بر اساس آمار بانك اطلاعات كسب و كار درگاه ملی مجوزها تا كنون 6 هزار و 533 مجوز برای متقاضیان خانه مسافر به صورت ثبت محور (سه روزه) صادر شده است.
وقتی به شهرها و روستاهای كشور سفر میكنید، پلاكادرها و آگهیهای بسیاری برای اجاره خانههای شخصی میبینید، یا اگر نگاهی به سایتهای نیازمندیها بیندازید، پر شده از آگهیهای اجاره در شهرهای كشور..، اما چه تعداد از این خانهها مجوز رسمی دارند و آیا اصولا داشتن مجوز ضروری است یا خیر؟
در دنیایی كه به شدت رقابتی است، تسهیل شروع كسب و كار یكی از عوامل مهم رشد اقتصادی در آن به شمار میرود، حال آنكه ما به لحاظ شاخص سهولت فضای كسب و كاردر بین 190 كشور در جایگاه 178 ایستاده ایم.
این واقعیات دولتمردان را به فكر راه اندازی درگاه ملی مجوزهای كشورانداخت تا مجوزهای كسب و كار از یك پنجره الكترونیك، ملی و واحد صادر شود و مشكلات متقاضیان كسب و كارها حل و فصل شود، متولی راهاندازی درگاه ملی مجوزهای كشور وزارت اقتصاد است. در همین ارتباط، صدور مجوزهای خانه مسافر هم یكی از مواردی بود كه به صورت ثبت محور در دستور كار قرار گرفت.
قبل از آن وزارت میراث فرهنگی به صورت تأیید محور به صدور مجوز برای خانههای مسافر مبادرت میكرد. با توجه به متصل نشدن این مجوز به درگاه ملی مجوزها و پایان مهلت قانونی، درگاه ملی مجوزها به صورت مستقیم و ثبت محوز این مجوز را صادر كرد.
با این اقدام وزارت اقتصاد مبنی بر صدور مجوزهای خانه مسافر به صورت ثبتمحور و تسهیل این روند، شاهد افزایش تعداد مجوزهای خانه مسافر بوده ایم به طوریكه تا این لحظه، تعداد مجوزها به شش هزار و 533 مجوز رسیده است.
رونق گردشگری و اقتصادی با تسهیل صدور مجوز برای خانههای مسافر
در اینباره پژوهشگر حوزه گردشگری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به افزایش تعداد مجوزهای خانههای مسافر گفت: گسترش و افزایش مجوزها هم به لحاظ اقتصادی برای كسانیكه خانههای مناسب و بلا استفاده دارند كمك میكند و هم از جهت رونق گردشگری و اسكان مسافران موثر است.
محمد موسوی با اشاره به تسهیل مجوزهای خانههای مسافر معتقد است: افزایش تعداد مجوزها هم برای مسافران و هم برای متقاضیان مثبت است، ولی نظارت در این حوزه هم بسیار باید مورد توجه قرار گیرد و چه از طرف میراث و چه نهادهای دیگر باید نظارت صورت گیرد.
وی با تاكید بر نظارت در این حوزه میگوید: ممكن است یك نفر با یك سری مدارك اطلاعتش را بارگذاری كند، ولی اطلاعاتش خیلی صحت سنجی و بررسی نشود. از این جهت مشكلات بسیاری را به همراه دارد و به همین دلیل نظارت در این بخش اهمیت زیادی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه ادامه میدهد: مزیت دیگر گرفتن مجوز برای خانههای مسافر اینكه علاوه بر نظارت بر خانههای مسافر، اگر مشكلی بعدها هم پیش بیاید، چون اطلاعات فرد ثبت شده است قابلیت پیگیری دارد.
