بقائی: به مكاتبه ترامپ، پس از تكمیل بررسی‌ها پاسخ می‌دهیم

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما فعلا بنایی بر انتشار رسانه‌ای پیام رئیس جمهور آمریكا نداریم. آنچه در رسانه‌ها منتشر شده عمدتا گمانه زنی است و پاسخ ما به این مكاتبه پس از تكمیل بررسی‌ها از طریق مقتضی انجام خواهد شد.

1403/12/27
|
12:03
|

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در آخرین نشست خبری هفتگی خود در سال 1403 كه صبح امروز (دوشنبه 27 اسفندماه) برگزار شد، ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارك رمضانو گفت: در هفته گذشته دستگاه دیپلماسی وظایف خود را انجام داد؛ سفر دكتر عراقچی به عمان كه روز گذشته انجام شد. نشست سه جانبه پكن با حضور ایران، روسیه و چین، امروز سفر معاون حقوقی و بین‌المل وزارت امور خارجه به وین را داریم كه برای دیدار با مقامات آژانس راهی این سفر هستند. در تهران نیز تعاملات ما ادامه داشت و آقای تخت‌روانچی نشستی را با سفرای كشورهای اروپایی داشتند و در خصوص روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای گفت‌وگو كردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به نخستین سوال در خصوص جزئیات نامه دونالد ترامپ و ارتباط احتمالی سفر وزیر امور خارجه به عمان با این نامه، گفت: ما فعلا بنا بر انتشار رسانه‌ای این پیام نداریم. آنچه در رسانه‌ها منتشر شده عمدتا گمانه زنی است و فحوای نامه با توجه به صحبت‌های عمومی رئیس جمهور آمریكا فاصله‌ای ندارد. پاسخ ما به این مكاتبه پس از تكمیل بررسی‌ها از طریق مقتضی انجام خواهد شد. سفر وزیر امور خارجه به عمان ارتباطی به این نامه نداشت و از قبل برنامه‌ریزی شده بود. واقعیت این است كه تحولات منطقه آنقدر سیال و شتابان است كه اقتضا می‌كند كشورهای منطقه رابزنی‌های خود را بصورت فشرده انجام دهند.

به هرگونه تعرض علیه تمامیت سرزمینی و امنیت ملی با قاطعیت پاسخ می‌دهیم

بقائی در پاسخ به این سوال كه ایالات متحده پس از حملات نظامی به یمن، ادعاها و تهدیدهایی را در خصوص ایران مطرح كردند، پاسخ ایران به این سخنان چیست، گفت: ما به هرگونه تعرضی علیه تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران با قاطعیت پاسخ خواهیم داد و در این خصوص هیچ تردیدی وجود ندارد. اینكه اقدامات مردم مقاوم و قهرمان یمن را به دیگران منتسب می‌كنند در راستای نوعی جبران شكست‌های خودشان در این 20 ماه گذشته است. همانطور كه قبلا شنیدید، مردم یمن و دولت یمن بصورت مستقل در خصوص اقداماتی كه لازم می‌دانند در حمایت از فلسطین صورت دهند، تصمیم می‌گیرند و این در راستای تصمیمات یمنی‌ها و در حمایت از مقاومت مشروع مردم فلسطین است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص حمله نظامی ایالات متحده به یمن گفت: حمله نظامی آمریكا به یمن كه متاسفانه اولین بار هم نیست كه انجام می‌شود، قطعا جنایت بوده و محكوم است كه برخلاتف همه اصول و موازین منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل صورت می‌گیرد. آمریكا متاسفانه جای قربانی و مجرم را اشتباه گرفته‌ است. جامعه جهانی، كشورهای اسلامی و سازمان همكاری اسلامی باید در این زمینه اقدام عاجلی انجام دهند.

ایران و تركیه به اهمیت حفظ و گسترش مناسبات دو كشور آگاه هستند

بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات اخیر در روابط ایران و تركیه نیز گفت: تعاملات دو كشور ایران و تركیه به صورت معمول ادامه دارد. هر دو كشور نسبت به اهمیت حفظ و گسترش مناسبات و روابط بین دو كشور آگاه هستند. اختلاف‌هایی كه در رابطه با مسائل منطقه از جمله در رابطه با سوریه بین ما و تركیه وجود دارند از مسیر گفت‌وگو و تعامل مدیریت می‌شود و به هیچ عنوان، هیچ كدام از طرفین تمایل ندارند كه روابط خوب همسایگی بین دو كشور مسلمان و همسایه تحت شعاع مسائل دیگر یا تحلیل‌های نامناسب قرار بگیرد. بنابراین رفت و آمدها و مراودات بین دو كشور در رابطه با حفظ روابط دوجانبه در عین مدیریت برخی اختلافات و تفاوت دیدگاه‌ها ادامه دارد.

پیام‌های آمریكا بسیار ضد و نقیض و متناقض است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص ارسال پیام از سوی ایالات متحده گفت: آمریكا راه زیادی برای نشان دادن صداقت خودش دارد ولی واقعیت این است كه پیام‌هایی كه از آمریكا گرفته می‌شود، پیام‌های بسیار ضد و نقیض و متناقض است؛ یعنی همزمان با اظهار آمادگی برای مذاكره و گفت‌وگو، تحریم‌های گسترده بخش‌های مختلف تجاری و تولیدی ما وضع می‌شود. وزیر نفت ما كه تنها جرمش انجام وظایف رسمی و قانونی و ملی او است برای تولید و فروش نفت مورد تحریم قرار می گیرد كه این اقدامات به هیچ عنوان با گفتار آمریكا همسان و سازگار نیست. اساساً مذاكره دیپلماتیك آداب و مقتضیاتی دارد كه شما بپذیرید كه منافع، متقابل است، اینكه بر اساس احترام متقابل و با نگاه برابر نگاه كنید و مهمتر از آن این است كه تعهد آمریكا عملكرد بسیار نامناسبی دارد در طول این 10-15 سال نشان داده كه به تعهداتش وفادار نیست و صحبت از گفت‌وگو و مذاكره را صرفاً به عنوان یك ابزار سیاسی و تبلیغاتی و روانی و نه به عنوان روشی برای حل و فصل اختلاف مد نظر قرار میدهد. پاسخ ما هم روشن است.

دسترسی سریع