ایران رتبه اول شدت مصرف انرژی

سرپرست مركز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست با بیان اینكه ایران در شدت مصرف انرژی رتبه اول را جهان دارد، اظهار كرد:نمی ‌توان مصرف سوخت های فسیلی را به صفررساند اما با صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌توان میزان آن را كاهش داد.

1401/09/08
|
14:20
|

به گزارش رادیو پیام از ایسنا هرساله با آغاز فصل سرما و وارونگی دما، آلودگی هوا پررنگ‌تر از قبل خود را نشان می‌دهد. یكی از دلایل آلودگی هوا مازوت‌سوزی است. مازوت نوعی نفت كوره به شمار می‌آید كه كیفیت پایین و ویسكوزیته بالایی دارد و در نیروگاه‌های حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده می‌شود.در واقع مازوت را می‌توان از جمله تركیب‌های نفت خام به شمار آورد كه حاصل تقطیر جزء به جزء آن به هنگام پالایش نفت خام است و بعد از تبخیر بنزین و سایر فرآورده‌های سبك‌تر، از نفت خام بدست می‌آید.زمانی كه این مواد به خاك یا آب‌های سطحی می‌رسند، بخشی از آن‌ها تبخیر می‌شوند، برخی دیگر نیز به دلیل نشتی مخازن نگهداری آن‌ها در آب و خاك حل خواهند شد و آسیب‌های بسیاری به همراه دارند.

این قصه پایان ندارد؟

باوجود تمام آسیب‌هایی كه سوخت مازوت بر سلامت انسان، محیط زیست و كره زمین می‌گذارد، گزارش‌هایی از مصرف این سوخت در نیروگاه‌هایی همچون نیروگاه شازند منتشر شده است.

داریوش گل علیزاده - سرپرست مركز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست - در گفت و گو با ایسنا با بیان اینكه 16 نیروگاه بخاری در كشور داریم كه مازوت مصرف می‌كنند، اظهاركرد: مخازن و مشعل نیروگاه‌ بعثت در تهران ، نیروگاه اسلام آباد در اصفهان، نیروگاه شهید منتظری در اصفهان ، منتظر قائم فردیس كرج پلمب شده است و 12 نیروگاه دیگر نیز به‌صورت مدیریت شده و تلفیقی از مازوت استفاده می‌كنند.

وی ادامه داد: رویكرد سازمان این است كه از سوخت پاك استفاده شود. براساس ماده 13 قانون هوای پاك باید سوخت پاك در اختیار واحدهای صنعتی، تولیدی و نیروگاه‌ها قرار گیرد، در غیر این صورت باید سیستم‌های كنترلی در اختیار قرار گیرند تا نیروگاه‌ها بتوانند آلاینده‌هایی كه منتشر می‌شوند را به حد مجاز برسانند ولی متاسفانه نیروگاه ها فاقد تجهیزات كنترلی هستند كه این موضوع در دست پیگیری است.

به گفته سرپرست مركز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست ماده 23 قانون هوای پاك بسیار به این مسئله تاكید دارد ولی مشكل اصلی این است كه نیروگاه‌های ما بسیار قدیمی هستند و اجرای برخی از پروژه‌های كنترلی برای آن‌ها ممكن نیست البته وزارت نیرو برنامه دارد كه محتوای گوگرد مازوت را قبل از احتراق كاهش دهد تا بعد از احتراق میزان آلاینده‌ها به حداقل برسد.

گل علیزاده با بیان اینكه انرژی در ایران به‌صورت لجام گسیخته‌ای مصرف می‌شود، گفت: ایران از نظر شدت بالای مصرف انرژی رتبه اول را در دنیا دارد، ما 15 برابر كشور ژاپن و 2.5 برابر میانگین جهانی انرژی مصرف می‌كنیم. عدم مدیریت مصرف انرژی ، آلودگی‌ها را شدیدتر می‌كند چرا كه 94 درصد پایه تولید انرژی در ایران سوخت‌های فسیلی است و كاملا طبیعی است كه اثرات تجمعی این میزان مصرف سوخت فسیلی چه در صنعت، خودروها، موتورخانه‌ها و سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی موجب ایجاد آلودگی هوا در زمان وارونگی دما و بروز شرایط ناسالم در كیفیت هوا شود.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا امكان به صفر رساندن مصرف سوخت فسیلی در ایران وجود دارد یا نه؟ گفت: در حال حاضر به هیچ وجه امكان به صفر رساندن مصرف سوخت‌های فسیلی وجود ندارد و تنها می‌توان میزان مصرف آن را كاهش داد. ما در نیمه دوم سال به‌ویژه در فصل زمستان حدود 39 تا 40 هزار مگاوات مصرف برق داریم ولی این میزان مصرف در تابستان امسال به 69 هزار مگاوات افزایش یافت.

سرپرست مركز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست تاكید كرد: اگر مصرف انرژی برق را كاهش دهیم می‌توانیم تعمیرات برخی از نیروگاه‌های مازوت‌سوز را به زمان وارونگی دما انتقال دهیم اما به‌طور كلی در حال حاضر این كار به دلیل این كه میزان گاز تحویلی به شبكه داخلی محدود است و بخش اعظمی از این گاز نیز صرف بخش خانگی و تجاری می‌شود ، چندان امكان‌پذیر نیست.

وی ادامه داد: اگر مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری را مدیریت كنیم و كاهش دهیم حداقل حدود 25 میلیون مترمكعب از مصرف مازاد گاز جلوگیری می‌شود. این كار به معنای صرفه‌جویی نیست و تنها كاهش مازاد مصرف گاز است و اگر 5 تا 7 درصد از مازاد مصرف گاز در این دو بخش جلوگیری كنیم حدود 35 میلیون متر مكعب صرفه‌جویی می‌شود.

سرپرست مركز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست در پاسخ به این سوال ایسنا كه آیا فناوری مصرف انرژی پاك در ایران وجود دارد یا خیر؟ گفت: فناوری انرژی پاك هزینه بسیار بالایی دارد و درضمن یك انرژی پایدار نیست. ما به لحاظ ظرفیتی جزو كشورهای رتبه یك انرژی خورشیدی هستیم علاوه بر آن می‌توانیم از ظرفیت انرژی‌های باد و زمین گرمایی كشور نیز بهره‌ ببریم ولی باید همزمان در مسیر واقعی‌سازی بهای انرژی گام برداریم.

گل علیزاده در پایان تصریح كرد: به دلیل ارزان قیمت بودن سوخت فسیلی، بهای برقی كه در نیروگاه‌های فسیلی تولید می‌شود نیز ارزان‌تر است. متاسفانه هزینه جانبی تولید برق در نیروگاه‌های فسیلی كه موجب آلودگی هوا است به عنوان هزینه و بهای تولید برق محاسبه نمی‌شود، باید این آسیب در بهای برق لحاظ شود كه در این صورت بهای بالاتری خواهد داشت.

دسترسی سریع