معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم: همه كنفرانسها برای اعطای امتیاز به استاد و دانشجو باید در آی اس سی شیراز كه مرجع است ثبت شده باشد و حتما مسئول برگزاری كنفرانسها انجمنهای علمی یا دانشگاهها باشند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم پس از نشست با وزیر بهداشت برای همكاریهای مشترك علمی گفت: بر اساس آئین نامه جدید، كنفرانس های متفرقه جمع خواهد شد، ضمن اینكه تا الان حدود 70 اقامه دعوای حقوقی برای جلوگیری از كنفرانس های تقلبی هم داشته ایم.
وی همچنین به لایحه تشدید برخورد با شركت های تولید مقالات تقلبی اشاره كرد و گفت: تخلفات در تولید مقالات و پایان نامه ها از سه طریق استاد یا دانشجو یا شركت هایی كه در خارج از دانشگاه و كنار خیابان به كار فروش پایان نامه مشغول هستند انجام می شود.
احمدی ادامه داد: برای برخورد با اساتید و دانشجویان متخلف در سال 93 آیین نامه ای ابلاغ شد و ظرفیت قانونی وجود دارد كه مسئولیت اجرای آن با معاونان پژوهشی دانشگاههاست.
وی افزود: اما برای برخورد با شركت های متخلف ظرفیت قانونی نداشتیم كه از طریق دولت پیگیری كردیم و لایحه ای به مجلس برده ایم كه هم اكنون در كمیسیون قضایی تصویب اولیه آن صورت گرفته است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: هیچ یك از شركتهای فعال در این عرصه مجوز ندارند و هدف دولت از برخورد با این شركتها، پاكسازی كل آن هاست.
احمدی با تاكید براینكه هر گونه ادعایی مبنی بر خدمات مشاوره پایان نامه و مقاله غیر قانونی است افزود: هیچیك از شركتهای خارج از دانشگاه كه اقدامات مربوط به پایاننامه را انجام میدهند مجوز ندارند و خدمات خود را تحت عنوان تایپ و تكثیر انجام میدهند.
وی به فعالیت های انجام شده در راستای جلوگیری از تخلفات اشاره كرد و گفت: از آن جمله می توان به سامانه همانند جو اشاره كرد كه هم برای كمك به اساتید و دانشگاه ها طراحی شده است و طبق آئین نامه اخیر همه دانشگاهها ملزم هستند از زمانیكه پایان نامه را می خواهند تصویب كنند تا زمان دفاع كار دانشجویان را در این پایگاه ثبت كنند تا كارها تكراری نباشد و جلوی پایان نامه های تقلبی گرفته شود.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره بودجه پژوهش نیز با بیان اینكه در سال 95 قرار شد كه سهم بودجه پژوهش از تولید ناخالص داخلی كه حدود 48 دهم درصد بود به سه درصد برسد گفت: در واقع دولت علاوه بر هفت هزار میلیارد تومانی كه در اعتبارات سالهای قبل برای پژوهش در نظر گرفته بود مقرر شد حدود هشت هزار میلیارد تومان دیگر نیز تحت عنوان جدول 14 به بودجه پژوهش اضافه كند و سهم آن را از نیم درصد به یك درصد برساند.
وی افزود: دولت به دنبال عملیاتیسازی جدول 14 برای سال 95 است اما هنوز جدول 14 محقق نشده است.
احمدی ادامه داد: همچنین برای سال 96 نیز در لایحه پیشنهادی حدود 20 درصد افزایش در نظر گرفته شده است كه در واقع مبلغ جدول 14 از 8 هزار به 9 هزار میلیارد تومان میرسد و ارقام قبلی نیز 10 درصد افزایش دارند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز درباره تخلفات در رساله و پایان نامه هایی كه اخیرا منتشر شده است گفت: در پرونده مقالات تقلبی كه نشریه نیچر منتشر كرد شش متخلف از دانشگاه اخراج شدند.
رضا ملك زاده به دستورالعمل و آیین نامه جامعی اشاره كرد كه بین وزارت علوم و بهداشت تدوین شده است و چگونگی برخورد و پیشگیری از شیوع تخلفات علمی را در آینده مشخص می كند.
وی گفت: مجموعه قوانین خوبی در دستور كار مجلس قرار گرفته و در این تفاهم نامه دستور العمل جامعی تعیین شده است تا از تخلفات پیشگیری شود.
ملك زاده ادامه داد: با همكاری دو وزارت خانه آئین نامه هماهنگی را تدوین كرده ایم تا با تخلفات كه در دانشگاههای دولتی، آزاد و یا بخش خصوصی به طول كامل برخورد شود و افرادی كه در جریان این تخلفات شركت داشتند به حراست و دستگاه های انتظامی اعضای هیئت علمی احضار شدند و برخی افراد اخراج شدند و برخی تذكر كتبی گرفتند.
وی افزود: در رابطه با تخلفات پایان نامه های علمی بیش از 220 نفر از كل دانشگاه های كشور احضار شدند كه تعدادی محدودی از این افراد به صورت ندانسته وارد این مساله شده اند.
ملك زاده گفت: سه نفر از هیئت علمی وزارت بهداشت، سه نفر از دانشگاه آزاد و وزارت علوم اخراج شدند كه به طور كلی اساس این پایان نامه پیشگیری از تخلفات احتمالی است.
وی با بیان اینكه ما باید در زمینه مقررات به اعضای هیئت علمی آموزش بدهیم افزود: افراد پژوهشگر و محقق باید مقاله خود را در كمیته اخلاق پزشكی ثبت كنند و كدی را در جهت شناسایی مقالات دریافت كنند تا از انتشار مقالات علمی تقلبی جلوگیری بشود.
ملك زاده ادامه داد: اقدامات خوبی در دولت به تصویب رسیده و همچنین در كمیسیون قضایی مجلس قوانین علمی به تصویب رسیده و تفاهم نامه امروز یك وحدت رویه ای را در جهت جلوگیری از بروز مشكل در روشهای پژوهشی ایجاد كرده است.
وی گفت: واگذاری مقالات علمی به یك سری از شركت ها از بزرگترین اشكالات كارهای بعضی از هیئت علمی بود كه امیدواریم با اجرای تفاهم نامه مشترك بین دو وزارتخانه وحدت رویه به وجود بیاید و از بروز همچین تخلفاتی جلوگیری شود.
قرار بود امروز وزیر علوم و وزیر بهداشت تفاهمنامه همكاری در زمینه فناوری و پژوهش امضا كنند كه با لغو برنامه وزیر علوم، معاونان پژوهشی دو وزیر درباره تخلفات اخیر پایان نامه ها در جمع خبرنگاران توضیحاتی ارائه كردند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم درباره این تفاهمنامه گفت: با توجه به زمینههای مشترك و پاركهای علم و فناوری و مراكز رشد، همكاری ها در همه حوزهها به ویژه حوزه فناوری تقویت می شود و استفاده از توانمندیهای وزارت بهداشت در حوزه فناوری از جمله محورهای این تفاهم نامه است.