تعدادی از نمایندگان در نشست امروز مجلس شورای اسلامی تذكرات و اخطاراتی به نحوه بررسی مواد اعاده شده از لایحه احكام برنامههای توسعه ازجانب شورای نگهبان مطرح كردند كه رئیس مجلس توضیحاتی در این خصوص به این نمایندگان ارائه كرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در نشست علنی امروز (یكشنبه، 27 تیر) مجلس شورای اسلامی در بررسی موادی از لایحه احكام دائمی برنامههای توسعه كشور كه از شورای نگهبان برای رفع ایرادات برگشت داده شده است تذكرات و اخطاراتی ازجانب تعدادی از نمایندگان بیان شد كه رئیس مجلس توضیحاتی در این خصوص به آنان داد.
براساس این گزارش محمدرضا پورابراهیمی با استناد به ماده 43 آییننامه داخلی مجلس گفت: لایحه احكام دائمی برنامه ششم توسعه در مجلس قبل در كمیسیون مشترك مورد رسیدگی قرار گرفت. حالا هم اگر این لایحه ایراداتی دارد باید در كمیسیون مشترك ایرادات و ابهاماتش رفع شود.
نماینده مردم كرمان در مجلس شورای اسلامی افزود: ویژگی كمیسیون مشترك حضور نمایندگانی از كمیسیونهای تخصصی مجلس به دلیل ماهیت چندوجهی این لایحه است. هر چند كه این كمیسیون در مجلس دهم تشكیل نشده و تشكیل آن ممكن است قدری زمانبر باشد اما رسیدگی به ایرادات لایحه احكام دائمی برنامه ششم توسعه باید در كمیسیون مشترك انجام شود.
آقای لاریجانی در پاسخ به این تذكر، گفت: مادهای كه به آن استناد كردید تشخیص را به عهده هیئت رئیسه مجلس گذاشته است كه در مجلس نهم این تشخیص داده شد اما هیئت رئیسه در مجلس نهم چنین تشخیصی ندارد.
همچنین ابطحی در اخطاری در خصوص لایحه مذكور گفت: مشخص نیست این لایحه ماهیت دائمی دارد و یا ماهیت برنامهای و موقتی. اگر این احكام دائمی است باید شكل قوانین دائمی باشد و ما نمیتوانیم یك بام و دو هوا عمل كنیم. اما اگر برنامه است، باید موقتی باشد.
نماینده مردم خمینی شهر در مجلس افزود: با توجه به اینكه هنوز برنامه پنجم توسعه حاكم است مواد این احكام باید با دو سوم رای نمایندگان به تصویب برسد.
وی با بیان اینكه شورای نگهبان ایرادات ماهوی به این لایحه گرفته است اضافه كرد: ایرادات شورای نگهبان صرفا جنبه شكلی ندارد لذا دستور بدهید این لایحه به كمیسیون مسترد شود.
ابطحی افزود: چطور احكام دائمی پراكنده در قوانین مختلف را كه ممكن است با هم تضاد داشته باشند در یك لایحه گنجاندند؟
آقای لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به این تذكر گفت: شورای نگهبان اشكالی به این لایحه گرفته كه حجم بندهای آن زیاد است و وقتی ایراد دیگری نگرفته چه چیزی را باید بررسی كند؟
رئیس مجلس افزود: با توجه به اینكه این احكام در برنامههای مختلف تكرار میشد قرار شد یك بار به تصویب برسد كه در برنامههای توسعه تكرار نشود.
همچنین فولادگر مردم اصفهان در مجلس با استناد به ماده 43 آییننامه و اصول 74 و 75 قانون اساسی، اخطار داد و گفت: زمانی كه این لایحه در كمیسیون برنامه و بودجه مجلس نهم مورد رسیدگی قرار گرفت، علاوه بر آنكه ایرادات شورای نگهبان را رفع نكرد بلكه با افزودن 50 ماده به این لایحه حجم آن را بیشتر كرد اما ایرادات شورای نگهبان همچنان به قوت خودش باقیست.
نماینده مردم اصفهان در مجلس در سوالی از آقای لاریجانی مطرح كرد: این سند یا لایحه است یا برنامه است كه آنطور كه میفرمایید برنامه نیست. پس، بنابراین رسیدگی به آن نیاز به كمیسیون مشترك ندارد.
لاریجانی در پاسخ به تذكر فولادگر، گفت: استناد شورای نگهبان به اصول 74 و 75 اشاره ندارد؛ چرا كه این شورا موادی را كه بار مالی دارد جزء به جزء مشخص و ایراداتش را بند به بند اعلام میكند اما اشكالاتی كه این شورا به لایحه احكام دائمی برنامه ششم گرفته اشكالات اساسی و كلی است و تا زمانی كه این اشكال كلی را رفع نكنیم سایر اشكالات جزئی به قوت خودش باقی است، بنابراین باید این ایراد اساسی را رفع كنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: این لایحه در یك رفت و برگشت دیگر به شورای نگهبان باید ایرادات كلی و جزئیاش برطرف شود. احكام مندرج در این لایحه اگر درون برنامه پنجم توسعه هم باشند در رأیگیری نیاز به دوسوم آراء خواهیم داشت اما به نظر میرسد این احكام در برنامه پنجم توسعه ذكر نشده است.
محمد دهقان در ادامه نشست علنی امروز در تذكری با اشاره به بررسی لایحه احكام دائمی برنامههای توسعه ای كشور اعاده شده از شورای نگهبان گفت: ایرادات شورای نگهبان به محورها و مفاد این لایحه ایرادات شكلی است، اما كمیسیون مربوط در زمان تدوین لایحه تعداد زیادی از مواد پیشنهادی نمایندگان را به لایحه مذكور الحاق كرد كه این پیشنهادها میتوانست در قالب یك طرح به صحن علنی ارائه شود.
نماینده مردم چناران و طرقبه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: كمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درخصوص لایحه احكام دائمی برنامه های توسعهای كشور تنها میتوانست اصلاح شكلی انجام دهد و نباید اصلاحات و حذف مواد را در دستور كار قرار میداد، زیرا براساس آییننامه داخلی مجلس تنها موادی باید مورد اصلاح قرار گیرند كه شورای نگهبان به آنها اعتراض كرده باشد.
آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذكر این نماینده گفت: من با آیتالله جنتی دبیر شورای نگهبان در باره نحوه بررسی احكام دائمی برنامههای توسعه ای كشور صحبت كردم و ایشان در این خصوص اعلام كرد كه مواد الحاقی لایحه مذكور با 10 تا 15 ماده توجیه دارد اما چون در این لایحه حدود 70 ماده الحاقی آمده بدین معناست كه حاشیه بر متن غلبه دارد.
وی تصریح كرد: مجلس درباره لایحه مذكور تنها از نظر شكلی اقدام به اصلاح كرده است و ما محتوا را تغییر نمیدهیم. البته ممكن است در این حوزه نیز نظر متفاوت با نظر شورای نگهبان داشته باشیم.
لایحه احكام دائمی برنامه های توسعه ای كشور در روزهای پایانی مجلس نهم تصویب و برای تایید به شورای نگهبان ارسال شد.
شورای نگهبان با وارد دانستن ایراداتی به این لایحه از جمله اینكه تعداد مواد الحاقی بیش از اندازه است و به تغییر ماهیت آن منجر شده است، لایحه را به مجلس بازگرداند.
بررسی این لایحه از صبح امروز در دستور كار مجلس قرار گرفته است.