رئیس جمهور گفت: امروز در شرایط فشاری هستیم كه هیچ راهی جز توسعه رونق تولید نداریم و تنها هدفم دستیابی به منافع ملی ایران است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای روحانی در همایش دستاوردهای دولت در توسعه زیرساختهای روستایی، افزود: كار بزرگی در حوزه زیرساختهای روستاها به خصوص در زمینه ارتباطات و پوشش تلفن همراه و اینترنت در چند سال اخیر صورت گرفته است.
رییس جمهور گفت: امروز روستاهای ما با اینترنت میتوانند گردشگران اروپایی را به روستای خود دعوت كنند و آنها را اسكان داده و محصولات خود را به دورترین نقاط دنیا عرضه كنند.
آقای روحانی افزود: امروز یك روستایی این امكان را دارد كه بدون واسطه محصول خود را در بازارهای جهانی عرضه نماید و این كار بزرگی است كه توسط این دولت با توسعه سیستمهای ارتباطی اتفاق افتاده است.
رییس جمهور گفت: از جمله فعالیتهای بزرگ دیگر این دولت تحولات بسیاری است كه در حوزه كشاورزی اتفاق افتاده است برای مثال تا پیش از سال 92 از یك متر مكعب آب 920 گرم محصول خشك حاصل میشد، اما امروز این عدد به هزار و 450 گرم رسیده كه این ناشی از تحولاتی است كه در این دولت در حوزه بذر، نوع كشت و افزایش كشت پاییزه اتفاق افتاده است.
آقای روحانی افزود: از جمله فعالیتهای مهم ما برای افزایش محصولات كشاورزی تاكید ما بر كیفیت محصولات است كه باعث شده در كنار بالا رفتن مقدار تولید در بسیاری محصولات مثل گندم خودكفا باشیم و یا در محصولاتی مثل دانههای روغنی به تولید قابل توجهی دست پیدا كنیم.
رییس جمهور گفت: در هیچ كشوری بر اساس آمارها 85 درصد جمعیت روستایی و حدود 100 درصد جمعیت شهری مثل ایران دسترسی به شبكه گاز وجود ندارد و همچنین میزان دسترسی جمعیت روستایی و شهری ایران به آب آشامیدنی سالم و برق آمار قابل ملاحظهای است كه همه اینها نشان از این دارد كه خدمت بزرگی انجام گرفته است.
آقای روحانی افزود: امروز در بعضی از مناطق كشور ما شاهد مهاجرت معكوس هم هستیم آماری كه نشان میدهد به دلیل مشكلات شهرنشینی مثل آلودگی هوا و یا ترافیك بسیاری علاقمند شده اند از شهرها مهاجرت كرده و در شهرهای كوچكتر و یا روستاها زندگی كنند تا فضای سالم تری برای زندگی داشته باشند كه این خود به دلیل امكاناتی است كه مردم در روستاها دارند.
رییس جمهور گفت: در شرایط فشاری كه امروز كشور با آن روبرو است هیچ راهی به جز توسعه كشور و رونق تولید وجود ندارد و البته دولت برای حل مشكلات از هیچ ابزاری دریغ نمیكند همچنین خود من برایم تنها اصل منافع ملی ایران است و برای دستیابی به آن تمامی تلاش خود را میكنم.
آقای روحانی افزود: یك سال گذشته شدیدترین تحریمها بر ما وارد شده است و ما در عین مقاومت با این تحریمها مقابله هم كرده ایم و تاكنون طی 2 مرحله تعهداتمان را كاهش داده ایم.
وی گفت: فاصلههای 2 ماههای كه ما بین كاهش تعهدات خود قرار داده ایم فرصتی را برای ما ایجاد میكند تا با كشورهای دیگر از در دیپلماسی وارد شویم و تمام تلاش خود را میكنیم تا به امنیت، استقلال و همچنین حفظ منافع ملی خود دست پیدا كنیم.
