علی لاریجانی گفت: برای مقابله با تب كنكور، مسئله رشد صندلیهای دانشگاهها راه حل نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای علی لاریجانی امروز (سه شنبه 19 مرداد) در سی و سومین اجلاس مدیران و رؤسای آموزش و پرورش كشور با اشاره به وجود معضل كنكور در كشور افزود: یكی از مسائل و موضوعات مهم برای تحول و توسعه حوزه آموزش و پرورش حل معضل كنكور است، از این رو تا وقتی كه كنكور با این وضع در كشور وجود داشته باشد تحولی رخ نمیدهد و ما با سد بزرگی برخورد می كنیم، از این رو تا زمانی كه این مسئله در اذهان و برنامه ها دیده نشود، نمی توان یك نظام پویا و خلاق برای آموزش و پرورش طراحی كرد.
* اضطراب كنكور، مخل فهم و درك مسائل علمی است
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: البته در مجلس برای ساماندهی موضوع كنكور قانونی گذاشته شد تا این موضوع بهبود یابد و فرزندان ما در اواسط دوره تحصیل خود برای مسئله كنكور دچار اضطراب نشوند، زیرا در شرایط كنونی اضطراب كنكور از سال های آخر دبیرستان به سال های اول دبیرستان كشیده شده كه این مسئله مخل فهم و درك مسائل علمی است، زیرا تست زدن و كنكور دادن تنها یك فن است و ما باید این مسئله را از جلو پای آموزش و پرورش برداریم، از این رو برداشتن و رفع این مسئله نیاز به آیین نامه ندارد، بلكه نوع تفكر و ارزیابی ها در میان مدارس، معلمان، دانش آموزان و جامعه باید تغییر كند.
* زندگی باكرامت، كسب مدرك نیست
وی افزود: این مسئله مهم است كه در خانواده ها جا بیفتد كه زندگی باكرامت، كسب مدرك نیست بلكه افراد باید خلاق و صاحب حرفه باشند، بنابراین معلمان، رسانه ها به ویژه رسانه ملی باید این مسئله را ترویج كند، از این رو این فرهنگ باید تغییر كند تا بتوان با كنكور به عنوان یك سد مقابله كرد، اما اگر در این میان همه مسئله مدرك گرایی را ترویج كنند نمی توان آن را حل كرد هر چند برای آن قانون گذاشته شود.
* 50 درصد فارغالتحصیلان بیكار هستند
آقای لاریجانی تصریح كرد: قطعا برای مقابله با تب كنكور مسئله رشد صندلی های دانشگاه ها راه حل نیست زیرا براساس آمارها در شرایط كنونی 50 درصد از فارغ التحصیلان بیكار هستند. از این رو اگر افراد دارای فن و خلاقیت باشند شغل و كار ایجاد می شود.
رئیس مجلس افزود: همچنین اگر می خواهیم شرایط خروجی سیستم آموزش و پرورش متناسب با بازار باشد باید سد كنكور را برداریم. البته در گذشته این میزان حجم پذیرش دانشجو در دانشگاه ها وجود نداشت اما در مقطعی این موضوع تغییر كرد و دانشجویان برای تحصیل جذب شدند كه در آن زمان گسترش دانشگاه اقتضای توسعه بود، اما نه در این حجم باید صورت می گرفت.
وی با بیان اینكه دستگاه آموزش و پرورش، یك دستگاه تمدن ساز برای كشور است، گفت: این دستگاه مانند سایر دستگاههای كشور كه امور جاری را پیگیری میكنند نیست بلكه آموزش و پرورش امروز یكی از مسائل و محورهای امنیت ملی در كشور است. از طرفی دیگر خوشبختانه بعد از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی حوزه آموزش و پرورش كشور با وجود تغییرات مختلف در این بخش به تجربیات خوبی دست یافته و مسیر معقولی را دنبال كرده تا افراد در جامعه اسلامی در تراز آن تربیت شوند.
* سند تحول آموزش و پرورش از پختگی خوبی برخوردار است
آقای لاریجانی با اعلام اینكه تحقق اهداف و خواستههای حوزه آموزش و پرورش نیازمند ارزیابی مستمر از این حوزه است، افزود: یكی از محورهای این مسئله اهمیت سند تحول است كه این سند در شورای انقلاب فرهنگی بررسی شده و خوشبختانه از یك پختگی خوبی برخوردار است.
