شكلات تلخ سرشار از فیبر و آنتیاكسیدان است كه به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از رادیكالهای آزاد كمك میكنند. همچنین ممكن است خطر بیماریهای قلبی - عروقی و فشار خون را كاهش دهد و در عین حال جریان خون را بهبود ببخشد.
«به گفته محققان، مصرف شكلات تلخ میتواند فركانس امواج مغزی را تغییر دهد و در بهبود حافظه و كاهش استرس مفید باشد. در واقع بهتر است افرادی كه عاشق شیرینیجات هستند نیز برای حفظ سلامتی خود به سمت جایگزینی انواع و اقسام شیرینیهای مضر با شكلات تلخ حركت كنند. البته منظور از شكلات تلخ یك شكلات واقعی و باكیفیت است نه محصولی كه از تركیب مواد مختلف و با استفاده از تلخكننده مصنوعی تولید شده است!
شكلات تلخ سرشار از فیبر و آنتیاكسیدان است كه به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از رادیكالهای آزاد كمك میكنند. همچنین ممكن است خطر بیماریهای قلبی - عروقی و فشار خون را كاهش دهد و در عین حال جریان خون را بهبود ببخشد.
با استناد به مطالعهای از دانشگاه لوما لیندا در كالیفرنیا كه در نشست سالانه زیستشناسی تجربی 2018 نیز ارائه شد، فواید شكلات تلخ در رابطه با تاثیر آن بر امواج مغزی مرتبط با حافظه و توانایی یادآوری مسائل آشكار شده است.
كتر لی برك از دانشگاه لوما لیندا همراه با تیم تحقیقاتی خود، از تكههای 48 گرمی شكلات تلخ استفاده كردند كه متشكل از دانههای كاكائو 70 درصد تانزانیایی بودند.
برك توضیح میدهد: آنچه ما به آن اشاره كردیم این بود كه آنتیاكسیدانها قابلیت تغییر فركانسهای مغزی شما را در اختیار دارند، واضحا یك فركانس مغزی مفید به نام گاما. فركانس گاما به واسطه آنتیاكسیدانهای شكلات تنظیم شده، افزایش یافته و در واقع روشن میشود.
امواج مغزی در فركانسهای متفاوتی انتشار مییابند و از این نظر تا حدودی مشابه رادیو هستند. برك اضافه میكند كه فركانس گاما بالاترین فركانس است و «با پیشرفتهترین سطح برای پردازش شناختی، حافظه و یادآوری در ارتباط است.»
امواج گاما به عملكردهای پیچیدهای مانند پردازش اطلاعات، بهبود حافظه و كاهش استرس نسبت داده میشوند. اثرات مثبت روی مغز یا همان طور كه محققان میگویند افزایش «انعطافپذیری عصبی» در نتیجه مصرف شكلات تلخ، ظرف 30 دقیقه اتفاق میافتد.
برك میگوید: در این مطالعه داوطلبانی كه یك تخته شكلات تلخ 70 درصد مصرف كرده بودند، پس از 30 دقیقه افزایش عظیمی را در فركانس گاما در نواحی مهمیای از مغز (قسمت پشتی و سمت راست مغز) نشان دادند. افزایش امواج مغزی فركانس گاما به مدت چندین ساعت باقی میماند.
تیم تحقیقات به بررسی داوطلبان آزمایش ادامه دادند و تا دو ساعت پس از اجرای پروژه، همچنان شاهد فركانس گاما تحریك شده هرچند به صورت كاهش یافته بودند. بنابراین مدت زیادی طول میكشد تا این امواج فروكش كنند.
این پژوهش میتواند برای بهبود عملكردهای شناختی، بهویژه در جمعیتهای سالخورده به كار رود. طبق نتایج بهدستآمده یكی از مزایای اصلی شكلات تلخ، تنظیم دقیق فرآیندهای شناختی هنگام فرسایش آنها محسوب میشود. به عقیده برك اگر واقعا بتوانیم فركانس گاما را افزایش دهیم، بهراستی در زندگی و بهخصوص در زمینه تقویت فرآیندهای شناختی مغز سود خواهیم برد.
دانستنیهای شكلاتی
دانههای كاكائو داخل غلافهای كاكائو یافت میشوند. آنها میوههایی هستند كه روی درختان تحت آب و هوای گرم مانند آمریكای مركزی، آمریكای جنوبی و آفریقا رشد میكنند. بله، شكلات از نظر فنی در واقع از یك میوه به دست میآید. بسیاری از میوهها و سبزیجات دیگر نیز سرشار از آنتیاكسیدان هستند، مانند اسفناج، چغندر، تمشك، توت فرنگی و البته كلمپیچ.
دانههای كاكائو از داخل میوه برداشت و سپس خشك و تخمیر میشوند. این ماده در نهایت به كره كاكائو تبدیل خواهد شد. كاكائوی خام را میتوان بهتنهایی یا در پختوپز استفاده كرد. برای تبدیل كاكائوی خام به شكلات یا كره كاكائو، آن را با شكر و شیر تركیب میكنند.
همچنین به منظور تبدیل كاكائوی خام (raw cacao) به "cocoa"، محصول باید برشته یا رست شود. برك توضیح میدهد كه به زبان ساده، كاكائو (cacao) نسخه خام، كمتر فرآوریشده یا فرآوری نشده است؛ در حالی كه cocoa فرآوریشده به شمار میرود. طعم شكلات تلخ، شكلات شیری و سایر انواع شكلات بسته به مقادیر بهكاررفته از كره و شیر متفاوت است.
به طور معمول، هر محصولی كه بیش از 70 درصد كاكائو داشته باشد، «شكلات تلخ» در نظر گرفته میشود و این همان تركیبی است كه در مطالعه برك استفاده شد.
شكلات تلخ در محدوده 70 درصد كاكائو یا بالاتر بهشدت غنی از تركیبات آنتیاكسیدانی است. از این رو برای سلامت بدن بسیار مفید به شمار میرود.
برك خاطرنشان كرد كه این میوه از نظر آنتیاكسیدانها حتی از گیلاس و یكسری از سبزیجات نیز پیشی گرفته است. اگر بتوانید طعم تلختری را تحمل كنید، مصرف درصدهای بالاتر از كاكائو توصیه میشود.
جسیكا كوردینگ، متخصص تغذیه ثبتشده در نیویورك، توضیح میدهد: كاكائوی 85درصد همان چیزی است كه بسیاری از پزشكان و متخصصین مراقبتهای بهداشتی به مردم پیشنهاد میدهند. به عبارت ساده، درصد بیشتر كاكائو به معنای مصرف شكر كمتر است. به این ترتیب حتی شكلات تلخ نیز حاوی شكر اما به مقدار بسیار محدود است. برای افرادی كه به دنبال استفاده حداكثری از مزایای آنتیاكسیدانی شكلات هستند، مدلهای تلختر توصیه میشود.»