امكان اعلام مشكلات دریافت وام به سامانه/ بانك‌ها مراقب سخت‌گیری‌های بی‌مورد برای ضامن وام ازدواج باشند

به گفته مسئولان بانك مركزی، از ابتدای سال تاكنون 385 هزار نفر تسهیلات ازدواج دریافت كرده‌اند، تسهیلاتی كه برای آن تنها یك ضامن لازم است و اگر متقاضیان در این زمینه با مشكل مواجه شدند می‌توانند آن را به سامانه 2706 اعلام كنند.

1402/06/22
|
12:58
|

پرداخت تسهیلات تكلیفی از جمله وام ازدواج همواره یكی از مسائلی بوده كه بسیاری از افراد جامعه به ویژه جوانان پیگیر آن بودند، اما در این بین برخی از بانك‌ها با سنگ اندازی‌های بی مورد كار را دشوار می‌كردند؛ رئیس جمهور هم بارها در این خصوص تذكر داده بود در نهایت هم بانك مركزی برای پرداخت تسهیلات تكلیفی وام ازدواج با بانك‌ها اتمام حجت كرد.

بر همین اساس 20 خرداد بانك مركزی بسته نظارتی‏- اعتباری تسهیل و تسریع وام ازدواج در جهت نظارت جدی‌تر بر پرداخت وام ازدواج را به بانك‌های عامل ابلاغ كرد؛ بسته‌ای كه جزئیات آن به شرح زیر بود:


حداكثر 15 روز پس از ثبت نام متقاضیان، تعیین شعبه ایشان از سوی بانك انجام پذیرد.

پس از تعیین شعبه و تكمیل مدارك حداكثر ظرف مدت 10 روز مبلغ تسهیلات به حساب متقاضیان واریز شود.

بانك عامل می‌باید نسبت به گسترش و اتصال شعب خود، در كلیه شهر‌ها و شهرستان‌های كشور به سامانه ازدواج اقدام نماید.

جهت مدیریت ثبت نام متقاضیان و تسهیل در ثبت نام، روزانه بیش از 7 بانك در هر استان از سوی بانك مركزی در سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج بدون در نظر گرفتن سهمیه ماهانه فعال خواهد بود.

با عنایت به تضامین مورد تاكید در بند (ب) تبصره (16) قانون بودجه امسال، بانك عامل می‌باید نسبت به دریافت تضامین مذكور به صورت دقیق نظارت نموده و مراتب تسهیل آنرا با توجه به تاكیدات این بانك فراهم نماید.

بانك عامل می‌باید تا پایان خرداد نسبت به تدوین دستور العمل مشخص درخصوص نحوه ضمانت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج درچارچوب مفاد بند قانونی مربوطه به شرح موارد ذیل اقدام نموده و ضمن انتشار عمومی آن در تارنمای خود، مراتب را نیز به این مدیریت اعلام نماید:

الف) نحوه اعتبار سنجی متقاضی (استفاده از نمره اعتباری سامانه ملی اعتبارسنجی و یا سیستم‌های اعتبارسنجی داخلی بانك و اعلام حداقل نمره‏/رتبه مورد قبول) جهت دریافت تسهیلات ازدواج بدون ضامن.
ب) فرآیند دقیق نحوه توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول و یا سایر دارایی‌های مالی (به استثناء توثیق ملك كه ممنوع است).
پرداخت تسهیلات تكلیفی وام ازدواج كه روز گذشته صحابی مدیر اداره اعتبارات بانك مركزی در خصوص آن اعلام كرد: از 20 خرداد و با ابلاغ بسته نظارتی- اعتباری رشد منفی تسهیلات قرض الحسنه ازدواج در ابتدای امسال به رشد مثبت و فزاینده تبدیل شده و انتظار می‌رود با روند كنونی اعطای تسهیلات مزبور، تا پایان امسال كاهش قابل ملاحظه‌ای در تعداد متقاضیان در صف تسهیلات پیش بینی می‌شود.

