گروسی: ایران سلاح هسته‌ای ندارد

مدیر كل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با شبكه فرانس 24 ضمن اذعان به آنكه ایران سلاح هسته‌ای در اختیار ندارد، نسبت به برخی از توانمندی‌های هسته‌ای ایران ابراز نگرانی كرد.

1402/09/07
|
17:42
|

«رافائل گروسی» به این شبكه تلویزیونی فرانسوی گفت: ایران سلاح‌های هسته‌ای ندارد، ولی برخی از توانمندی‌های هسته‌ای آن مایه نگرانی است.
گروسی با اشاره به خروج آمریكا از برجام و آغاز روند كاهش تعهدات ایران در واكنش به این اقدام مدعی شد كه واكنش ایران به اقدام‌هایی منجر شد كه مایه نگرانی بود كه از جمله آن‌ها "غنی سازی با خلوص بسیار بسیار زیاد اورانیوم" است.
گروسی با اذعان به آنكه ایران عضو پیمان عدم اشاعه است، به برخی اختلافات در این مورد اشاره كرد و مدعی شد: بازرسان من آثار اورانیوم بسیار غنی شده یا اورانیوم فرآوری شده را در مكان‌هایی یافتند كه بنا بر وجود اورانیوم در آن‌ها نبود؛ بنابراین پرسش‌های فراوانی پیرامون این برنامه وجود دارد و با ایران تلاش كرده‌ایم تا حل‌و فصل‌شان كنیم.
گروسی در مورد میزان موفقیت آژانس در این زمینه گفت: در برخی موارد قادر (به رفع احتلافات) بودیم و در برخی موارد نبودیم. اكنون در موقعیتی قرار داریم كه هنوز پرسش‌های مهمی بی پاسخ مانده است.
مدیركل آژانس در ادامه این مصاحبه بار دیگر خواهان همكاری كامل ایران شد و با اشاره به دیدار با مقام‌های ارشد و تاكید آنان بر صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران گفت: ما همه چیز را راستی‌آزمایی می‌كنیم و ایران لازم است كه كاملاً همكاری كند.
گروسی گفت: اگر بازرسی‌های آژانس در كشوری به نتایج رضایت‌بخشی نرسند، ممكن است آن كشور در وضعیت عدم پایبندی به تعهدات بین المللی خود شناخته شود و كارش به شورای امنیت كشیده و تحریم‌هایی وضع شود كه ایران و هیچ كشور دیگری به دنبال آن نیستند.
وی افزود: ایران می‌خواهد كه به عنوان كشوری عادی كه به تعهداتش پایبند است، با آن رفتار شود. خواسته ما این است كه اماكن خود را گشوده و در سطوح لازم با آژانس همكاری كنید.
گروسی گفت كه برای جلب همكاری ایران به اجماع و همكاری بین المللی كه در زمان برجام و پیش از آن وجود داشت و دودستگی نبود، نیازمندیم.
تاكید بر تعامل با كره‌شمالی و نگرانی از وضعیت نیروگاه هسته‌ای اوكراین
در ادامه این گفتگو گروسی با اشاره به حضور كارشناسان آژانس در نیروگاه زاپروژیای اوكراین، هشدار داد مادامی كه جنگ پایان نیابد، نمی‌توان ماموریت جلوگیری از وقوع حادثه هسته‌ای و پیامد‌های رادیو اكتیو آن را موفقیت‌آمیز توصیف كرد.
مدیركل آژانس در مورد كره شمالی گفت: این پرونده بسیار تاسف‌آور است چرا كه تا همین چند سال پیش (كره‌شمالی) از خط قرمز عبور نكرده بود و مانند ایران مذاكراتی در جریان بود. اما زمانی تصمیم گرفتند كه سلاح هسته‌ای بسازند و اكنون با كشوری مواجهیم كه زرادخانه هسته‌ای عظیمی دارد.
گروسی تاكید كرد كه برای جلوگیری از درگیری هسته‌ای در شبه جزیره كره تعامل دوباره با پیونگ یانگ لازم است.

دسترسی سریع