رئیس جمهور افزود: ما با هر دو دست خود كار میكنیم یك دست قدرت و یك دست دیپلماسی پس اگر آنها كشتی را از ما بگیرند ما از یك طرف مذاكره میكنیم، اما از طرف دیگر با دلایلی قانونی ما هم یك كشتی از آنها را میگیریم تا با هر دو دست كار كرده باشیم و با همین روش مشكلات را پشت سر خواهیم گذاشت.
تلاش ما این است كه روستاها سرپا باشند
رییس جمهور گفت: تمام تلاش و توان ما این است كه همه روستاها سرپا و قدرتمند باشند.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در همایش دستاوردهای دولت در توسعه زیرساختهای روستایی با تشریح دستاوردهای دولت در مناطق روستایی تاكید كرد: معنای این اقدامات این نیست كه كارها و فعالیتها در جهت توسعه روستاها متوقف شود یا اینكه تمام نیازهای روستاها را برآورده كرده ایم و روستاهای ما مشكل ندارند بلكه تمام تلاش و توان ما این است كه همه روستاها سرپا و قدرتمند باشند.
وی با اشاره به موضوع سیل و زلزله اخیر در مناطق مختلف كشور به ویژه روستاها گفت: ملاحظه میكنید كه در این حوادث چقدر خانههای روستایی تعمیر، احیاء و بازسازی و نوسازی شد.
رییس جمهور افزود: در مجموع حركتی كه امروز انجام گرفته، حركت توسعه روستایی است لذا دولت یك معاونت توسعه روستایی را برای هماهنگی توسعه روستاها و بهره مندی مردم روستاها از امكانات و شرایط بهتر برای زندگی ایجاد كرد.
وی اضافه كرد: روستاییان عزیزان جامعه ما و مرزبانان ما هستند و تولید كشور در اختیار آنهاست مخصوصا مواد غذایی.
رییس جمهور همچنین برق رسانی و آب رسانی به عشایر كشور را مورد تاكید قرار داد و گفت: باید فكری كرد كه عشایر عزیز ما در زمانی كه به مناطق جدید در تابستان و زمستان كوچ میكنند بتوانند از نعمت مدرسه، آب، برق و شبكه تلفن همراه بهرهمند شوند.
به اندازه همه تاریخ گازرسانی به روستاها گاز رسانی صورت گرفت
رئیس جمهور با اشاره به خدمات دولتهای یازدهم و دوازدهم در حوزه توسعه روستایی گفت: ما در هر هفته به 47 روستا گازرسانی كرده ایم یعنی ما در شش سال گذشته به اندازه همه تاریخ گاز رسانی به روستاها خدمات داده ایم.
آقای روحانی در همایش دستاوردهای دولت در زیرساختهای روستایی با اشاره به مذاكرات انجام شده با شش قدرت جهانی اظهار داشت: بعضیها در این زمینه پنبه در گوششان گذاشته اند و میگویند این مذاكره چه خاصیتی داشت.
وی افزود: ما قبل از مذاكره یك میلیون بشكه نفت صادر میكردیم، اما بعد از مذاكره دو میلیون و 800 هزار بشكه نفت صادر میكنیم. میلیاردها دلار پول به كشور آوردیم؛ تمام پولهایی كه حبس بود هر ماهی حدود یك میلیارد (دلار) آزاد كردیم. قطعنامههایی كه امریكا سی سال برایش تلاش كرده بود تخریب كردیم مثل بتی كه ابراهیم (ع) شكست.
آقای روحانی با اشاره به دیگر دستاوردهای مذاكرات با شش قدرت جهانی گفت: وقتی شركتها برای سرمایه گذاری به داخل كشور میآمدند چیزی نمیگفتند؛ اما وقتی میرفتند میگفتند چرا رفتند.
رئیس جمهور با تأكید بر اینكه ما باید از همه توانمان استفاده كنیم و از كارهایی كه هر كسی در كشور انجام میدهد سپاسگزاری كنیم افزود: این ناشكری است كه ما فقط بگوییم آن نهاد كار میكند خیلی خوب است، اما نهاد دیگری كه كار میكند خوب نیست! یك عدهای هستند كه نصف قانون اساسی را قبول دارند، باقی آن را قبول ندارند؛ اما ما میگوییم همه اصول قانون اساسی را قبول داریم.
