معاون اول رئیسجمهور گفت: امیدواریم تعاملات اقتصادی متناسب با ارتباطات سیاسی ایران و ازبكستان گسترش یابد چرا كه تعاملات سیاسی با پشتوانه اقتصادی قوی پایدار میماند.
معاون اول رئیسجمهور با تاكید بر اینكه گسترش تعاملات با همسایگان راهبرد اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم است، تصریح كرد: ازبكستان به دلیل قرابتهای فرهنگی و روابط دیرینه تاریخی از موقعیت ممتازی در تعمیق روابط دو كشور برخوردار است.
محمد مخبر امروز سه شنبه در دیدار با «جورابیك میرزا محمود اف» وزیر انرژی ازبكستان با بیان اینكه سه ملاقات بین روسای جمهور دو كشور در 2 سال گذشته نشانگر اراده و عزم جدی تهران ـ تاشكند در ارتقای ارتباطات همه جانبه فیمابین است، تصریح كرد: امیدواریم تعاملات اقتصادی متناسب با ارتباطات سیاسی دو كشور گسترش یابد چرا كه تعاملات سیاسی با پشتوانه اقتصادی قوی پایدار میماند.
معاون اول رییس جمهور تصریح كرد: باید موافقت نامههای امضا شده در حضور روسای جمهور دو كشور، با تلاشهای روسای كمیسیون های مشترك اقتصادی ایران و ازبكستان هر چه سریعتر عملیاتی و اجرایی و تفاهم نامه های همكاری جدید در این سفر پس از تعیین اهداف و زمانبندی پیگیری شود.
مخبر با اشاره به ظرفیتهای بسیار بالای همكاری دو كشور در زمینههای مختلف به ویژه حمل و نقل و انرژی ادامه داد: دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در بخشهای صنعتی، انرژی، برق، حمل و نقل و فناوریهای روز دنیا و شركت های دانش بنیان به خوبی می تواند زمینه های جدید برای همكاری های مشترك تعریف كند.
وی همچنین به دو خط مهم كریدوری ایران، ازبكستان و افغانستان و همچنین ایران، ازبكستان، تركمنستان و عمان اشاره و خاطرنشان كرد: باید این مسیرهای مبادلاتی بیش از گذشته فعال شود كه در این راستا اگر مسائل موجود در موافقتنامه های تجارت ترجیحی حل شود در توسعه روابط دو كشور و منطقه بسیار تاثیرگذار است.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینكه حل مسائل پولی و بانكی، حمل و نقل و ترانزیت نقشی اساسی بر ارتباطات پایدار اقتصادی و فعال شدن بخش خصوصی دو كشور دارد ادامه داد: در زمینه مالی و بانكی میتوان با ارز ملی دو كشور تعاملات انجام شود و دلیلی برای استفاده از ارز كشور ثالث وجود ندارد كه این مهم برای تقویت ارزش پول ملی ایران و ازبكستان بسیار مهم است و باید بانك های مركزی دو كشور سازوكار لازم بانكی در این راستا را فراهم كند.
وی افزود: در زمینه گسترش تعاملات ترانزیتی نیز باید با فعال تر شدن خطوط هوایی دو كشور تعداد پروازها افزایش یابد كه باید روند صدور روادید بین شهروندان و فعالان بخش خصوصی و اقتصادی ایران و ازبكستان تسهیل شود.
مخبر همچنین برگزاری نمایشگاههای دائمی معرفی محصولات و ایجاد صندوق سرمایه گذاری مشترك برای تضمین امنیت سرمایه گذاران را از دیگر عوامل مهم در توسعه مبادلات اقتصادی دانست كه مسئولان دولتی دو كشور ضمن پشتیبانی و حمایت، قوانین لازم را تدوین و یا تسهیل كند.
جورابیك میرزا محموداف وزیر انرژی ازبكستان نیز در این دیدار ملاقاتهای تاریخی روسای جمهور دو كشور طی دو سال گذشته را نشانگر تعمیق روابط دانست و افزود: روسای جمهور اسلامی ایران و ازبكستان در ملاقات های خود بر افزایش حجم تبادلات مالی و اقتصادی از 500 میلیون دلار به 1 میلیارد دلار و در آینده ای نزدیك به 2 میلیارد دلار تاكید كرده اند كه باید زمینه اجرایی شدن موافقت نامههای دو كشور فراهم شود.
وی افزود: رییس جمهور ازبكستان دستور داده است تا در این سفر علاوه بر پیگیری موافقت نامههای گذشته امكانات جدید تعاملات مالی و اقتصادی با ایران بررسی و نهایی شود و ازبكستان كاملا آمادگی دارد از ظرفیتهای بزرگ جمهوری اسلامی در زمینههای فناوری، دانش بنیان، تجارت و سرمایه گذاری استفاده كند.
وزیر انرژی ازبكستان احداث منطقه صنعتی در دو كشور را عاملی مهم در شناساندن پروژه های صنعتی و محصولات به مردم و بخش خصوصی برشمرد و تاكید كرد: ایران و ازبكستان می توانند علاوه بر رفع نیازهای داخلی خود امكان صادرات به كشورهای دیگر در منطقه را نیز فراهم كند كه در این راستا باید مسائل مرتبط با تعرفه های گمركی حل شود.
محمود اف با تاكید بر ضرورت افزایش ظرفیت ترانزیتی دو كشور ادامه داد: ظرفیت جابجایی كالا بین دو كشور در حال حاضر تا 3 هزار وسیله نقلیه است كه طبق بررسی ها می تواند تا 24 هزار وسیله نقلیه گسترش یابد كه ضرورت دارد شرایط مناسب همكاری برای شركت های بزرگ حمل و نقل دو كشور برای رسیدن به این هدف ایجاد شود.
وزیر انرژی ازبكستان با اشاره به توانمندیهای جمهوری اسلامی در حوزه انرژی ادامه داد: در بازدید از شركت های بزرگ ایرانی پیشرفت بالای صنعتی ایران قابل توجه بود و به دنبال آن هستیم تا از فناوری های بزرگ صنعت نفت، پتروشیمی، غذایی و صنعتی جمهوری اسلامی ایران در ازبكستان استفاده كنیم.
وی در پایان تصریح كرد: زمینه های جدید همكاری بین دو كشور در این سفر فراهم شده است كه با تعیین اهداف، زمانبندی و شیوه های اجرا امیدواریم شرایط توسعه روابط بهبود یابد.