40 درصد برق كشور برای كولرها مصرف می شود

رئیس گروه فرهنگسازی و آموزش مدیریت انرژی ساتبا گفت: با فرا رسیدن فصل گرما و ورود سیستم‌های سرمایشی به مدار مصرف در كل كشور، شاهد اضافه شدن 32 تا 35 هزار مگاوات مصرف برق معادل بیش از 40 درصد از كل مصرف برق كشور در این فصل هستیم.

1404/01/20
|
11:09
|

هومن صادقی با بیان اینكه رهبر معظم انقلاب و ریاست جمهوری بار‌ها بر اهمیت بهره‌وری و صرفه‌جویی انرژی تأكید كرده‌اند، اظهار كرد: مقام معظم رهبری در سیاست‌های كلی اصلاح الگوی مصرف، بهره‌وری انرژی را یكی از راهبرد‌های اساسی كشور دانسته‌اند و همچنین ریاست جمهوری بار‌ها بیان كرده‌اند كه در شرایط فعلی، بهره‌وری انرژی و كاهش شدت مصرف، اولویت نخست در حل چالش ناترازی انرژی است.

وی بر ضرورت اصلاح رویه در مصرف انرژی كشور تاكید كرد و ادامه داد: اگر نگاهی به آمار جمعیت و مصرف انرژی در كشور بیندازیم، می‌بینیم كه ایران با داشتن تنها یك درصد جمعیت دنیا، حدود 2.7 درصد انرژی دنیا را مصرف می‌كند و به یكی از بزرگ‌ترین مصرف‌كنندگان انرژی در جهان تبدیل شده است.

صادقی افزود: همچنین به لحاظ مصرف انرژی، ایران هفتمین كشور دنیا است و بالاتر از ایران، كشور‌های چین و هند هر كدام با جمعیتی بالغ بر یك‌میلیارد و 400 میلیون نفری، آمریكا با 400 میلیون نفر، برزیل با 210 میلیون نفر، روسیه با 143 میلیون نفرتا ژاپن 120 میلیون نفری قرار دارند.

صادقی با بیان اینكه كه شدت مصرف انرژی ایران 2 تا 3 برابر میانگین جهانی است، تصریح كرد: از آنجا كه مصرف انرژی تابع سطح رفاه، فناوری تجهیزات و استفاده بهینه از انرژی است، برای اینكه مصرف بهینه كشور‌ها را با شاخص مناسب‌تری مقایسه كنیم، از شاخص شدت مصرف انرژی كه بیان می‌كند كشور‌ها از یك واحد انرژی چقدر محصول تولید می‌كنند، استفاده می‌كنیم.

رئیس گروه فرهنگسازی و آموزش مدیریت انرژی ساتبا خاطرنشان كرد: خروجی این شاخص نشان می‌دهد كه شدت مصرف انرژی ایران 2 تا 3 برابر میانگین جهانی است. این عدد با فاصله زیاد، بالاتر از حداقل استاندارد‌های مصرف انرژی در دنیا قرار دارد و نتیجه این گونه مصرف، عاملی بسیار موثر جهت فشار حداكثری بر منابع، وابستگی شدید به یارانه‌های سنگین و آسیب‌پذیری مضاعف اقتصادی است.

وی اضافه كرد: مصرف گاز طبیعی در كشور ما سالانه 250 میلیارد متر مكعب است كه به تنهایی از نصف مصرف 27 كشور عضو اتحادیه اروپا بیشتر است، به عبارتی ما 60 درصد 27 كشور عضو اتحادیه اروپا با جمعیتی 450 میلیونی و اقتصادی كه در رتبه دوم دنیاست، انرژی مصرف می‌كنیم.

رئیس گروه فرهنگسازی و آموزش مدیریت انرژی ساتبا با اشاره به افزایش 32 تا 35 هزار مگاوات مصرف برق با فرا رسیدن فصل بهار و به دنبال آن فصل تابستان، تصریح كرد: با آغاز ورود سیستم‌های سرمایشی به مدار مصرف در خطه زیبای جنوب كشور و در ادامه آن در كل كشور، شاهد اضافه شدن 32 تا 35 هزار مگاوات مصرف برق خواهیم بود كه این میزان معادل 40 تا 50 درصد از كل مصرف برق كشور در این فصل است. این میزان مصرف سیستم‌های سرمایشی در كشور با كل مصرف كشوری مثل مصر با جمعیتی بیش از 107 میلیون نفر و اوج كل مصرف برق در حدود 31.9 هزار مگاوات و یا كل مصرف برق پاكستان با جمعیت حدود 240 میلیون نفری، برابری می‌كند.

صادقی ادامه داد: در این رابطه ساتبا در نظر دارد در فاز اول با تعویض یك میلیون كولر گازی فرسوده با كولر‌های گازی راندمان بالا و تعویض 5 میلیون الكتروموتور كولر آبی كم بازده با الكتروموتور‌های پربازده القایی (مغناطیس دائم) یا BLDC از طریق ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر نسبت به كاهش 3000 مگاوات از بار شبكه در پیك مصرف برق اقدام كند.

وی عنوان كرد: در این زمان و در شرایط تحریم ظالمانه، بهره‌وری پایین انرژی، یكی از مهم‌ترین عوامل، هدر رفت منابع كشور است و بدون اصلاح این وضعیت، توسعه پایدار و خروج از بسیاری از ناترازی‌ها ممكن نخواهد بود؛ ارتقای بهره وری انرژی می‌تواند میزان یارانه پنهان انرژی در كشور را كه بیش از 100 میلیارد دلار در سال است و معادل چندین برابر بودجه عمرانی كشور است را كاهش داده و منابع مالی را برای توسعه زیرساخت‌های حیاتی كشور آزاد كند كه این امر نشان‌دهنده ضرورت جدی گرفتن هشدار مقام معظم رهبری و اجرای دقیق قوانین مصوب حوزه بهینه سازی و ارتقای بهره‌وری انرژی و استفاده از فناوری‌های كارآمدتر به خصوص با اولویت بخش ساختمان و سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی برای عبور از ناترازی‌های تابستانه و زمستانه در كشور است؛ بنابراین اجرای دقیق قوانین مصوب حوزه بهینه سازی، ارتقای بهره‌وری انرژی و استفاده از فناوری‌های كارآمدتر به خصوص با اولویت بخش ساختمان و سیستم‌های سرمایشی جهت عبور از ناترازی‌های تابستانه در كشور ضروری است.

دسترسی سریع