وی با بیان اینكه ما قدمهای بزرگی را در زمینه هستهای برداشته ایم گفت: در عین حال مذاكره هم میكنیم وزیر خارجه ما به پاریس میرود، برمی گردد با ما مشورت میكند و دوباره به پاریس میرود.
آقای روحانی با اشاره به اینكه ممكن است ما به راهی برویم كه صد درصد موفق باشد افزود: اما جایی كه احتمال موفقیت 90 درصد نیست، اما احتمال 10 یا 20 درصد موفقیت هست باز باید تلاش كنیم نباید فرصتها را از دست بدهیم.
رئیس جمهور در این باره ادامه داد: البته در رأس كارهای ما قدرت داخلی و تولید ملی است یعنی این تولید و قدرت ملی است كه به ما فرصت میدهد با دنیا تعامل كنیم نمیشود ما این فرصت را ایجاد كنیم، اما از آن استفاده نكنیم.
در ادامه این همایش آقای روحانی با اشاره به اینكه امروز احیای صنعت، كشاورزی، خدمات شهری و روستایی به معنای توانمند شدن قدرت ملی ماست گفت: آمارها و ارقام امد كه در دولت یازدهم و دوازدهم چه خدماتی به روستاها ارائه شد و چقدر مؤثر بود، اما آمار و ارقامی را كه در روستاها خدمات انجام شده را تكرار میكنم.
وی ادامه داد: در دولتهای یازدهم و دوازدهم در هر هفته به 30 روستا آبرسانی كردیم؛ یعنی در این دولت آبرسانی شش و نیم برابر شده است. در برق رسانی برای روستاهایی كه 10 خانوار به بالا هستند تقریباً برق رسانی به صورت كامل انجام شد. همچنین در هر هفته به 47 روستا گازرسانی كردیم یعنی در این شش سال به اندازه همه تاریخ گازرسانی به روستاها خدمات رسانی كردیم.
آقای روحانی با اشاره به اینكه در هر هفته بهسازی جادهها به اندازه 35 كیلومتر صورت گرفته است گفت: در هر هفته 109 روستا به پوشش تلفن همراه و در هر هفته 98 روستا به شبكه ملی اطلاعات متصل شده اند و 15 خانه بهداشت در هر هفته در روستاها ایجاد شد كه همه اینها برای جمهوری اسلامی افتخارآمیز است.
برای آبادانی روستاها وظیفه سنگینی داریم
رئیس جمهور گفت: احساس میكنیم در قبال روستاها و آبادانی و توسعه آنها وظیفه سنگینی بر دوش داریم.
آقای روحانی در همایش دستاوردهای دولت در توسعه زیرساختهای روستایی امروز را روز بسیار خوبی برای خود و خادمان ملت و به ویژه خادمان روستاییان دانست و افزود: به نظرم بعد از انقلاب اسلامی دیدگاه و تفكر جامعه به شهر و روستا تغییر كرد چرا كه پیش از انقلاب در میان فاصلهها و شكافهای جامعه از لحاظ اجتماعی، مرد و زن، ثروتمند و فقیر، با سواد و بی سواد یكی از طبقه بندیها طبقه بندی بین روستا و شهر بود.
وی گفت: قبل از انقلاب روستایی بودن با خودكم بینی و شرمساری توأم بود و شهرنشینی و شهری بودن و به ویژه مركز نشینی افتخار به حساب میآمد.
آقای روحانی افزود: همین تفكر در جامعه حاكم بود گویی در جوامع ما شهری بر روستایی از نظر فكری، علمی و تمدنی برتری داشت.
