وزارت بهداشت اعلام كرد: 12 میلیون و 146 هزار و 415 نفر تاكنون در «پویش ملی سلامت» در زمینه بیماریهای پرفشاری خون و دیابت در سطح كشور، غربالگری شدهاند.
پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا در سراسر كشور برای همه افراد 18 سال و بالاتر و بانوان باردار در همه گروههای سنی از روز شنبه 20 آبان آغاز شود ه است.وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از 20 آبان ماه تا 15 دیماه 1402 پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا را با مشاركت همه دانشگاهها، دانشكدههای علوم پزشكی كشور به اجرا خواهد گذاشت.
دیابت و پرفشاری خون با اینكه در سطح اول پیشگیری اهمیت مییابند و روشهای سالم زندگی (سبك زندگی سالم) تا حد زیادی از بروز آنها پیشگیری میكند، اما به عنوان بیماری خاموش در جامعه گسترش یافته و به عنوان مادر بیماریها مطرح و عاملی برای بسیاری از بیماریهای خطرناك و تهدیدكننده سلامت مردم هستند.
این 2 بیماری به همراه عوارض بسیار شایعی كه ایجاد میكنند، همچون حملات قلبی، سكتههای مغزی و نارسایی پیشرفته كلیه و دیالیز و قطع عضو – هزینههای سنگینی را به بیماران، خانوادهها، جامعه و دولت تحمیل میكنند.
افزایش نسبت شناسایی و شروع مراقبت و درمان در بیماران مبتلا به دیابت و پرفشاری خون در كشور و همچنین افزایش آگاهی جامعه نسبت به عوامل خطر، پیامدها و اهمیت تشخیص زودرس و كنترل دیابت و فشارخون بالا از اهداف این پویش است.
در پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا به غربالگری و گردآوری، پردازش و تحلیل دادههای مهمترین عامل خطر دیابت و فشارخون بالا پرداخته میشود.
از این تعداد 328 هزار و 167 نفر با احتمال ابتلا به پرفشاری خون و 238 هزار و 599 نفر با احتمال دیابت شناسایی شدند.
منظور از «احتمال دیابت» قند خون 124 به بالا و منظور از «احتمال پرفشاری خون»، عدد 140 روی 100 میلیمتر جیوه (14 روی 10) به بالاست.