زنگ خطر بحران دارو خیلی زود به صدا در آمد

هنوز خیلی از مردم در تب و تاب سال نو هستند، اما آژیر قرمز بحران كمبود دارو به صدا در آمد تا مسئولان امر به فكر باشند.

1402/01/16
|
12:30
|

به گزارش رادیو پیام از خبرنگار مهر، آنچه در بودجه 1402 تحت عنوان یارانه دارو و البته تجهیزات پزشكی در نظر گرفته شده است، رقم 69 هزار میلیارد تومان است. عددی كه دولت پیشنهاد داد و نمایندگان مجلس هم آن را بدون هیچ چكش كاری قبول كردند. اما، در همان روزها كه بودجه در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی بود، خیلی از دست اندركاران صنعت داروسازی و حوزه سلامت، نسبت به پیامدهای كمبود بودجه دارو هشدار دادند و گفتند كه دچار مشكل خواهیم شد.

حالا حسینعلی شهریاری رئیس كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، خیلی زود آژیر خطر بحران كمبود دارو را به صدا در آورد تا مسئولان امر در وزارت بهداشت، از همین حالا به فكر باشند.

وی با انتقاد از كمبود منابع مالی در حوزه سلامت و بی توجهی سازمان برنامه و بودجه نسبت به این مهم، گفت: اختصاص 69 هزار میلیارد تومان به یارانه دارو با توجه به طرح دارویاری و افزایش هزینه های دارو و قیمت آن و مسائل ارزی به طور قطع جوابگو نخواهد بود و شاید بتوان با این منابع برخی نیازها را برای 4 یا 5 ماهه نخست سال پوشش داد اما برای 12 ماه به هیچ وجه جوابگو نیست ضمن اینكه هنوز مشخص نیست كه بسیاری از تجهیزات پزشكی با چه ارزی قرار است وارد و منابع آن از چه مسیری تأمین شود.

وی با بیان اینكه سقف بودجه لحاظ شده برای اجرای طرح دارویاری با نیازها همخوانی ندارد، افزود: اگر به همین شكل پیش برویم با مشكلاتی در مسیر اجرای طرح دارویاری مواجه خواهیم شد و شكست می‌خورد.

شهریاری با بیان اینكه وضعیت دارو یكی از دغدغه‌های اصلی مردم است، ادامه داد: اگر تدابیر لازم اتخاذ نشود به دلیل نبود ارز ترجیحی و افزایش قیمت ارز با كمبود یا نبود دارو و تجهیزات پزشكی مواجه خواهیم بود.

وی یادآور شد: به دفعات و بارها این مسئله را گوشزد كردیم اما به نظر می‌رسد مسئولان سازمان برنامه و بودجه نسبت به این هشدارها بی توجه است و هر چقدر كه تاكید كردیم 69 هزار میلیارد تومان جوابگو نیست اما متأسفانه قانع نشده‌اند و این بی توجهی‌ها خلاف سیاست‌های نظام و اظهارات رئیس جمهور مبنی بر كاهش هزینه‌ها و مشكلات مردم در سال 1402 است.

رئیس كمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: متأسفانه در عمل نه تنها كاهش هزینه‌ای نخواهیم داشت بلكه پرداختی از جیب مردم در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش بیشتری خواهد یافت.

البته این فقط رئیس كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نبود كه هشدار می‌دهد؛ بلكه خیلی از دست اندركاران صنعت داروسازی كشور در ماه‌های پایانی سال 1401، مدام بروز بحران در صنعت دارو را هشدار می‌دادند. به طوری كه محمد عبده زاده رئیس هیئت مدیره سندیكای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در نشست كمیته غذا و داروی كمیسیون بهداشت و درمان مجلس در اواخر سال گذشته، گفته بود كه دارو از اردیبهشت 1402 گران خواهد شد.

به گفته عبده زاده، قیمت یك ماده جانبی پرمصرف تولید داخل از كیلویی 700 هزار تومان به یك میلیون و 350 رسیده است، چگونه تولید كننده می‌تواند نسبت به خرید این ماده اقدام كند و قیمت تمام شده دارو را ثابت نگه دارد.

در همین حال، سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، در پیام نوروزی خود وعده داده است كه شاهد افزایش چشمگیر تولید دارو در سال 1402 خواهیم بود؛ اما به این موضوع اشاره نكرده كه وضعیت قیمت دارو با توجه به نرخ تورم و بی ثباتی بازار ارز، چگونه خواهد بود.

آیا باید منتظر گران شدن و كمبود دارو باشیم یا اینكه سازمان غذا و دارو، برنامه‌ای برای ایجاد آرامش در بازار دارویی كشور دارد.

در هر صورت، آژیر خطر بحران كمبود دارو در كشور، خیلی زود به صدا در آمد تا مسئولان امر، از همین امروز به فكر تأمین داروهای مورد نیاز مردم و بیماران باشند.

دسترسی سریع