رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور: استفاده از مكمل ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی افراد دچار كمبود ویتامین D، مفید است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور
نقش ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن انسان
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور: استفاده از مكمل ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی افراد دچار كمبود ویتامین D، مفید است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دكتر جلال الدین میرزای رزاز گفت: افرادی كه به هر دلیل با نور خورشید مواجهه كافی ندارند، ممكن است دچار كمبود ویتامین D شوند كه یكی از دلایل ضعف سیستم ایمنی بدن است. افرادی كه اخیرا با نور خورشید مواجهه نداشته و یا ظرف چند ماه گذشته، مكمل ویتامین D مصرف نكرده اند.
وی در خصوص نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی و دیدگاههای مختلفی كه در این زمینه وجود دارد، گفت: نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی مورد سؤال و مناقشه است، هر چند آخرین گزارش چاپ شده در مجله معتبر BMJ، اثربخشی آن را گزارش كرده است، به خصوص در افرادی كه كمبود ویتامین دارند. نكته مهم آن است كه كمبود ویتامین D انسان را مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی میكند و دریافت بالای آن نیز كارایی ندارد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور درخصوص دوز مورد نیاز افراد به ویتامین دی، افزود: به نظر میرسد استفاده از دوزهای كوچك روزانه یا هفتگی بهتر از دوزهای بزرگ باشد و با توجه به گزارشهای متعدد از كمبود ویتامین D در مردم ایران، پیشنهاد میشود كه براساس دستور العمل تجویز مكمل، افراد بالای 2 سال، روزانه 800 واحد بین المللی و یا مصرف سه قرص 2 هزار واحدی در هفته و افراد زیر 2 سال 400 واحد روزانه مصرف كنند.
وی تصریح كرد: ویتامین D به دو صورت وارد بدن انسان میشود، یا توسط نور خورشید از پیش ساز آن در پوست dehydrocholesterol-7 سنتز میشود یا از رژیم غذایی دریافت میشود. نقش دقیق ویتامین D در سیستم ایمنی به طور كامل شناخته شده نیست، زیرا پاسخ ایمنی یك فرایند static نیست و بستگی به stage of infection دارد. براساس مطالعات activated human T endothelial cells , and B cells lining the upper and lower respiratory tract فرم غیر فعال این ویتامین را به فرم فعال آن تبدیل میكند.
دكتر رزاز گفت: نكته مهم دیگر آن است كه 2D OH)) 1a,25 تولید defensin و cathelicidin را به عنوان آنتی بیوتیكهای اندوژنوس تحریك میكند كه نه تنها عفونتهای میكروبی بلكه اثرات مخربی بر عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا دارد.
شایان ذكر است، كه تولید cathelicidin وابسته به دوز سرمی 2D OH)) 1a,25 است و دوز ng/ml30 برای تولید cathelicidin لازم است و دوزهای بالاتر از 40 ng/ml كارآمد نیست.