفونت آنتی باكتریایی وجود داشته باشد.

وی همچنین بر واكسیناسیون كودكان در موج جدید كرونا تاكید كرد و گفت: فعلا در كشور ما دو واكسن سینوفارم و پاستوكووك برای كودكان بالای 9 سال تزریق می‌شود. طبق گزارش‌های اخیر و حضوری شدن مدارس، متاسفانه شاهد این هستیم كه خانواده‌های زیادی از طریق كودكان خود به كرونا مبتلا شده‌اند و در واقع كودكان ناقل بیماری بوده‌اند.

ابتلا به كرونای امیكرون در كودكان بیشتر شده است

این متخصص داخلی با اعلام اینكه ابتلا به كرونای امیكرون در كودكان بیشتر از قبل شده است، گفت: كرونای امیكرون در كودكان در بیشتر موارد با تب شروع می‌شود، اما اگر كودك بیش از 48 ساعت تب یا تب بالا داشت، باید حتما با پزشك مشورت شود. به‌طور كلی كودكان بیشتر علائمی همچون بی قراری، شكم درد، علائم سرماخوردگی و تب بروز می‌دهند، اما كاهش سطح بویایی و چشایی را در این پیك كمتر می‌بینیم.

وی تصریح كرد: بهتر است طبق نظر وزارت بهداشت ایران و همگام با دستورالعمل كشورهای پیشرفته و مطالعات، تزریق دوز سوم واكسن كرونا برای كنترل هرچه زودتر پاندمی كرونا انجام شود. تمام افراد بالای 18 سال بهتر است هرچه زودتر برای تزریق دوز سوم واكسن به مراكز واكسیناسیون مراجعه كنند. همچنین بهتر است مطابق با آخرین دستورالعمل وزارت بهداشت و در صورت موجود بودن سایر واكسن‌ها، باتوجه به وجود عارضه نادر لخته خون در جوانان، واكسن آسترازنكا فقط برای افراد بالای 50 سال تزریق شود.

این پزشك متخصص با اشاره به اینكه همه واكسن‌ها ممكن است عوارضی داشته باشند، توضیح داد: برخی عوارض واكسن مشابه سرماخوردگی و طی 48 ساعت تا نهایتا 72 ساعت اولیه بعد از ابتلا به كرونا شایع است. در صورتی كه علائم بیش از مدت زمان گفته شده ادامه یابد لازم است بیمار از نظر ابتلا به كرونا بررسی شود.

قیم با بیان اینكه فروكش كردن پاندمی و آرامش نسبی چندماه اخیر را مدیون همه واكسن‌ها هستیم، گفت: در این مدت تعداد افراد زیادی در كشور ما واكسن سینوفارم تزریق كردند و می‌توان گفت این واكسن هم ایمنی خوبی داشت، بنابراین الزامی وجود ندارد كه كدام واكسن تزریق شود، اما در صورت انتخاب واكسن آسترازنكا یك‌سری موارد احتیاط وجود دارد كه بهتر است همه افراد بدانند.

وی در مورد علائم خطر و نگران كننده پس از تزریق واكسن آسترازنكا توضیح داد: چنانچه بعد از تزریق واكسن آسترازنكا فرد دچار سردردهایی شود كه به خصوص با تغییر موقعیت یا خم كردن سر رو به جلو تشدید شود، یا همراهی با تاری دید یا دو بینی باشد، یا همراه با تهوع یا استفراغ یا اختلال سطح هوشیاری یا تشنج باشد باید حتما به پزشك مراجعه كند.

قیم با بیان اینكه بعد از تزریق واكسن آسترازنكا و با شروع هرگونه علامتی فرد باید هوشیار باشد، تصریح كرد: قبل از اینكه عوارض یاد شده تشدید شود، یعنی با سردرد مداوم و شدید و تهوع و استفراغی كه نسبت به همیشه متفاوت است باید حتما به پزشك مراجعه شود. این عوارض می‌تواند خیلی نادر باشد، اما باتوجه به اینكه در كشور ما هم به‌صورت نادر دیده شده، وزارت بهداشت اعلام كرده افراد زیر 50 سال واكسن‌های دیگری كه در پروتكل وزارت بهداشت وجود دارد، تزریق كنند.

عارضه لخته خون بعد از تزریق آسترزنكا

این پزشك متخصص در مورد عارضه لخته خون پس از تزریق واكسن آسترازنكا توضیح داد: عارضه نادر لخته خون از روز اول بعد از تزریق و معمولا طی یك هفته و 10 روز اول از زمان تزریق ممكن است رخ دهد. اگرچه در برخی مطالعات دنیا این احتمال را به‌صورت نادر تا 48 روز نیز در نظر گرفته‌اند.

وی با تاكید بر تزریق واكسن‌های مورد تایید وزارت بهداشت به‌عنوان دوز سوم یا بوستر، گفت: با این وجود بهتر است افراد زیر 50 سال با توجه به تاكید اخیر وزارت بهداشت واكسن‌های دیگری به جز آسترازنكا را به‌عنوان دوز سوم دریافت كنند، اما چنانچه به هر علتی تمایل به دریافت این واكسن دارند علائم خطر را بدانند و با آگاهی كامل این واكسن را تزریق كنند.

درمان ساده عارضه لخته خون ناشی از تزریق آسترازنكا

قیم با بیان اینكه حتی در صورت بروز عارضه لخته خون، درمان ساده‌ای برای آن وجود دارد و به راحتی می‌توانیم بیمار را نجات دهیم، تصریح كرد: متاسفانه در بسیاری از موارد، افراد علائم خطر را جدی نگرفته‌اند و با وجود توصیه‌ها، با سردردهای بسیار شدید بعد از 10 روز به پزشك مراجعه كرده‌اند كه متاسفانه خیلی دیر است و پزشكان نمی‌توانند كاری انجام دهند.

وی با بیان اینكه طبق مقالات، گزارش‌ها و تجربیات در صورت تشخیص زودرس، امكان درمان عارضه لخته خون ناشی از تزریق آسترازنكا وجود دارد و درمان‌ها بسیار ساده است، توضیح داد: هرگونه تغییر در سایز ساق پاها، ضایعات پوستی بنفش و صورتی رنگ در اندام‌ها مثل پاها و بازوها و قفسه سینه، تنگی نفس، درد در قفسه سینه در كنار سردردهای شدید و تهوع و استفراغ باید جدی گرفته شود و فورا با پزشك مشورت شود. در این موارد فورا آزمایش‌های انعقادی و آزمایش‌های لازم درخواست و اقدامات لازم انجام می‌شود، اما اگر افراد بعد از تزریق واكسن هیچ عارضه‌ای نداشتند نیازی به بررسی و پیگیری ندارد.

این پزشك متخصص داخلی خاطرنشان كرد: افرادی كه قبلا واكسن آسترازنكا را تزریق كرده‌اند، چنانچه هیچ مشكلی نداشتند، بعد از گذشتن دوره حساسی كه اشاره شد نباید نگران باشند.

وی با بیان اینكه عارضه لخته خون پس از تزریق واكسن آسترازنكا بسیار نادر است، گفت: اگرچه عارضه تشكیل لخته خون بعد از تزریق واكسن نادر است، اما گزارش‌هایی در دنیا و همین‌طور كشور ما از بروز چنین عارضه‌هایی وجود دارد، بنابراین بهتر است تزریق كنندگان این واكسن كاملا از علائم خطر آگاه باشند و در صورت بروز علائم حتما با پزشك مشورت كنند.

دسترسی سریع