بوشهر- آب و برق در استان بوشهر با محدودیتهای فراوانی روبرو است كه میطلبد مردم با رعایت الگوهای صحیح مصرف، زمینه را برای بهرهمندی همه افراد فراهم كنند.
به گزارش رادیو پیام از خبرگزاری مهر؛ استان بوشهر از نظر برخورداری از منابع آبی، با كمبودهای جدی روبرو است و بخش عمده آب مصرفی این استان از طریق استانهای همجوار یعنی فارس و كهگیلویهوبویراحمد تأمین میشود.
این محدودیتها باعث شده تا برای جبران كمبودهای منابع آبی و پایدارترشدن آب در این استان، استفاده از ظرفیت دریا در دستور كار قرار گیرد و طرحها و پروژههای متعددی در این زمینه تعریف شده است.
در حالی كه استان بوشهر تا چند سال پیش سهم چندانی در تأسیسات آبشیرینكن نداشت، طی سالهای اخیر میزان استحصال آب از دریا و شیرینسازی آن روند صعودی به خود گرفته است.
هماكنون بخشی از آب شرب مصرفی استان بوشهر از طریق تأسیسات آبشیرینكن تأمین میشود و با تكمیل طرحهای در دست اجرا، بخش قابل توجهی از آب مصرفی از این طریق تأمین خواهد شد.
استان بوشهر در حوزه برق نیز با محدودیتهایی روبرو است؛ با وجود اینكه میزان تولید برق در استان بوشهر بیش از مصارف آن است، ولی همچنان با محدودیتهایی روبرو است.
با توجه به اتصال سراسری برق كشور به هم، میزان تولید در هر استان بوشهر و میزان پیك بار برای آن مشخص شده است و در استان بوشهر نیز محدودیتهایی برای پیك مصرف برق تعیین شده است.
وجود نیروگاه اتمی بوشهر، نیروگاههای گازی و سیكل تركیبی و همچنین نیروگاههای خورشیدی از ظرفیتهای تولید برق در استان بوشهر است كه برق این مراكز به شبكه سراسری تزریق میشود.
مصرف بالای برق در استان بوشهر
استان بوشهر در منطقه گرم و خشك كشور قرار گرفته است و همین عامل باعث شده تا در فصل گرم سال، راهی جز استفاده از وسایل سرمایشی در همه ساعات شبانه روز وجود نداشته باشد.
مردم استان بوشهر و البته دیگر استانهای جنوبی كه با گرمای هوا در ایام تابستان، بهار و برخی هفتههای پاییز روبرو هستند، از تعداد بسیار زیادی دستگاه سرمایشی به ویژه كولرهای گازی استفاده میكنند.
كولرهای گازی، چیلرها و دیگر وسایل سرمایشی مصرف برق بسیار زیادی دارند كه تعدد این وسایل باعث میشود تا میزان مصرف به پیك بار نزدیك شود و گاهاً پیك بار شكسته میشود.
مصرف بهینه آب ضروری است
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب استان بوشهر اشاره به محدودیتهای آب شرب در استان بوشهر اظهار داشت: توسعه آب شیرینكنها یكی از راهكارهای مهم برای تأمین آب در استان بوشهر است.
ابوالحسن عالی از نوسازی شبكههای آبرسانی به عنوان یكی از اقدامات مهم برای تأمین آب پایدار در استان اشاره كرد و افزود: راهكارهای مختلفی به منظور كاهش هدررفت آب در استان در دستور كار قرار گرفته است.
وی از اجرای طرح هوشمندسازی شبكه توزیع آب با هدف بهینه سازی و ارتقای مدیریت توزیع آب عملیاتی خبر داد و بیان كرد: با توجه به محدودیت منابع آبی، با وجود افزایش ظرفیت تأمین آب، باید مدیریت مصرف در دستور كار باشد.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: استان بوشهر در چند سال اخیر شاهد تحولی عظیم در حوزه آبرسانی بوده كه شاه بیت این تحول احداث و عملیاتی شدن پروژههای مختلف آب شیرین در مناطق مختلف استان است.
وی با بیان اینكه راهی جز مصرف بهینه آب و استفاده از شیوههای صحیح برای مصرف آب وجود ندارد، افزود: از راهكارهای مختلف و متنوع به منظور ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب در استان بوشهر استفاده میشود.
عالی با اشاره به نقش مهم مردم در عبور موفق از تابستان تصریح كرد: همه مردم باید به اندازه نیاز و به میزان مناسب از آب استفاده كنند و از هدررفت آب پرهیز كنند.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب استان بوشهر تاكید كرد: آب یكی از نعمتهای ارزشمند و مهم الهی است و همگان در صیانت از آن مسئول هستیم.
