رییس آزمایشگاه مرجع كشوری كرونا در انستیتوپاستور: نمی‌توان پیش‌بینی مطلقی از كرونا داشت/احتمال بروز موج‌ هشتم و بالاتر وجود دارد

رئیس آزمایشگاه مرجع كشوری كووید19 در انستیتو پاستور احتمال بروز موج‌های هشتم و یا بیشتر كرونا همچنان وجود دارد، اما همه چیز به این وابسته است كه چه واریانتی از ویروس به وجود آید؛ بنابراین نمی‌توان گفت موج هفتم، آخرین موج كرونا در ایران است.

1401/05/29
|
12:42
|

دكتر مصطفی صالحی وزیری ، درباره روند فعلی شیوع كرونا در كشور، گفت: زیرسویه جدید امیكرون كه با نام BA2.75 شناخته می‌شود هنوز در ایران شناسایی نشده است‌. درحال حاضر بیشترین واریانت موجود از كووید19 در كشور ( بیش از 90 درصد) سویه BA5 است كه در سایر نقاط دنیا هم سویه BA5 فراگیر و غالب است.

او درباره روند بررسی نمونه‌های آزمایشگاهی كرونا از نظر شناسایی نوع زیر سویه، توضیح داد: با توجه به هزینه قابل توجه تست‌های تعیین توالی به روش NGS و به دلیل محدودیت بودجه، درصدی از نمونه‌های مثبت كه به آزمایشگاه مرجع كشوری ارسال می‌شود را مورد سكانس ژنی قرار می‌دهیم.

وی درباره روند طی شدن موج هفتم كرونا در كشور، تصریح كرد: اگر بخواهیم ایران را با سایر كشورهایی كه ابتدا در آن‌ها امیكرون شناسایی شد، مانند آفریقای جنوبی مقایسه كنیم، قاعدتا موج چندان گسترده‌ای از اُمیكرون تجربه نخواهیم كرد، اما در كل نمی‌توان پیش‌بینی مطلقی درباره كرونا داشت؛ زیرا ویروس به ما نشان داده است كه هر لحظه می‌تواند اتفاق غیر منتظره‌ای رخ دهد.

این ویروس‌شناس تاكید كرد: احتمال بروز موج‌های هشتم و یا بیشتر كرونا وجود دارد، اما همه چیز به این وابسته است كه چه واریانتی از ویروس به وجود آید كه این امر هم متاثر از فاكتورهای دیگر است؛ بنابراین نمی‌توان گفت موج هفتم، آخرین موج كرونا در ایران باشد.

رئیس آزمایشگاه مرجع كشوری كووید19 در انستیتو پاستور در پاسخ به این سوال كه آیا ممكن است موج‌های بعدی كرونا با سویه‌های قدیمی همچون دلتا مجددا فراگیر شود؟، اظهار كرد: نمی‌توان این احتمال را منتفی دانست، ولی این احتمال زیاد نیست. اگر بخواهیم روند تكامل ویروس را درنظر بگیریم، ویروس به سمتی می‌رود كه بتواند انتشارپذیری بیشتر و بیماری‌زایی كمتر داشته باشد؛ ولی برخی جهش‌ها می‌تواند در ویروس رخ دهد كه سویه‌هایی با رفتار متفاوت ایجاد شود. اگر اتفاق غیر منتطره‌ای رخ ندهد، احتمالا جهش خطرناكی نخواهیم داشت؛ اما این موضوع اصلا قطعی نیست. تنها موضوعی كه مقدار بیشتری از آن مطمئن هستیم این است كه مرگ و میر كمتر خواهد بود؛ زیرا سیستم ایمنی بدن افراد طی این مدت از شیوع كرونا، تحریك شده است و پاسخ ایمنی سلولی می‌تواند از شدت بالای ویروس جلوگیری كند.

وی با اشاره به اینكه ممكن است در فصل پاییز شاهد بروز و شیوع سایر ویروس‌های تنفسی از جمله آنفلوآنزا باشیم، گفت: در این مدت قریب به 2 سال و نیم كه كرونا عمده عفونت‌های تنفسی را تشكیل می‌داد با توجه به رعایت پروتكل‌ها و استفاده از ماسك، سایر ویروس‌های تنفسی مجال كمتری برای گسترش و انتشار داشتند، اما در حال حاضر با عادی انگاری شرایط و كاهش رعایت پروتكل‌ها احتمالا شاهد بروز موارد بالایی از آنفلوآنزا در كنار كرونا باشیم كه این موضوع خود ممكن است یك چالش باشد.

او درباره باز طراحی واكسن‌های كرونا در برابر سویه‌های جدید ویروس از جمله اُمیكرون، بیان كرد: قاعدتا اگر قرا باشد واكسن مناسبی برای جلوگیری از انتشار ویروس وجود داشته باشد، نیازمند بازنگری واكسن‌ها هستیم ولی واكسن‌های موجود هنوز هم برای كاهش موارد مرگ و میر موثر هستند.

دسترسی سریع