ماه رمضان و تغییرات خطرناك دارویی 58 درصد از بیماران در مصرف دارو

سرپرست دفتر پایش و نظارت بر مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو گفت: متخصصان توصیه می‌كنند بیماران در ماه رمضان پیش از هرگونه تغییر در رژیم دارویی، حتماً با پزشك یا داروساز مشورت شود.

1403/12/14
|
09:40
|

­ ­­­دكتر نازیلا یوسفی افزود:­ ­این تغییرات، از قطع كامل درمان تا تغییر ساعت مصرف، می‌تواند سلامت بیماران را به خطر بیندازد.
وی ادامه داد: در این ماه، تغییراتی در شرایط فیزیولوژیك بدن و الگوی وعده‌های غذایی رخ می‌دهد كه می‌تواند بر وضعیت بیماری و دارودرمانی اثرگذار باشد. از آنجا كه در این ایام معمولاً دو وعده غذایی اصلی در سحر و افطار مصرف می‌شود و این وعده‌ها اغلب حاوی مقادیر بالای كربوهیدرات و چربی هستند، ممكن است متابولیسم دارو‌ها را تحت تأثیر قرار دهد؛ بنابراین بیماران باید درخصوص نحوه مصرف دارو‌ها و ارزیابی عملكرد آنها با پزشك یا داروساز خود مشورت كنند.
وی­ ­افزود:­ با توجه به اینكه اكثر داروها، به‌ویژه دارو‌های خوراكی، فقط در این فاصله قابل مصرف هستند، تغییر در رژیم دارویی اجتناب‌ناپذیر است. در چنین شرایطی، رژیم‌های دارویی یك‌بار یا دو بار در روز بیشترین كاربرد را دارند، اما اینكه كدام دارو‌ها قابلیت این تغییر را دارند و مصرف آنها در وعده افطار یا سحر مناسب‌تر است، باید تحت نظر پزشك یا داروساز تعیین شود. ­
وی اظهار كرد: طبق تحقیقات انجام‌شده، حدود 58 درصد بیماران در این ماه اقدام به تغییر خودسرانه رژیم دارویی خود می‌كنند كه از این میان 43 درصد اقدام به قطع درمان، 10 درصد تغییر ساعت مصرف و 5 درصد باقی‌مانده تمامی دارو‌های خود را به صورت یك وعده در روز مصرف كرده‌اند. تمامی این اقدامات می‌تواند سلامت بیماران را تهدید كند، درحالی‌كه با تنظیم رژیم دارویی مناسب می‌توان به اكثر بیماران كمك كرد تا ضمن حفظ سلامتی، از این ماه بهره‌مند شوند.
دكتر یوسفی­ تصریح كرد: برخی دارو‌ها دارای اثر بخشی طولانی‌مدت هستند و می‌توانند تنها یك بار در روز مصرف شوند. در مواردی كه امكان جایگزینی وجود داشته باشد، پزشك می‌تواند دارو‌هایی كه چند بار در روز مصرف می‌شوند را با دارو‌های دارای قابلیت مصرف یك یا دو بار در روز جایگزین كند. این اقدامات می‌تواند به مدیریت بهتر روند درمان در ایام ماه رمضان كمك كند.

دسترسی سریع