رئیس جمهور گفت: اما با پیروزی انقلاب اسلامی یكی از اصلاحاتی كه در ذهن جامعه به وجود آمد یكسان بودن مردم روستانشین و شهرنشین بود و حتی بعد از انقلاب اسلامی نوعی تقدس هم یافت كه كسی بگوید من روستایی ام و این نكته بسیار مهمی است.
وی افزود: در آن زمان تفكر زندگی در شهر و اینكه جایگاه اجتماعی بلندی خواهد داشت یكی از عوامل مهاجرت به حساب میآمد، ولی امروز ابداً این تفكر در جامعه ما وجود ندارد كه اگر كسی در شهر زندگی كند دارای جایگاه بلندی است و اگر در روستا زندگی كند دارای جایگاه پایینی است.
رئیس جمهور گفت: تمام مردم ما احساس میكنند شهر و روستا، شمال و جنوب كشور، شرق و غرب نه تنها از نظر قانون مساوی هستند بلكه از نظر جایگاه و منزلت اجتماعی هم برابر و مساوی هستند.
آقای روحانی افزود: همه ما احساس میكنیم كه در قبال روستاها و آبادانی و توسعه آنها وظیفه سنگینی بر دوش داریم.
خدمات رسانی به روستاها، اولویت دولت یازدهم و دوازدهم
رئیس جمهور افزایش خدمات رسانی به مناطق روستایی را اولویت دولتهای یازدهم و دوازدهم دانست.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در همایش دستاوردهای دولت در توسعه زیرساختهای روستایی با اشاره به پیشرفتهای عرصه پزشكی در روستاها در مقایسه با قبل از انقلاب گفت: قبل از انقلاب گاهی سالانه یك بار یك پزشك به روستاها میآمد و مردم برای بیان دردها و بیماریهای شان به او مراجعه میكردند و شرایط بسیار سختی بر روستاها حاكم بود.
وی افزود: در آن دوره روستاها كاملا از شهرها جدا بود به نحوی كه روستاییان وضع بسیار دشواری داشتند و در شهرها رفاه تقریبا نسبی حاكم بود، اما انقلاب اسلامی این مسیر را برای ملت هموار كرد.
رئیس جمهور گفت: البته فناوری این مسیر را تا حدی هموار كرد به نحوی كه اكنون نه فقط شهرهای بزرگ و كشور كه كل دنیا را دهكده جهانی مینامند و همه به هم متصل و نزدیك شده اند.
آقای روحانی افزود: در انتخابات، نخستین علامت پیروزی از روستاها اعلام میشود، چون آراء مناطق روستایی زودتر شمرده میشود و همان معیار آراء شهرهای بزرگ قرار میگیرد به نحوی كه گاهی تا 97 درصد روستاییان به كسی رای میدهند كه پیروز انتخابات است و این نشان میدهد آگاهی مردم روستاها به اندازه شهر و گاهی بالاتر است.
وی گفت: در كنكور و دانشگاه نیز همین طور است به نحوی كه بسیاری از استعدادهای دانشگاهی، مراكز علمی و حوزههای علمیه روستایی هستند چنان كه اكثر مراجع تقلید بزرگ و نیز استادان و نخبگان دانشگاهی كشورمان، روستایی بودند.
رئیس جمهور افزود: این نشان میدهد كه پس از انقلاب، روستاها در مسیر درستی قرار گرفتند، اما كمبودها نیز در روستاها زیاد بود و باید خدمات بسیاری به مردم داده میشد.
آقای روحانی گفت: كار عظیمی كه از آغاز انقلاب برای روستا انجام شد از طریق جهاد سازندگی بود كه خدمات بسیاری به روستاها ارائه كرد نهادی كه بعدها در وزارت كشاورزی ادغام شد؛ نیروهای انقلاب نیز همه جا حضور داشتند و خدمات رسانی میكردند.
وی افزود: من بسیار افتخار میكنم كه در دولت یازدهم و دوازدهم یكی از دستاوردهای ما توسعه روستاها بوده است البته قبلا هم خدمات داده میشد، اما در این دولتها سرعت بیشتری یافت.