* دولت جدید كه سركار آمد، تورم شدیدی حاكم بود
رئیس قوه مقننه كشور بر لزوم متمركزسازی و اولویتسازی در حوزه آموزش و پرورش تاكید كرد و افزود: قطعا برای پیشبرد كارهای بزرگ اگر اهدافی را انتخاب و همه استعدادها را برای تحقق آن متمركز كنیم، قطعا كار به خوبی پیش می رود اما اگر اهداف متكثر باشد به نتیجه نمیرسیم.
وی ادامه داد: به طور مثال در چند سال اخیر شاهد بودیم كه وقتی دولت جدید سركار آمد وضعیت تورم شدید و میزان آن حدود 40 درصد بود از این رو در آن زمان اولویت اصلی در نظام كنترل تورم تعیین شد و به همین دلیل، دولت و مجلس بر آن تمركز كردند حال بعد از سه سال رشد تورم كاهش پیدا كرده است البته این مسئله به معنای وجود وضعیت اقتصادی خوب نیست بلكه در این حوزه نیز دچار چالشهایی هستیم كه باید آنها را حل كرد.
* اگر همه نظام در مسئله هستهای وفاق نداشتند، قابل حل نبود
آقای لاریجانی گفت: یكی دیگر از مسائل موضوع هستهای بود كه در آن زمان به یك موضوع بغرنجی تبدیل شده بود به طوری كه از یك طرف كشور با فشارهای بینالمللی روبهرو بود و از طرف دیگر مردم خواست مشروعی برای ایستادگی در مقابل زورگوییها و حفظ دانش هستهای داشتند، از این رو به طور حتم اگر همه نظام در این مسئله وفاق نداشتند، قابل حل نبود؛ بنابراین همه تمركز كردند تا دانش هستهای بومی به یك راهحل برسد و از طرف دیگر در اصل توانمندسازی كشور در مسئله هستهای وفاق وجود داشت و ایران به خوبی به این دانش دست پیدا كرد.
* رفع مشكلات معلمان و ایجاد آرامش برای آنها بسیار مهم است/ وضعیت كنونی را برای حوزه آموزش و پرورش مضر میدانم
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشكلات متعدد حوزه آموزش و پرورش اظهار داشت: متاسفانه در شرایط كنونی این حوزه با مشكلات بسیاری از جمله مشكلات معیشتی، معوقات و موضوع تغییر نظام آموزشی روبه رو است كه به نظر میرسد كه اگر در سطح ملی این مسائل به اولویت تبدیل شود و همه روی آن وفاق داشته باشند، قطعا قابل حل است از این رو به نظر من آموزش و پرورش باید در سطح ملی به چند اولویت برسد تا در برنامه ششم توسعه آنها دیده شود و همه دستگاههای كشور برای حل آن متمركز شوند اما اگر این موضوع و اولویت انتخاب نشود، قطعا تحقق و رسیدن به همه آن ها امكان پذیر نیست.
آقای لاریجانی با اشاره به مشكلات معیشتی معلمان در شرایط كنونی تصریح كرد: به طور حتم یكی از اركان مهم حوزه آموزش و پرورش، جایگاه معلمان است از این رو همانقدری كه توانمندسازی معلمان به اسلوب كار آموزشی دارای اهمیت است به همانقدر رفع مشكلات آنها و ایجاد آرامش برای این افراد بسیار مهم است. وقتی معیشت معلمان سامان یافته نباشد، آنها آرامش كافی برای تدریس ندارند و نمیتوان انتظار داشت كه مشكلاتشان را كنار بگذارند و تدریس كنند بنابراین من این وضعیت كنونی را برای حوزه آموزش و پرورش مضر میدانم و قطعا باید آرامش روحی معلمان فراهم شود.
* معلمان شاداب نباشند، روحیه غمگینانه در جامعه شكل میگیرد
وی ادامه داد: البته كشور در شرایط كنونی با مشكلات درآمدی بسیاری روبهرو است اما قطعا باید برای 5 ساله آینده و با توجه به منابع موجود برنامه ریزی كرده تا افق روشنی در این حوزه تعریف شود. همچنین توجه به مسئله اقتصاد مقاومتی در كشور بسیار مهم است اما ایجاد فضای مناسب برای تحقق آن نیز یك موضوع اساسی است از این رو زمانی اقتصاد مقاومتی در كشور محقق می شود و رخ میدهد كه جامعه شاداب و امیدوار باشد بنابراین اگر خیل عظیم معلمان شادابی نداشته باشند روحیه غمگینانه در جامعه رخ میدهد از این رو این مسائل جز موضوعات مهم است كه باید در برنامه ششم توسعه تعیین تكلیف شود.
