سخنگوی كمیسیون عمران مجلس گفت: تمامی املاكیها برای جلوگیری از فعالیت مشاوران املاك غیرمجاز باید به سامانه ثبت الكترونیك اسناد ملحق شوند.
عبدالجلال ایری بر اهمیت اتصال كامل مشاوران املاك به سامانه ثبت الكترونیك اسناد و اجرای فراگیر قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در كشور تاكید كرد و گفت: طبق گزارشها در حال حاضر از مجموع 21 هزار و 400 مشاور املاك فعال و معتبر در تهران، حدود 7 هزار و 400 مشاور به سامانه ثبت الكترونیك اسناد متصل شدهاند. با توجه به هدف این قانون كه ساماندهی نقل و انتقالات اموال غیرمنقول و جلوگیری از فعالیت مشاوران املاك غیرمجاز است، نیاز است سایر مشاوران نیز به این سامانه ملحق شوند.
وی با اشاره به تجربه اجرای این قانون در برخی از شهرهای دیگر كشور گفت: تاكنون در شهرهای مختلف، اجرای این قانون به خوبی پیش رفته است و امیدواریم با تكمیل اتصال تمامی مشاوران املاك، این قانون به شكلی كامل و یكپارچه در سراسر كشور عملیاتی شود.
این نماینده مجلس همچنین بر لزوم همكاری و هماهنگی بین دستگاههای مختلف برای اجرای كامل این قانون تاكید كرد و افزود: بدون هماهنگی و همافزایی بین نهادهای مسئول و اجرایی، ممكن است مشكلاتی در روند اجرای این قانون ایجاد شود. از این رو، ضروری است كه تمامی دستگاههای مرتبط از جمله سازمان ثبت اسناد و وزارت صمت با جدیت بیشتری برای تحقق این امر تلاش كنند.
سخنگوی كمیسیون عمران مجلس، اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به مردم درباره مزایای ثبت رسمی معاملات را حیاتی دانست و گفت: ثبت رسمی معاملات علاوه بر صیانت از حقوق مالكیت افراد و جلوگیری از جعل و كلاهبرداری، شفافیت بیشتری در حوزه املاك و مستغلات ایجاد میكند و به نفع مردم و كل كشور است. دولت باید با اهتمام ویژه از این قانون حمایت كند و مشاوران املاك غیرقانونی را كه به سامانه متصل نشدهاند، ساماندهی كند.
قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول با هدف ایجاد آرامش در بازار مسكن در 26 اردیبهشت امسال در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید كه 13 خرداد ابلاغ، 17 خرداد ماه نیز در روزنامه رسمی منتشر شد و از سه تیرماه امسال اجرایی شده است و بر اساس طرحی كه در این قانون پیش بینی شده است به ترتیب اولویت زمانبندی شده، بندهای مختلف آن در حال اجراست.
با توجه به اینكه اجرای این قانون نیازمند سامانهها و زیرساختهای لازم است مطابق با ماده 3 مشاوران املاك و بنگاههای معاملات ملكی پس از مذاكره مقدماتی طرفین معامله نسبت به درج پیش نویس قرارداد در سامانه ثبت الكترونیك اسناد اقدام و پیش نویس مذكور را جهت تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی منعكس میكند.
چگونگی اتصال به سامانه مذكور و ارتباط دلالان معاملات املاك اعم از مشاوران املاك و بنگاههای معاملات ملكی با دفاتر اسناد رسمی و تقسیم اسناد بین دفاتر مذكور به موجب آییننامهای است كه در مهر ماه سال جاری مشتمل بر 29 ماده و چهارده تبصره توسط سازمان ثبت و با همكاری وزارت خانههای صمت و راه و شهرسازی تهیه و در 21 مهر ماه سال جاری ابلاغ شد.