معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، در نشست كمیته ملی سدهای بزرگ با هشدار نسبت به شرایط سخت آبی كشور گفت: پس از چند سال خشكسالی پی در پی، امسال سال بسیار سختی در انتظار بخش آب كشور است و همه دستگاهها باید برای عبور از این شرایط كمك كنند.
محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در نشست كمیته ملی سدهای بزرگ (IRCOLD) كه به میزبانی شركت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد، با اشاره به چالشهای پیش روی بخش آب كشور اظهار داشت: وضعیت منابع آبی كشور در شرایط بحرانی قرار دارد، این شرایط نتیجه برداشتهای بیرویه از منابع آبی در دهههای گذشته است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینكه امسال با خشكسالی بیش از 40 درصدی مواجه هستیم، افزود: ورودی سدها به شدت كاهش یافته و بسیاری از مخازن در حال ثبت ركوردهای جدید كمآبی هستند. در برخی موارد حتی مجبوریم از حداقل حجم لازم برای پایداری سازه سدها هم عبور كنیم.
جوانبخت با ابراز نگرانی از وضعیت تأمین آب شرب گفت: در بسیاری از شهرها از جمله تهران، شرایط بسیار سخت است.
وی درباره بخش كشاورزی نیز هشدار داد و افزود: كشاورزان به وجود مخازن پر عادت كردهاند و محدودیتهای آبی میتواند به مشكلات اجتماعی منجر شود.
معاون وزیر نیرو با تقدیر از عملكرد كمیته ملی سدهای بزرگ گفت: این تشكل با 4 هزار عضو حقیقی و 81 عضو حقوقی، یكی از ظرفیتهای ارزشمند كشور در حوزه آب است كه انتظار داریم با حضور جوانان پرانگیزه و متخصصان باتجربه، بیش از پیش در خدمت حل مشكلات كشور باشد.
وی با اشاره به برنامههای مدیریت منابع آب و هشدار نسبت به شرایط سخت آبی كشور خاطرنشان كرد: هرچند در سالهای گذشته برنامههایی، چون تعادلبخشی آبهای زیرزمینی و مصوبات كارگروه سازگاری با كمآبی اجرا شده، اما این اقدامات تأثیرات عمیق نداشته و روند مشكلات همچنان نامطلوب است، پس از چند سال خشكسالی پی در پی، امسال سال بسیار سختی در انتظار بخش آب كشور است و همه دستگاهها باید برای عبور از این بحران كمك كنند.
معاون وزیر نیرو درباره برنامه هفتم توسعه نیز توضیح داد: خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه، كاهش برداشت از منابع آبی بهویژه در بخش كشاورزی مورد تأكید قرار گرفته و اصلاح الگوی كشت، بهبود شیوههای آبیاری و استفاده از آبهای نامتعارف از جمله تكالیف این برنامه است.
جوانبخت همچنین بر ضرورت اصلاح اقتصاد آب اشاره كرد و گفت: هزینههای نگهداری و تأمین مالی طرحهای آبی، نیازمند اصلاحات زیرساختی و تعرفهای است. در حال حاضر نزدیك به 5670 طرح آبی در كشور وجود دارد كه تأمین اعتبار برای آنها با شرایط فعلی اقتصادی دشوار است.
وی در پایان با اشاره به اهمیت توجه به مسائل اجتماعی در ساخت و بهرهبرداری از سدها اظهار كرد: موضوعات اجتماعی، زیستمحیطی، سیلابها و تأثیر سازههای آبی بر سازههای تاریخی باید در دستور كار كمیتهها قرار گیرد تا مدیریت یكپارچه منابع آبی محقق شود.