سود 100 درصدی از محل دسترسی به اطلاعات نهانی در بورس

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: سه شخص با دسترسی به اطلاعات نهانی در دو ماه به سود 100 درصدی رسیدند.

1403/10/16
|
10:55
|

جوانمردی در خصوص رسیدگی به پرونده‌های پروژه سهام اظهار كرد: براساس گزارش دریافتی از واحد‌های نظارتی سازمان بورس و شركت فرابورس نوسانات غیر عادی روی نماد یكی از شركت‌های پذیرفته شده در فرابورس اتفاق افتاده بود. در بررسی‌های تكمیلی كه سازمان بورس انجام داده قبل از اینكه گزارش تهیه شد در واقع به این جمع بندی رسیدند كه سهامدار عمده‌ی یكی از این شرگت‌ها با همراهی معامله گر یك شركت كارگزاری بخشی از سهام خود را در اختیار یك گروه مجرمانه قرار داده.

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بیان كرد: كاری كه آن‌ها كردند این بود كه، روی نماد معاملاتی چند كار مجرمانه انجام دادند. یك اینكه در یك بازه زمانی معاملات هماهنگ بین خریدار و فروشنده، معاملات بالاتر از قیمت مضنه‌ی جاری بازار و ورود سفارش و حذف سفارش اتفاق افتاد كه این موارد باعث شد مردم به خرید آن سهم اقوا شوند و قیمت سهم به صورت كاذب افزایش یابد.

جوانمردی در ادامه افزود: به صورتی كه تقریبا در یك بازه زمانی كمتر از دو ماه، بیش از 120 درصد قیمت این سهم افزایش پیدا كرده بود. سپس موضوع به واحد حقوقی ارجاع شد و بررسی‌های لازم صورت گرفت و سپس مدیریت امور حقوقی سازمان بورس موضوع را نزد سازمان و مراجع قضایی جهت رسیدگی قضایی اعلام كرد.

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص میزان جریمه متهمان این پرونده گفت: برخی از متهمان این پرونده پذیرفتن كه جرم مرتكب شدند و به صورت داوطلبانه، با هماهنگی مراجع قضایی و با پیگیری سازمان بورس بخشی از زیان وارده به اشخاصی كه در سهم سرمایه گذاری كردند را پرداخت كردند و حدودا 15 میلیارد تومان به حساب ده هزار سهامداری كه در آن دوره سهم را خریداری كرده بودند واریز كردند.

جوانمردی در ادامه بیان كرد: برخی از اشخاص هم حاضر به جبران خسارت نشدند و جزو سهامداران عمده بودند، پرونده آن‌ها ادامه پیدا كرد و به جزای نقدی دو برابر سود حاصل از افزایش دارایی سهام در آن بازه به مبلع 220 میلیارد تومان محكوم شدند.

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار با توصیه به سرمایه گذاران اظهار كرد: وقتی كه بدون هیچ تحلیل، اتفاق و خبر مثبتی، قیمت یك سهم به صورت هیجانی افزایش پیدا میكند، ممكن است سهم مورد سود استفاده یكسری از افراد قرار گرفته باشند. در پرونده‌های مختلف داشتیم افرادی با عملیات مختلف مثل رنج كشیدن، معاملات هماهنگ، حذف سفارش و سفارش چینی گسترده سهم را پروژه میكنند و باعث افزایش قیمت سهم می‌شوند و در اوج از سهم خارج می‌شوند. در همچین مواردی مردم باید دقت كنند كه اگر سهم ارزش بنیادی ندارد یا به آن حد رشدی كه تحلیلگر می‌گوید نرسیده ممكن است یك سواستفاده پشت آن باشد.

جوانمردی در ادامه با اشاره به یك پرونده دیگر در زمینه اطلاعات نهانی در بازار سرمایه گفت: در پرونده‌ای دو الی سه نفر كه هیچ سابقه معاملاتی در بازار نداشتند، در یك سال، به نمادی در عرض دو ماه ورود سنگین داشتند و روی یك نماد وارد شدند و معامله كردند و 100 درصد سود كردند. سپس موضوع را به مقامات قضایی اعلام كردیم. متوجه شدیم این افراد قبل از اینكه قیمت سهام بالا برود از خبر مثبت سهم در سامانه كدال منتشر شود، اطلاع داشتند و به صورت سنگین سهم را خریده بودند.

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بیان كرد: سپس با گردش دارایی توسط قاضی متوجه شدیم كه مدیر سرمایه گذاری یكی از شركت‌ها كه قبلا سابقه خانوادگی و شغلی با هم داشتند، به به آن‌ها اطلاع دادند. شخصی كه اطلاعات را در اختیار آن‌ها قرار داده بود، به بند 1 ماده 46 مصداق افشای اطلاعات نهانی محكوم شدند و آن اشخاصی كه از اطلاعات نهانی سو استفاده كرده بودند و معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی داشتند به بند 2 ماده 46 قانون بازار جزای نقدی سنگین برای آن‌ها صادر شد.

دسترسی سریع