عضو كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تبدیل‌شدن ایران به قطب تجارت گاز منطقه در غرب آسیا با از سرگیری واردات گاز از تركمنستان

ایران با زیرساخت‌های خط لوله انتقال گازی، می‌تواند به قطب انرژی منطقه به‌ویژه در حوزه گاز و مركز تبادل و تجارت گاز در منطقه غرب آسیا تبدیل شود.

1402/03/20
|
12:24
|

عضو كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: انعقاد قرارداد واردات گاز بین ایران و تركمنستان، ناترازی گاز را در انتهای خط لوله گاز شمال شرقی كشور در فصل زمستان جبران می‌كند. ایران با زیرساخت‌های خط لوله انتقال گازی، می‌تواند به قطب انرژی منطقه به‌ویژه در حوزه گاز و مركز تبادل و تجارت گاز در منطقه غرب آسیا تبدیل شود.

«مالك شریعتی نیاسر» عضو كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره اهمیت انعقاد قرارداد واردات گاز از تركمنستان به ایران افزود: ما اكنون در شرایط بازگشت به وضعیت گذشته هستیم، كاری كه هم اكنون در حال پیش برد با تركمنستان است جبران مافات دولت قبل است؛ زیرا در زمان وزارت زنگنه یك اشتباه تاریخی در روابط همسایگی با تركمنستان با توهم به‌دست‌آوردن خسارت از طرف تركمنستان انجام شد.

وی در ادامه خاطرنشان‌كرد: به همین دلیل در دولت قبل ارتباط ما با تركمنستان از بین رفت و جریمه‌های متنوعی را متحمل شدیم. جریمه نخست، جریمه نقدی بود كه به پرداخت كل بدهی خرید گاز از تركمنستان محكوم شدیم و 2 درصد هم به هزینه این بدهی افزوده شد؛ یعنی به‌جای اینكه پنج درصد سود بدهی را پرداخت كنیم هفت درصد سود بدهی به تركمنستان را پرداخت كردیم.

این نماینده مجلس یازدهم گفت: این اقدامات در دولت قبل باعث شد كه تركمنستان از ما شكایت كند. خوشبختانه این بدهی هم اكنون تسویه شده است. البته در شرایطی كه نه برجام احیا شده و تحریم‌ها نیز برداشته نشده است. دولت سیزدهم توانست بدهی به تركمنستان را از محل مطالبات از عراق تسویه كند و نشان داد كه دیپلماسی واقعی به شعار و ادعا نیست و در عمل می‌توان آن را انجام داد.

شریعتی نیاسر گفت: مساله دوم خسارتی بود كه در بُعد تجاری بین ما و تركمنستان اتفاق افتاد و به‌خاطر قطع قرارداد گازی با تركمنستان، طرف تركمنستانی همه ارتباطات اقتصادی حتی در بخش خصوصی را به پایین‌ترین سطح ممكن كاهش داد. حتی پروژه‌های متنوعی را در حوزه خدمات فنی مهندسی و راه‌سازی و تبادل كالا بین كشور ایران و تركمنستان داشتیم و تجار ما به این كشور رفت و آمد زیادی داشتند، اما این مشكل باعث شد سطح مبادلات اقتصادی ما از چهار میلیارد دلار در سال به زیر 400 میلیون دلار در سال برسد.

این عضو كمیسیون انرژی مجلس با بیان اینكه با این اتفاقی كه در دولت قبل افتاد خسارت زیادی به كشور وارد شد، افزود: این اقدامی كه هم اكنون انجام شده شروعی برای جبران اشتباهات گذشته است و ما هنوز به سطح ارتباطات گذشته با تركمنستان نرسیده‌ایم.

شریعتی نیاسر افزود: ما ظرفیت واردات 40 میلیون متر مكعب گاز در روز را داریم، درصورتی‌كه هم اكنون قرارداد واردات 10 میلیون مترمكعب گاز در روز بسته شده است و در صورتی كه دیپلماسی تجاری باقوت ادامه پیدا كند می‌توان این قرارداد را توسعه و گسترش داد.

وی در ادامه خاطرنشان‌كرد: هم اكنون با اقدامات دولت فعلی و تلاش وزارت نفت، ارتباط با تركمنستان در حال احیا است. حتی «ظریف» وزیر امور خارجه سابق هم اعلام كرد كه زنگنه وزیر نفت دولت دوازدهم در موضوع قرارداد واردات گاز با تركمنستان به كشور خیانت كرده است، هم اكنون كه بدون برداشته‌شدن تحریم‌ها و حتی احیای برجام این رابطه احیا شده است به همگان ثابت شده كه در دولت قبل به كشور خیانت شد.

عضو كمیسیون انرژی مجلس توضیح داد: سیاست دولت برای تعمیق روابط با همسایگان به‌ویژه در حوزه اقتصاد، سیاست بسیار درستی است. توسعه روابط با كشورهای دیگر نشان می‌دهد كه ما نباید همه ظرفیت‌ها و فرصت‌هایمان را در سبد كشورهایی بگذاریم كه تجربه نشان داده اهل تعامل دوجانبه نیستند و می‌خواهند به‌صورت یك‌طرفه منافع خودشان را تامین كنند. در حوزه دیپلماسی انرژی این نوع تغییر و تحولات مورد استقبال نمایندگان مجلس قرار می‌گیرد.

این نماینده مجلس یازدهم در ادامه در پاسخ به این پرسش كه آیا امكان بازصادرات گاز تركمنستان به سایر كشورها وجود دارد؟ گفت: ظرفیت این قرارداد هنوز در حدی نیست كه ما بتوانیم از آن برای بازصادرات به سایر كشورها استفاده كنیم؛ اما روندی كه آغاز شده مثبتی است و ما اگر بتوانیم این قراردادها را گسترش و توسعه بدهیم در گام نخست می‌توانیم ناترازی گاز را در انتهای خط لوله گاز شمال شرقی كشور در فصل زمستان جبران كنیم و خیال‌مان راحت باشد كه اتفاقاتی كه در زمستان سال گذشته اتفاق افتاد باز هم تكرار نشود و در گام بعدی به تجارت گاز با سایر كشورها فكر كنیم.

وی خاطرنشان‌كرد: ایران با زیرساخت‌های خط لوله انتقال گازی كه در كشور دارد، می‌تواند به قطب انرژی منطقه به‌ویژه در حوزه گاز و مركز تبادل و تجارت گاز در منطقه غرب آسیا تبدیل شود. در واقع این فرصت را به‌صورت بالقوه می‌توانیم داشته باشیم.

دسترسی سریع