از ابتدای امسال تاكنون 78 همت وام ازدواج پرداخت شده است

او با بیان اینكه از ابتدای سال تاكنون 385 هزار نفر به مبلغ 78 هزار میلیارد تومان تسهیلات ازدواج دریافت كرده‌اند، افزود: بر اساس ابلاغ قانون بودجه نظام بانكی باید نسبت به پرداخت 144 هزار میلیارد تومان تسهیلات ازدواج تا پایان سال اقدام كند و بر این اساس باید تا به امروز 68 هزار میلیارد تومان پرداخت می‌شد كه با همكاری بانك‌ها تاكنونی 78 هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان اعطا شده است.

اما در این بین برخی از شعب بانك‌ها علیرغم تاكیدات بانك مركزی در جهت تسهیل پرداخت تسهیلات تكلیفی وام ازدواج، مانع تراشی‌های مختلف دارند؛ مواردی كه ساعی یكی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص آن گفت: برای شعبه كرج یكی از بانك‌های دولتی درخواست وام ازدواج داشتم روزی كه مدارك را به بانك بردم به من اعلام شد حتما باید 2 ضامن با گواهی كسر از حقوق كه نباید بازنشسته زیر 60 سال باشد، داشته باشید وقتی هم اعلام كردم بانك مركزی یك ضامن و حتی بحث سهام عدالت را مطرح می‌كند به من گفته شد هر بانكی شرایط خودش را دارد ولی هیچ بانكی یك ضامن را قبول نمی كند!

دیگر مخاطب باشگاه خبرنگاران جوان هم پیش از این اعلام كرده بود: برای دریافت وام ازدواج در ابتدا به یك بانك خصوصی رفتم كه اعلام شد دو ضامن می‌خواهد مجدد ثبت نام كردم، اما اوضاع تغییر نكرد و بانك دولتی هم دو ضامن با شرایط سخت‌تر درخواست كرد.

بانك‌ها نباید بیشتر از یك ضامن اخذ كنند

بحث ضامن برای وام ازدواج كه صحابی مدیر اعتبارات بانك مركزی در خصوص آن گفت: امروزه بخش عمده روند افزایشی پرداخت تسهیلات مربوط به پیگیری بانك مركزی است در حالی كه در اخذ ضمانت اگر سخت‌گیری شود، روند پرداخت كاهشی می‌شود. بانك‌ها نباید بیشتر از یك ضامن اخذ كنند.

معطل كردن مردم در بانك‌ها به بهانه ضامن صحیح نیست

ضامنی كه پیش از نیز محمد رضا فرزین رئیس كل بانك مركزی در یكی از جلسات خود با مدیران بانك‌ها اعلام كرده بود: طبق قانون پرداخت تسهیلات تكلیفی با یك ضامن باید انجام شود، لذا اگر بانكی منابع برای پرداخت تسهیلات ندارد آن را اعلام كند منتهی معطل كردن مردم در بانك‌ها به بهانه ضامن صحیح نیست.

اما اگر بانك‌ها برخلاف تاكیدات بانك مركزی عمل‌كردند تكلیف چه می‌شود؟ نكته‌ای كه مدیر كل اعتبارات بانك مركزی با اشاره به آن گفت: اگر متقاضیان برای دریافت تسهیلات با مشكل مواجه شدند آن را به سامانه 2706 اعلام كنند.

در نهایت هم روز گذشته خاندوزی وزیر اقتصاد وعده برخورد با برخی از بانك ها را داد و مطرح كرد: با بانك‌هایی كه برای پرداخت تسهیلات شرایط ویژه و خلاف مقررات تعیین كنند، برخورد می‌شود.

به گفته مسئولان بانك مركزی ، پرداخت وام ازدواج امسال نسبت سال گذشته از نظر مبلغ 210 درصد و از حیث تعداد 189 درصد رشد داشته است؛ پرداخت تسهیلاتی اگر مردم با مشكلاتی ا ز سمت بانك ها به ویژه در زمینه ضامن مواجه شدند می تواند آن را به سامانه 2706 اعلام كنند.

دسترسی سریع