* نظام آموزشی پس از انقلاب بارها تغییر كرده/ از نظام فعلی صیانت شود تا دیگر تغییر نكند
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تغییر نظام آموزشی كشور گفت: این نظام آموزشی یك نظام نوپا و جدید است و در طول سالهای پس از انقلاب بارها نظام آموزشی تغییر كرده حال سوال اینجاست كه آیا با این تغییرات، افراد مفیدتر و توانمندتری تربیت میشوند؛ البته ممكن است از وجوهی بگویید كه موفق بوده اما هرچه باشد، نظام جدید سیستمی نوپاست و باید از آن صیانت كرد تا در آینده بار دیگر تغییر نكند چون تغییر نظام آموزشی هزینهبر، انرژی بر است و فضاها و موقعیت ها را از بین میبرد.
وی بر لزوم ایجاد یك نظام ارزیابی مستمر در حوزه آموزش و پرورش تاكید كرد و گفت: ایجاد این نظام ارزیابی میتواند مشكلات این حوزه را ارزیابی و شناسایی كند تا بتوان به خوبی آنها را رفع كرد از این رو با ایجاد یك نظام ارزیابی دیگر احتیاجی به تغییر نظام آموزشی نیست.
وی ادامه داد: یكی از مسائل مهم استفاده از بخشهای خارج از وزارتخانه، افراد محقق و كارشناسان برای برنامهریزی و بررسی این نظام است.
* باید به اندازه نیرو تربیت كرد
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت تمركز بر مسئله آموزش دبستان و پیش دبستانی گفت: ما امروز در كشور فارغالتحصیل مهندس، دكتر و محقق كم نداریم، حال این سوال پیش میآید كه آیا با این حجم فارغالتحصیل مشكلات كشور حل شده است؟ چراكه در شرایط كنونی میزان و تعداد مهندسان و فارغ التحصیلان ایران كمتر از كشورهای توسعه یافته نیست البته این موضوع خوب و مثبت است اما قطعاً باید به اندازه نیرو تربیت كرد بنابراین باید تربیت افراد خلاق و توانمند در دستور كار قرار گیرد از این رو توجه به این مسائل در نظام آموزشی دبستان و پیش دبستانی بسیار ضروری است و قطعاً با اجرای آن میتوان افراد خلاق تربیت كرد و ما با این مسئله میتوانیم افق و آینده مثبتی را برای كشور و حوزه آموزشی كشور متصور شویم.
وی با اشاره به اهمیت حمایت از بخش خصوصی در حوزه آموزشی كشور گفت: در این باره دو دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاه نخست این است كه چون آموزش و پرورش بر اساس قانون اساسی در كشور رایگان دیده شده است نباید مدارس غیرانتفاعی و خصوصی ایجاد شود. از طرف دیگر نگاه دوم این است كه نباید مانع از حضور بخش خصوصی در این بخش شویم و این حوزه نیز باید رشد خود را داشته باشد از این رو در شرایط كنونی معلمان زیادی هستند كه میتوانند در این مدارس فعال شوند البته به نظر من هر كدام از این دو دیدگاه خوب اجرا شود عیبی ندارد اما باید برای اجرا این مسائل با شرایط موجود كشور هماهنگ باشد.
* لزوم مردمی كردن حوزه آموزش و پرورش
آقای لاریجانی تصریح كرد: امروز آموزش و پرورش به یك خانواده بسیار بزرگ تبدیل شده اما كشور با محدودیت منابع و اعتبارات روبرو است كه این موضوع موجب بروز مشكل شده است اما اگر ساختار نظام آموزشی كشور كوچكتر و جمع و جورتر شود امكانات این حوزه برای افراد بیشتر میشود البته باید بگویم كه در شرایط كنونی هر دو سیستم و دیدگاه در دنیا در حال اجراست اما باید دید كه شرایط كشور چگونه است و بر اساس آن اقدام كرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی بر لزوم مردمی كردن حوزه آموزش و پرورش تأكید كرد و گفت: قطعاً حضور مردم درهر بخش و دستگاهی ملاك موفقیت آن است از این رو به نظر من نظام آموزش و پرورش نیز باید ساز و كارهای لازم را برای حضور مردم در این بخش فراهم كند و قطعاً مجلس از این رویكرد حمایت میكند.