عبور موفق از اوج مصرف برق با همكاری مصرفكنندگان
غلامرضا حشمتی مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق استان بوشهر نیز اظهار داشت: برای عبور موفق از پیك مصرف برق در تابستان نیازمند مشاركت و همراهی همه مردم استان هستیم.
غلامرضا حشمتی از اجرای طرح سراسری پاداش وزارت نیرو برای عبور موفق از پیك بار تابستان 1402 خبر داد و بیان كرد: بر اساس رویكرد تشویقی وزارت نیرو پاداشها به شكل پلكانی تا 20 برابر تعرفه خرید برق پیشبینیشده است.
وی یادآور شد: بر این اساس مشتركان ساكن در مناطق گرمسیر كه الگوی مصرف برق آنها سه هزار كیلووات ساعت است میتوانند با صرفه جویی و كاهش مصرف ماهیانه تا یك میلیون پاداش دریافت كنند.
مدیر عامل شركت توزیع نیروی برق بوشهر گفت: برای برون رفت از تابستان سخت امسال نیاز به استفاده حداكثری از تمامی امكانات و ظرفیتها برای رعایت الگوی مصرف است.
وی از تشكیل هم اندیشیها به منظور رفع موانع و سرعت بخشیدن به برنامههای عملیاتی خبر داد و بیان كرد: با تدابیر اتخاذ شده و همكاریهای بخشهای اداری، صنایع، كشاورزان و مردم شریف استان شاهد گذر موفق و بدون اعمال خاموشی به مشتركان خانگی خواهیم بود.
راهكارهای مصرف بهینه آب
برای مصرف بهینه آب در منازل مسكونی راهكارهای مختلفی وجود دارد كه از جمله میتوان به استفاده از ماشین لباسشویی و ظرفشویی با ظرفیت كامل، نصب دوشهای خوب و كارآ، باز نگذاشتن آب موقع شستن، استفاده از تشت برای شستشوی میوهها و سبزیجات، جارو كردن زمین به جای شستن آن، دقت در عدم وجود نشتی از لولهها و شیر آلات، بستن آب به هنگام مسواك زدن، وضو گرفتن، گرفتن دوش بجای وان و استفاده از وسایل خانگی جدید كم مصرف مانند فلاش تانكتوالت، ظرفشویی، لباسشویی، كولر و غیره اشاره كرد.
پرهیز از از شست و شوی وسایل نقلیه با آب شرب، جلوگیری از نشت شیر آلات، انتخاب زمان آبیاری گیاهان فضای سبز در اوایل روز یا شب، جابجایی كولرها به محلهایی كه كمتر در معرض تابش آفتاب باشند، استفاده از درفشان (پرلاتور) برای كلیه شیرهای قدیمی، كنترل سرریز و نشت فلاش تانكها از دیگر راهكارها است.
راهكارهای مصرف بهینه برق
بخش عمده برق مصرفی در استان بوشهر مربوط به وسایل سرمایشی است كه با برخی راهكارها میتوان میزان مصرف برق بهویژه در ساعات پیك مصرف با كاهش داد.
استفاده همزمان از كولرهای گازی متعدد در یك ساختمان باعث افزایش بیش از حد مصرف برق میشود كه باید در زمان اوج مصرف حداكثر از یك كولر گازی استفاده شود.
قرار دادن دمای وسایل سرمایشی روی 24 درجه سانتیگراد از دیگر راهكارهایی است كه میتواند مصرف برق را كاهش دهد. سرویس به موقع وسایل سرمایشی و قرار دادن آنها در سایه از دیگر راهكارها است.
استفاده از نور طبیعی برای تأمین روشنایی ساختمان بهویژه در طول روز یكی از راهكارهای كاهش مصرف برق است و همچنین باید از لامپها كممصرف برای تأمین نور استفاده كرد.
حدود 11 درصد برق منازل برای حالت آماده به كار لازم الكتریكی و الكترونیكی مصرف میشود. با از برق درآوردن لوازم برقی علاوه بر صرفه جویی در مصرف برق باعث افزایش عمر محصولات برقی نیز میشوید.
استفاده از لوازم برقی كم مصرف، استفاده از حداكثر ظرفیت لوازم مانند ماشین لباسشویی و یا ماشین ظرفشویی، كاهش تعداد چراغهای روشن، استفاده درست از وسایل سرمایشی از دیگر راهكارها است.