مدیرعامل شركت فناوری بن یاختههای رویان با اشاره به اینكه شاهد درمان 75 درصد بیماران خونی با سلولهای بنیادی خون بند ناف در كشور هستیم، گفت: با توجه به اینكه برای این بیماران هیچ روش درمانی دیگری وجود ندارد، این موفقیت بسیار قابل توجه است.
دكتر مرتضی ضرابی در دفتر نمایندگی بانك خون بندناف بابل، گفت: دو نوع بانك خون عمومی و خصوصی داریم كه در بانك خون عمومی نمونهها توسط خانوادهها اهدا میشود و دیگر مالكیتی در آن ندارند، ولی در بانك خون خصوصی و یا خانوادگی، خانوادهها با بانك خون قرارداد میبندند و نمونه در مالكیت خانوادهها قرار دارد.
وی افزود: 200 هزار نمونه در بانك خون رویان نمونه بند ناف خانوادگی و 5 هزار نمونه نیز در بانك خون عمومی كشور ذخیره شده است.
* ایران بزرگترین بانك خون هیبرید خاورمیانه
آقای ضرابی با اشاره به اینكه ایران بزرگترین بانك خون هیبرید خاورمیانه را به خود اختصاص داده است، گفت: در دانش سلولهای بنیادی در حوزه جمعآوری و ذخیرهسازی خون بند ناف جزء كشورهای پیشرو در جهان هستیم.
مدیرعامل شركت فناوری بن یاختههای رویان از فعالیت 45 دفتر نمایندگی در سطح كشور خبر داد و گفت: مازندران رتبه برتر را در كشور به خود اختصاص داده است. استان مازندران بخصوص شهرستان بابل به دلیل رشدی كه نسبت به سالهای قبل داشته رتبه خوبی را از نظر كارشناسان خون گیری، از نظر كمی و كیفی و رضایت مندی مشتریان به خود اختصاص داده است، اما تاكنون بیماری نیاز به پیوند در مازندران نداشته است.
وی افزود: هم اكنون در 250 بانك خون دنیا، در بخش بند ناف عمومی 800 هزار ذخیره نمونه خون بندناف و 7 میلیون نمونه بندناف خصوصی ذخیره شده است.
دكتر ضرابی گفت: جمعآوری راحت نمونه ازجمله مزیتهای ذخیره سلولهای خونی بند ناف است زیرادر روند زایمان اختلال ایجاد نمیكند و مهمترین ویژگی آن در دسترس بودن است.
وی مدت نگهداری ذخیره خون بند ناف در مجموعه بانك خون رویان را 25 سال برشمرد و افزود: این نمونهها در دمای 196 درجه سانتیگراد نگهداری میشود.
* 400 كارآزمایی بالینی با خون و بافت بند ناف در كشور
مدیر عامل شركت فناوری بن یاختههای رویان با اشاره به اینكه بیش از 400 كارآزمایی بالینی با خون و بافت بند ناف در حال انجام است، ادامه داد: 3 تا 5 سال آینده میتوان از این روش برای درمان بیماریهای اوتیسم، ناهنجاری قلبی و دیابت نوع یك، فلج مغزی، ناهنجاریهای قلبی، بیماریهایی نظیر ام اس، آلزایمر، پاركینسون و سكتههای مغزی استفاده كرد كه در رویان در حال انجام است.
وی افزود: در طرح فلج مغزی 120 كودك 4 تا 14 سال در سه مرحله در این طرح قرار دارند كه تاكنون در دو مرحله 500 تزریق در سه نوبت برای آنها انجام و مجوز مرحله سوم نیز از وزارت بهداشت اخذ شد، از این رو امیدواریم سال آینده با سلول درمانی بیماران فلج مغزی را درمان كنیم كه نشانه درمان نیز در دو مرحله نخست مشاهده شد.
دكتر ضرابی گفت: این عنصر حیاتبخش كه زمانی بهعنوان زباله بیولوژیك دور ریخته میشد، منبعی از سلولهای بنیادی است كه میتواند درعرصههای مختلف درمانی استفاده و 20 محصول فرآوری از آن استخراج شود و در درمان مورد استفاده قرار گیرد.