رئیس جمهور گفت: آمارها گویاست؛ در سالن مجاور كه بودم در یكی از آمارها میزان گازرسانی به روستاها تاقبل از دولت یازدهم 14 هزار روستا بود، اما در شش سال اخیر به بیش از 14 هزار روستا گازرسانی شد یعنی میزان گازرسانی در این مدت بیش از گازرسانی به مناطق روستایی در سی و چند سال قبل از دولت یازدهم بوده است.
آقای روحانی افزود: این نشان میدهد كه در این جا تصمیمی حاكم و خدمات رسانی به روستاها در دولت یازدهم و دوازدهم به عنوان اولویت مدنظر بوده است.
وی ایجاد استحكام در خانههای روستایی را از دیگر شاخصهای توسعه روستاها در دولت یازدهم و دوازدهم دانست و گفت: طبق آمارهایی كه استاندار لرستان از پیشرفت این استان ارائه كرد كاملا روشن است كه خدمات مختلف در این استان در شش سال گذشته در مقایسه با دولتهای قبل از آن گاهی دو، سه و حتی تا پنج برابر افزایش یافته است.
رئیس جمهور با تبیین علل اهمیت احیاء مناطق روستایی و خدمات رسانی به این مناطق افزود: پاسخ اولیه این ضرورت روشن است، چون آنان برادران و خواهران ما، هموطن و دارای حقوق برابر هستند، اما اگر بیشتر بیاندیشیم روستاها را اگر آباد نكنیم شهرها را ویران كرده ایم، زیرا اگر روستاها آباد نشوند روستاییان به ناچار به شهرها مهاجرت میكنند و با گسترش حاشیه نشینی مشكلات شهرها افزایش مییابد.
آقای روحانی تاكید كرد: برای این كه شهرها در مسیر درستی قرار بگیرند باید روستاها آباد شوند چنان كه اگر امنیت میخواهیم باید روستاها را آباد كنیم اعم از روستاهای مناطق مرزی و غیرمرزی.
وی افزود: اگر مسیری 200 كیلومتری را طی كنیم و فقط بیابان باشد كجا و اگر هر 10 تا 15 كیلومتر، روستایی آباد داشته باشیم كجا؟ در هر روستای آباد پایگاههای بسیج و نیروی انتظامی یا پادگانهای ارتش و سپاه وجود دارد و از كشور حفاظت میكنند.
رئیس جمهور همچنین روستاها را مراكز تولید كشور دانست و گفت: اگر بناست تولید را به ویژه در عرصه دام و زراعت افزایش دهیم باید به روستاها توجه كنیم كه تولیدكنندگان بزرگ كشورند چنان كه در گذشته این روستاها بودند كه كالاهای قابل عرضه در فروشگاههای شهری را تامین میكردند.
برق رسانی و جاده سازی در روستاها؛ دستاوردی مهم
رئیس جمهور با اشاره به محدودیتها و محرومیتهای روستاها در گذشته، برق رسانی و احداث جاده را از دستاوردهای مهم در روستاها دانست.
آقای روحانی با اشاره به محدودیتها و محرومیتهایی كه در گذشته در روستاها وجود داشت، گفت: آنهایی كه بزرگ شده روستا هستند میدانند وقتی در روستایی گفته میشد دو سال دیگر قرار است برق به آن روستا بیاید چه نشاط و ولولهای برپا میشد مردم خوشحال بودند كه فانوس یا چراغ توری دیگر جمع خواهد شد.
وی افزود: بسیار مهم بود در روستایی كه آباء و اجدادشان هیچ وقت در كوچه ها، مساجد و خانهها چیزی به نام برق ندیده بودند برق رسانی شود.
رئیس جمهور با اشاره به اینكه جاده و نه آسفالت یك آرزوی بزرگ در روستاها بود، گفت: حدود 50-40 سال پیش شما اگر میخواستید به شهر متصل شوید در یك فصلهایی اصلا ممكن نبود و در برخی فصلها هم با ماشینهای شاسی بلندی مثل جیپ ممكن بود.