برخی فیبرهای خوراكی پتانسیل ایجاد آسیب را دارند

نتایج یافته های جدید محققان دانشگاه آلبرتا نشان داد فیبر می تواند برای بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) دردسر ایجاد كند.

1401/07/25
|
08:14
|

به گزارش رادیو پیام، بیماری التهابی روده به گروهی از بیماری ها گفته می شود كه سبب التهاب جدار روده بزرگ و روده باریك می شوند . شایع ترین این بیماری ها عبارتند از بیماری « كولیت زخمی» و بیماری «كرون » ، این دو بیماری از جهاتی دارای شباهت هایی هستند هر دو بیماری موجب التهاب جدار روده ها می شوند .

دانشمندان دانشگاه آلبرتا در مطالعه خود گفتند انواع خاصی از فیبر خوراكی باعث پاسخ التهابی در برخی از بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده می شود و علائم آنها را بدتر می كند . فیبرهای خوراكی یا الیاف خوراكی پلی ساكاریدهای ساختاری و ذخیره ای گیاهان آنزیمی به همراه لیگنین می باشند كه در برابر هیدرولیز آنزیمی معده و روده كوچك مقاوم هستند و در روده بزرگ به طور كامل یا جزئی تخمیر می شوند .

بنا بر اعلام « اس اف » محققان گفتند این اكتشافات راه را به سوی ارائه دستورالعمل های غذایی شخصی سازی شده برای هر فرد هموار می كند كه این امر می تواند احساس خوبی در بیماران مبتلا به بیماری های التهابی روده ایجاد كند.

این تیم تحقیقاتی در حال حاضر روی آزمایش مدفوعی كار می كنند كه میكروب های موجود در روده بیماران را ارزیابی خواهد كرد، این امر پیش بینی های مربوط به پاسخ های منفی فیبر را تسهیل می كند و توصیه ها و درمان های غذایی متناسب با بیماران را ممكن می سازد .

تقریبا 0/7 درصد از جمعیت كانادا ( یك نفر از هر 150 نفر ) مبتلا به بیماری التهابی روده هستند كه شامل بیماری كرون و كولیت زخمی می شود . برآوردها پیش بینی می كنند كه این تعداد تا سال 2030 به یك درصد خواهد رسید .

علائم بیماری التهابی روده معمولا شامل درد شكمی ، اسهال ، مدفوع خونی و كاهش وزن است . اما بلوغ دیررس و ابتلا به سرطان «كولوركتا نی » با بیماری التهابی روده ارتباط دارد . در حالی كه علت دقیق بیماری التهابی روده هنوز ناشناخته است اما دانشمندان معتقدند كه عوامل خطر مانند ژنتیك ، رژیم غذایی ، عوامل محیطی و تغییرات میكروب های روده می تواند در ظهور بیماری نقش داشته باشند .

«هدر آرمسترانگ » استادیار طب داخلی در دانشگاه مانیتوبا و مدیر تحقیقاتی كانادا در حوزه علوم زیستی یكپارچه گفت : ما می دانیم كه مصرف فیبرهای خوراكی فوایدی برای سلامتی دارد و سلامت روده را در افراد سالم تقویت می كند اما بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده اغلب از بروز حساسیت پس از مصرف فیبرهای خوراكی شكایت می كنند . ما در این مطالعه واقعا می خواستیم مكانیسم های پشت این موضوع را درك كنیم.

« ایتان واین » استاد دانشكده پزشكی و دندانپزشكی دانشگاه آلبرتا گفت : با ایجاد این آزمایش مدفوع امیدواریم بتوانیم به افراد بگوییم كه چگونه رژیم غدایی خود را برای جلوگیری از عود كردن یا بدتر شدن بیشتر بیماری خود تنظیم كنید .

برخلاف اكثر غذاهایی كه انسان مصرف می كند فیبر در روده كوچك هضم نمی شود در عوض باكتری ها و قارچ های كوچك ( میكروبیوتا ) در روده بزرگ یا كولون ، آنزیم هایی تولید می كنند كه فیبر را تخمیر می كند . از نظر شیمیایی فیبر رشته كوتاهی از قندها مانند پكتین است كه در مركبات یافت می شود یا ساختاری بسیار بلند و شاخه دار است كه تخمیر آن سخت است .

محققان پس از بررسی كشف كردند كه تخمیر فیبرهای بتافروكتان موجود در غذاهایی از جمله كنگر فرنگی ، ریشه كاسنی ، سیر ، موز و مارچوبه در صورتی كه میكروب های خاصی وجود نداشته باشند یا عملكرد نادرست داشته باشند بسیار دشوار است همانطور كه این علائم اغلب در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده اتفاق می افتد .

پروفسور واین افزود ما در حال یادگیری این موضوع هستیم كه همه الیاف یكسان به وجود نمی آیند ما نشان داده ایم كه برخی فیبرها پتانسیل ایجاد آسیب را دارند بنابراین باید در مورد اینكه بیماران خود را ، در معرض چه موادی قرار می دهیم بسیار محتاط تر باشیم.

برای اكثر مردم مصرف فیبر زیاد یك انتخاب غذایی عالی است فیبر اثر ضد التهابی مفیدی دارد و به هضم غذا كمك می كند با این حال نتایج این تحقیق نشان می دهد كه تعدادی از فیبرهای تخمیر نشده در واقع باعث افزایش التهاب و بدتر شدن علائم در برخی از بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده می شوند .

پروفسور آرمسترانگ گفت : ما می خواهیم كشف كنیم كه چرا 20 تا 40 درصد بیماران حساسیت را تجربه می كنند در حالیكه در بخش دیگر بیماران این فیبرهای خوراكی وافعا می توانند برای سلامی مفید باشند و در برابر بیماری از آنها محافظت كنند و اثرات بسیار مثبتی داشته باشند .

محققان این مطالعه را با استفاده از بیوپسی بیش از 100 كودك بیمار در بیمارستان دانشگاه آلبرتا ادامه دادند بافت برداری یا بیوپسی كه تكه برداری و نمونه برداری نیز می گویند ، یك آزمایش پزشكی است كه معمولا توسط یك جراح یا متخصص رادیولوژی انجام می شود و شامل برداشتن نمونه از از سلول ها یا بافت ها برای بررسی وجود یك بیمای یا تعیین وسعت آن است .

نویسندگان مطالعه اظهار كردند كه هر دستورالعمل غذایی جدیدی كه از این یافته ها ایجاد شده باشد جایگزین درمان های دارویی نخواهد شد . با وجود آن چنین توصیه های غذایی باید مكمل درمان های سنتی بیماری التهابی روده باشد و به بیماران كمك كند تا بهتر از عود كردن بیماری خود جلوگیری كنند و پس از تجربه التهاب در سریعترین زمان ممكن بهبودی در آنها حاصل شود .

دسترسی سریع