* افزایش 20 درصدی ذخیره سازی خون بند ناف در كشور
وی با اشاره به اینكه اطلاع رسانی درباره ذخیرهسازی سلولهای بنیادین افزایش یافته و اقبال مردم در استفاده از این فرصت بیشتر شده است، ادامه داد: در راستای افزایش ظرفیت ذخیرهسازی سلولهای بنیادین در كشور روند ذخیرهسازی خون بندناف روند صعودی داشته است و نسبت به پارسال بیش از 20 درصد افزایش ذخیره سازی داشتیم كه امیدواریم در آینده با یك ظرفیت مناسب سلولی در كشور مواجه باشیم كه در درمان بیماری بدخیم بویژه بیماریهایی كه منشاء خونی دارند، مورد استفاده قرار گیرد
* مازندران پیشرو در ذخیرهسازی سلولهای بنیادین در كشور
وی گفت: مازندران به عنوان یكی از استانهای پیشرو در زمینه ذخیره سازی سلولهای بنیادی است كه بویژه طی یك سال اخیر رشد قابل توجهای در ذخیرهسازی خون بندناف داشته است. این موضوع نشان از اهتمام جهاد دانشگاهی در گسترش دفاتر نمایندگی در این استان بوده كه امكان خدمات به خانوادهها بیشتر فراهم شده است.
مدیرعامل شركت فناوری بن یاختههای رویان افزود: در كشور بین 2 و نیم تا 3 درصد زایمانها را پوشش میدهیم كه طبق آمار در مازندران 2 و نیم درصد زایمانها منجر به جمع آوری نمونههای خون بند ناف میشود، درصدد هستیم این آمار را به 3 و نیم درصد برسانیم كه اگر محقق شود بیشتر خانوادههایی كه فرزندانشان در آستانه تولد هستند تمایل به ذخیره سازی نمونه خون بندناف نوزاد خود دارند.
دكتر ضرابی ادامه داد: قالب افرادی كه از این خدمات استفاده نمیكنند به دلیل نداشتن آگاهی از این ظرفیت و فرصت است و اینكه اطلاع رسانی به موقع برای خانوادههایی كه در آستانه تولد نوزاد هستند، بسیار كمك به افزایش تعداد نمونهها برای ذخیره سازی است.
* ایجاد زیرساختهای مناسب در ذخیرهسازی سلولهای بنیادین مازندران
وی افزود: در این راستا جهاد دانشگاهی با تمام توان ابزارهایی در این زمینه به كار گرفته كه از جمله میتوان ارتباط مؤثر و مستمر با متخصصان زنان به عنوان كسانی كه در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به خانوادهها مؤثر هستند نام برد.
مدیرعامل شركت فناوری بن یاختههای رویان گفت: یكی دیگر از راههای اطلاع رسانی مؤثر این است كه دانشگاه علوم پزشكی نیز در جاهایی كه امكان حضور مادران باردار وجود دارد امكان اطلاع رسانی و تبلیغات را فراهم كند كه این همكاری با دانشگاه علوم پزشكی فراهم شد تا از طریق خانههای بهداشت و معاونت درمان این اطلاع رسانی انجام شود بویژه امكان ذخیرهسازی برای خانوادههایی كه عامل خطر و كودك بیماری ژنتیكی دارند، فراهم شود.
* كسی بدلیل مشكلات مالی از ذخیره سازی بندناف محروم نمیشود
دكتر ضرابی با اشاره به اینكه تاكنون كسی را بدلیل مشكلات مالی از ذخیره بند ناف محروم نكردهایم، اضافه كرد: این هزینه هم اكنون در قالب تقسیط و با استفاده از تسهیلات بانكی دریافت میشود، از این رو برای خانوادههایی كه كودك مبتلا به بیماری خونی دارند و میخواهند از خدمات استفاده كنند، اما توانایی پرداخت هزینه را ندارند، تسهیلاتی ایجاد كردهایم و بخشی از هزینه این افراد را دریافت نمیكنیم، زیرا معتقدیم هیچكس به دلیل مشكلات مالی نباید از خدمات ذخیرهسازی خون بند ناف محروم شود، بنابراین امكان تقسیط، تخفیف و استفاده از تسهیلات بانكی وجود دارد.
وی در خصوص نتیجه درمان با سلولهای بنیادی گفت: بسته به نوع بیماری نتیجه درمان نیزمتفاوت است و در درمان بیماریهای خونی، موفقیت بیش از 75 درصد است كه درصد قابل توجهی است، زیرا برای بیمارانی بوده كه هیچ روش درمانی برای آنها وجود نداشته است و امیدی به بهبودی نداشتند، حتی اگر شانس پیوند به زیر 50 درصد برسد، باید این پیوند انجام شود.
دكتر ضرابی ادامه داد: در سایر بیماریهای غیر خونی آمار متفاوت است. چون هنوز در مرحله كارآزمایی بالینی است از این رو باید تجربه استفاده از این سلولها افزایش یابد تا بتوانیم شانس موفقیت را بسنجیم.