تقدیم لایحه بودجه 1404 به مجلس

رئیس جمهور در تشریح ویژگی‌های لایحه بودجه سال آینده كشور، دقت در اجرای برنامه هفتم را از اصول اساسی این لایحه برشمرد.

1403/08/01
|
10:07
|

آقای پزشكیان در جریان تقدیم لایحه بودجه 1404 به مجلس گفت: امیدوارم با كمك شما بتوانیم راهی را كه تصمیم گرفتیم با وفاق و همدلی پیش ببریم و خدا كمك كند صادق باشیم و تا جایی كه می‌توانیم بر اساس صداقت و راستی جلو برویم. امروز بودجه 1404 را كه دسترنج دو ماه كار مستمر دولتمردان است تقدیم مجلس می‌كند. این بودجه با توجه به دغدغه شما و بر اساس تعهداتی كه با شما و مردم داشتم تدوین شده است. من تعهد كردم در مسیر وفاق حركت كنم. هر گونه اصلاح اقتصادی صرفا با وفاق محقق می‌شود. سعی كردیم تمام گروه‌ها و اقشار را در لایحه ببینیم و اعداد را واقعی بنویسیم. تمام مواردی كه در توان بوده و تعهد كردیم را در نظر گرفتیم.

وی افزود: این بودجه نتیجه جلسات متعدد با كارشناسان خبره و مجلس بوده است. دقت در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه در اولویت تدوین بودجه بوده است. بنده بر رعایت تكالیف برنامه هفتم تاكید كردم. در گزارش این لایحه نیز یك فصل انعكاس احكام برنامه ترسیم شده است. اصل دوم عدالت محوری است. معنی حرف من این نیست كه بخواهیم یكدفعه تبعیض را رفع كنیم، اما تلاش كردیم به این سمت برویم. باتوجه به شرایطی منطقه‌ای در احكام بودجه اطمینان شده تقویت بنیه دفاعی مورد توجه قرار گیرد. كاهش تورم نیز سرلوحه احكام برنامه بوده است. مهمترین وجه تمایز بودجه جاری یكپارچگی و شفافیت و جامعیت بودجه است. رعایت نظم و انضباط و تقدیم سند مالی دولت در زمانبندی مقرر در قانون است. لایحه بودجه مطابق با قانون اول آبان ماه و در نظام جدید تدوین بودجه تقدیم شد تا مجلس فرصت لازم برای بررسی بودجه را داشته و به سود اقتصاد كشور است. امسال برای اولین بار تمام موارد فرابودجه‌ای منابع و مصارف سازمان هدفمندی‌ها در درون سقف بودجه قرار گرفت.

رئیس‌جمهور گفت: تمام احكام و ردیف‌ها بر اساس شناسه تخصصی وظایف دولت تدوین شده است. یكی از مهمتریم اصلاحات تاكید بر پرداخت به ذی‌النفع نهایی از طریق هوشمندسازی دولت است. به منظور تحقق بسیاری از احكام برنامه هفتم، در خلال تبصره‌ها بودجه احكام اجرایی تدوین شده است. برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت، تقویت منابع بنیه دفاعی، مدیریت و كنترل تعهدات دولت، مدیریت توزیع عادلانه آب و حمایت از مسكن محرومین در بودجه دیده شده است. در بخش عدالت‌محوری رهنمود‌های مقام‌معظم رهبری نحوه اجرا را مشخص كرده است. اگر قرار است یك حكم شكاف طبقاتی را در جامعه زیاد كند آن را حذف كردیم. به دنبال احكامی بودیم كه موجب توزیع عادلانه منابع و حفظ منزلت مردم و مشاركت مردم در اقتصاد شود. از نگاه دولت بسیاری از احكام در راستای عدالت محوری است. منابع یارانه نقدی و كمیته امداد به جداول بودجه منتقل شده است و كمك به محرومان را در بودجه افزایش میدهد. اگر قرار بود منابع یارانه را به فروش حامل‌ها انرژی منتقل كنیم نمی‌شد آنطور كه باید از محرومان حمایت كنیم.

وی افزود: دو برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران و صاحبان مشاغل در راستای حمایت از گروه كم درآمد و آسیب‌پذیر هستند. باید معافیت مالیاتی در سطحی تعریف می‌شد كه افراد با درآمد متوسط بتوانند حداقل زندگی خود را تامین كنند. تلاش شده تا احكام قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرایی شود. هزینه‌های زندگی خانوار‌های پر جمعیت بیشتر از خانواده‌ها كم جمعیت است فلذا باید پرداختی برای فرزند افزایش بیشتری داشته باشد. منابع لازم برای بخش سلامت دیده شده است. در سنوات اخیر توجه كمتری به آب، توسعه ریلی و مسكن محرومین شده بود. اعتبارات این بخش تقویت شده است. از نكات لایحه تقدیمی واقع بینی در اعداد و ارقام است. در بخش مصارف اعداد واقعی برای پرداخت پاداش بازنشستگان دیده شده است و منابع لازم برای متناسب سازی حقوق باز نشستگان و پرداخت مطالبات گندمكاران دیده شده است.

پزشكیان گفت: امسال در رابطه با گندم‌كاران با كسری بودجه مشكل داشتیم و با اجازه‌ای كه از رهبری گرفتیم و در جلسه سران قوا هم بحث شد، امروز به حساب گندم‌كاران بدهی آنان واریز می‌شود. سهم منابع هدفمندسازی برای بخش سلامت دیده شده است. بخش مهمی از انسجام بودجه مدیون حمایت رهبری است. بنده از مقام معظم رهبری تقاضا كردم تا مجوز استقراض دولت از صندوق توسعه ملی برای سال آینده را در زمان تدوین لایحه صادر كنند كه این امر باعث درج مصارف واقعی و لحاظ درآمد واقعی در بودجه شده است. رشد بالایی برای پروژه‌ها عمرانی دیدیم. بودجه عمرانی 40 درصد ارتقا یافته است. سهم تملك دارایی سرمایه از 11 درصد به 20 درصد از محل بودجه عمومی بوده است. یكی از ملزومات حمایت از تولید، پیش بینی پذیر بودن سیاست‌ها بودجه‌ای و مالی است. برنامه افزایش سرمایه بانك 6ا دولتی دیده شده است. در برنامه هفتم تاكید شده تا دولت بدهی خود با بانك‌ها بها دار سازی كند. حدود 200 هزار میلیارد منابع برای این امر در نظر گرفته شده و برای پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی 200 هزار میلیارد اموال دیده شده است. از سوی دیگر تلاش شده با در نظر گرفتن منابع لازم كل بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی تادیه شود.

رئیس‌جمهور گفت: در بحث اصلاحات اقتصادی، اكثریت اقتصاددان‌ها تاكید بر اصلاح تدریجی دارند و متفق القول هستند اصلاح در نظام ارزی الزامی است. حركت در تك نرخی كردن ارز مهم‌ترین راهكار برای كاهش رانت در اقتصاد است. این برنامه توسط بانك مركزی در حال دنبال شدن است. برای تامین كالا‌های اساسی حفظ سیاست نرخ ارز ترجیحی را لازم است داشته باشیم. یكی دیگر از چالش‌های موجود اصلاح یارانه انرژی است. مصرف بنزین در سال جاری 40 درصد بالاتر از سال 98 است. باتوجه به این توضیحات بودجه 1404 شامل ماده واحده و 17 تبصره تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌شود.

دسترسی سریع