با آغاز عصر پسا كرونا و كاهش رشد اقتصادی به نظر می رسد كارمندان و مهندسان غول های فناوری نخستین قربانیان نظم جدید این صنعت باشند.
به گزارش رادیو پیام از خبرگزاری مهر، به نظر میرسد زنگ هشدار در صنعت فناوری به صدا درآمده و بسیاری از شركتهای بزرگ تعداد زیادی از كارمندان خود را اخراج كرده اند. این صنعت پس از یك دوره رشد و شكوفایی در بازه شیوع كووید 19 در سراسر جهان كه همراه افزایش تقاضا برای خدمات و كالا بود، اكنون با ركود روبرو شده است.
در دوران پاندمی میلیاردها نفر در سراسر جهان مجبور به ایزوله سازی شدند. مشتریان در خانههایشان گرفتار شدند و برای تأمین مایحتاجشان به سرویسهای ارسال محموله مانند تجارت الكترونیك و ارتباطات مجازی روی آوردند.
با این وجود بیم فزاینده از ركود و افزایش نرخ سود بانكی همراه بازگشت وضعیت زندگی به قبل از دوران پاندمی، صنعت فناوری را دچار چالش كرده است. در نتیجه این روند ارزش سهام برخی شركتها سقوط كرده است. در این میان برخی از شركتهای بزرگ برای مقابله با این وضعیت و كاهش هزینهها تصمیم به اخراج كارمندان گرفته اند.
آنچه در زیر میخوانید وضعیت برخی از بزرگترین شركتهای فناوری است كه برای جبران ركود اقتصاد به ناچار انبوهی از كارمندان خود را اخراج كرده اند:
اخراج 13 درصد از كارمندان متا و تعطیلی 2 پروژه سخت افزاری
یكی از بزرگترین فرایندهای اخراج نیروی كار به متا (شركت مادر فیس بوك) تعلق دارد. این شركت اعلام كرده است 13 درصد نیروی كار خود را برابر با 11 هزار نفر از كارمندانش را اخراج میكند.
اخراج كارمندان متا درحالی اتفاق میافتد كه شركت مادر فیس بوك با افزایش هزینهها و ضعف در بازار تبلیغات آنلاین دست و پنجه نرم میكند. این نخستین بار در تاریخچه 18 ساله فعالیت متا بود كه چنین حجم گستردهای از كارمندان شركت اخراج میشدند.
شیوع ویروس كرونا به شكوفایی شركتهای فناوری و افزایش ارزش آنها منجر شد. اما در سال جاری میلادی به دلیل افزایش نرخ تورم و رسیدن به بالاترین میزان طی یك دهه و افزایش نرخ سود بانكی به این شركت خسارت زد.
مارك زاكربرگ مدیر ارشد اجرایی این شركت در پیامی برای كارمندان نوشت: نه تنها وضعیت تجارت آنلاین به هنجارهای قبلی بازگشته، بلكه ركود اقتصادی، افزایش رقابت و كاهش تبلیغات نشان میدهند كاهش درآمد بیش از میزانی است كه من پیش بینی كرده بودم. من درباره وضعیت اشتباه كردم و مسئولیت آن را قبول میكنم.
علاوه بر این موارد متا 2 پروژه سخت افزاری خود را برای كاهش هزینهها تعطیل كرد. شركت متا پلتفرمز پروژههای توسعه و ساخت نمایشگرهای هوشمند و ساعت هوشمند را متوقف میكند.
سیل اخراج كارمندان توئیتر پس از تغییر مدیریت
یكی دیگر از شركتهای بزرگی كه تعداد انبوهی از كارمندانش را اخراج كرده، توئیتر است. پس از آنكه ایلان ماسك مدیریت توئیتر را برعهده گرفت، این شركت 3700 نفر از نیروی انسانی خود را اخراج كرد.
دلیل این اقدام نیز كاهش هزینهها، اعلام شد. كارمندانی كه شغل شأن در توئیتر حفظ شده نیز باید در محل كار حضور یابند. كارمندان توئیتر پیش از این درباره تغییراتی كه ماسك در این زمینه اجرا میكند، ابراز نگرانی كرده بودند
البته ماسك چندان از دوركاری كارمندان در شركتهای دیگرش نیز راضی نبود و قبلاً به كاركنان تسلا و اسپیس ایكس اولتیماتوم داده و از آنها خواسته بود هر هفته 40 ساعت در محل كار حاضر شوند یا استعفا دهند.
پس از اخراج این تعداد از كارمندان، ماسك برای باقیمانده افراد فرمی ارسال كرد كه طبق آن باید با كار سخت موافقت میكردند یا از شغلشان استعفا میدادند. پس از ارسال این فرم نیز حدود 1200 نفر از كارمندان شركت از شغل شأن كناره گیری كردند. در این میان ماسك دفاتر شركت را به مدت چند روز تعطیل كرد تا از خرابكاری احتمالی كارمندانی كه شغلشان را ترك میكردند، جلوگیری شود.همین امر نگرانیهایی را میان كارشناسان و مقامات دولتی درباره حفظ امنیت دادههای كاربران ایجاد كرد.
ماسك علاوه بر اخراج تعداد زیادی از كارمندانش (برای صرفه جویی در هزینهها) تغییرات زیادی در شیوه درآمدزایی شركت ایجاد كرده و به عنوان مثال هزینه دریافت تیك آبی توئیتر را از 3 به 8 دلار افزایش داده است.
اخراج كارمندان آمازون
علاوه بر توئیتر و متا، آمازون نیز حدود 10 هزار كارمند در مشاغل شركتی و فناوری را اخراج كرد. این اقدام احتمالاً بزرگترین كاهش نیروی انسانی شركت تا به اكنون به حساب میآید.