صدور ثبت محور مجوز خانه مسافر، عاملی برای رونق گردشگریاهمیت اطلاع رسانی به مسافران برای اجاره خانههای با مجوز
موسوی خاطرنشان كرد: موضوع دیگر كه باید توجه شود، اطلاع رسانی به مسافران است كه اهمیت زیادی دارد كه خانههایی را اجاره كنند كه مجوز دارند و اگر این اتفاق بیفتد برای صاحبان این خانهها هم رونق بیشتری انجام میشود. به این ترتیب كسانیكه مجوز هم ندارند برای گرفتن مجوز ترغیب میشوند.
این كارشناس حوزه گردشگری با اشاره به اعتراض میراث فرهنگی برای اینكه خواهان صدور مجوزبوده است، افزود: نگرانی میراث فرهنگی بیشتر این است كه تصدی گری در این حوزه را از دست ندهد و بانك اطلاعاتی داشته باشد و وزارت اقتصاد هم میگوید مجوزها از درگاه ملی در زمان كوتاه تری و با سهولت بیشتری صادر میشود و سازمان میراث فرهنگی نظارت پسینی داشته باشد.
شفافیت روند اجاره خانههای مسافر، با صدور مجوز از درگاه ملی
رئیس مركز ملی بهبود فضای كسب و كار هم در گفتگو اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما در مورد مزیتهای صدور مجوز از درگاه ملی مجوزها میگوید: نگاه قانون این است كه فعالیتهای زیرزمینی، روی زمین و شفاف انجام شود. سالهای سال در شهرهای گردشگری، خانههای مسافر به صورت زیرزمینی فعال بودند و هستند یعنی حكومت نمیدانست چه كسی و كجا خانه اجاره میدهد. در حالیكه در شمال یا بسیاری از شهرها مردم خانه هایشان را اجاره میدهند، اما قانون میگوید این خانهها ثبت شوند تا دولت بداند چه كسی در كجا خانه هایشان را به مسافران اجاره میدهند و بتواند یك نظارت حداقلی داشته باشد، به همین دلیل میگوید شرایط را آسان كنید تا فعالیتهای زیرزمینی قابل نظارت شوند.
سیاح فایده دیگر صدور مجوز از درگاه ملی مجوزها برای متقاضیان خانه مسافررا غیر حضوری بودن، بدون دردسرهای اداری یا پارتی بازی و خدایی ناكرده پرداختهای غیر قانونی ذكر كرد.
رئیس مركزملی بهبود فضای كسب و كار تاكید میكند: خانههای مسافری كه از سال آینده بدون مجوز فعالیت میكنند در ادارات دولتی دچار مشكل خواهند شد و همه خانههای مسافر باید اقدام به دریافت مجوز كنند.
از سویی دیگر موسوی، پژوهشگر حوزه گردشگری مزیت صدور مجوز برای خانههای مسافر را بیشتر متوجه مسافران میداند كه میخواهند در خانهای ساكن شود بدانند مجوز دارد و به لحاظ امنیتی تایید شده و اطلاعات فرد در جایی ثبت شده است.
وی تاكید میكند: در روند گرفتن مجوز برای خانههای مسافر مشخصات و سابقه فرد متقاضی از طرف سازمانهای مربوطه مثل قوه قضاییه و سازمانهای امنیتی هم مورد بررسی قرار گیرد و میراث فرهنگی هم پس از صدور مجوز باید نظارت پسینی داشته باشد كه مواردی مثل موارد بهداشتی یا قیمتها متناسب با تعرفهها باشد.
به هر حال با گذشت همین مدت كوتاه از صدور مجوزهای خانه مسافر از درگاه ملی مجوزها، افزایش تعداد خانههای مسافر حداقل این نوید را میتواند داشته باشد كه در فصل اوج مسافرت كه هتلها و مراكز دیگر ظرفیت خالی ندارد، خانههای مسافر میتواند كمك زیادی به اسكان مسافران داشته باشند و از این جهات رونق و سازماندهی آنها قابل توجه است. از سوی دیگر قیمت پایین خانههای مسافر نسبت به هتلها و سایر مراكز اقامتی میتواند بخش زیادی از افراد جامعه را تحت پوشش قرار دهد.