اخراج این تعداد نیروی انسانی آمازون كه نخست در نیویورك تایمز گزارش شده بود، شامل 3 درصد كل كارمندان شركت است.
همچنین این خرده فروش آنلاین تصمیم دارد مشاغلی را در بخش تولید دستگاههایش را حذف كند كه شامل بلندگوی الكسا و دوربینهای امنیت خانگی میشود.
یك منبع آگاه دلیل اخراج نیروهای انسانی در آمازون را مشكلات اقتصادی عنوان كرد.
ركود اقتصادی 13 درصد كارمندان تاكسی اینترنتی را بیكار كرد
یك شركت كه در حوزه تاكسی اینترنتی فعالیت میكند در ماه جاری میلادی طی یادداشتی به كارمندانش اعلام كرد 13 درصد از نیروی كار خود یا 700 نفر را اخراج میكند.
لوگان گرین و جان زمیر بنیانگذاران «لیفت» در یادداشتی برای كارمندان دلیل اخراج نیروها را احتمال ركود اقتصادی در سال آینده میلادی و همچنین رشد تورم و افزایش هزینههای بیمه تاكسی اینترنتی اعلام كردند.
در سال 2022 میلادی ارزش سهام شركت حدود 71 درصد كاهش یافته كه نشان دهنده كاهشی بیش از 50 درصد در شاخص نزدك است.
كاهش نیروی انسانی سیلز فورس برای دستیابی به سودآوری بیشتر
طبق گزارش نشریه تك كرانچ، شركت سازنده نرم افزار سلیز فورس(Salesforce) در هفتههای گذشته چندصد تن از كارمندانش را اخراج كرده است. طبق گزارشی مربوط به سرمایه گذاران، ایمی ویور مدیر ارشد مالی CFO این شركت اعلام كرد مؤسسه خواهان دستیابی به سودآوری بیشتر است و همزمان قصد دارد حاشیه عملیاتی خود را تا 2026 میلادی به 25 درصد برساند. این درحالی است كه ارزش سهام سلیز فورس در سال جاری میلادی 38 درصد كاهش یافته است.
اخراج كارمندان مایكروسافت در سطح جهان
مایكروسافت در ماه اكتبر اعلام كرد حدود هزار نفر از كارمندان خود در سراسر جهان را اخراج میكند. هرچند اخراج این تعداد نیرو قابل توجه است، اما این تعداد كمتر از یك درصد 221 هزار كارمند مایكروسافت در سراسر جهان است. این كاهش مربوط به مشاغل در بخشها و سطوح و مناطق جغرافیایی مختلف است.
مایكروسافت در بیانیهای مربوط به این امر میگوید: ما نیز مانند تمام شركتها اولویتهای كسب وكارمان را بررسی میكنیم و منطبق بر آن اقداماتی انجام میدهیم.
اخراج كارمندان شركت چینی به دلیل قوانین سختگیرانه
به گفته 4 منبع آگاه شركت چینی «تنسنت» مرحله جدید اخراج كارمندان در بخشهای پخش ویدئو، بازی رایانهای و رایانش ابری را آغاز كرده است. این فرایند 3 بخش از 6 كسب و كار بزرگ تنسنت را در بر میگیرد كه شامل پلتفرم و محتوا(PCG)، پلتفرمهای ویدئو و خبری، بخش سرگرمی تعاملی مبتنی بر بازیهای رایانشی (IEG) و گروه صنایع هوشمند و ابررایانشی(CSIG) میشود.به گفته دو منبع آگاه برخی از كارمندان بخش IEG اخیراً از اخراج خود مطلع شده اند.
بخش فناوری چین همچنان تحت تأثیر اجرای قوانین سختگیرانه و سیاستهای كووید صفر (كه به ركود اقتصادی منجر شده) قرار دارد. تنسنت در اوایل سال جاری میلادی بخشی از نیروهای خود را اخراج كرد. در آن زمان علی بابا و برخی شركتهای كوچكتر چینی مانند شیائوهونگشو نیز مجبور به اخراج كارمندانشان شدند. در ماه آگوست تنسنت اعلام كرد تعداد كارمندانش در پایان ژوئن 2022 میلادی از 116 هزار و213 نفر به 110 هزار و 715 نفر كاهش یافته است.
توصیه به گوگل برای اخراج كارمندان
در كنار این موارد شركت TCI Fund Managementیكی از سرمایه گذاران آلفابت(شركت مادر گوگل) از این شركت خواسته با كاهش تعداد كارمندان و خسارتهای مربوط به بخش خودروی خودران «وایمو»، هزینههایش را كاهش دهد. این شركت معتقد است شركت مادر گوگل باید خود را با وضعیت كاهش رشد اقتصادی وفق دهد.
TCI Fund Management سهامی به ارزش 6 میلیارد دلار دارد، معتقد است شركت تعداد زیادی كارمند دارد و هزینه مربوط به هر كارمند نیز بسیار بالا است.
این سرمایه گذار معتقد است آلفابت یكی از شركتهای سیلیكون ولی است كه بالاترین دستمزد را به كارمندان میدهد. علاوه بر آن تعداد كارمندان آن نیز از 2017 میلادی تاكنون سالانه 20 درصد رشد و از آن زمان تاكنون بیش از 2 برابر رشد كرده است. علاوه بر این موارد آلفابت نیز با كاهش تبلیغات در پلتفرمش روبرو شده و در اواخر اكتبر 2022 میلادی برنامههای خود را برای كاهش استخدام نیروی جدید اعلام كرده است.