موج پنجم كرونا هم با ویروس دلتا از راه رسید

ورود موج پنجم كرونا با ویروس دلتا/ توصیه كارشناسان بهداشت و درمان به ادامه روند واكسیناسیون گسترده و غربالگری هدفمند برای جلوگیری از پیك‌پنجم/ خطر ابتلای كودكان

1400/04/14
|
14:01
|

اگرچه برخی كارشناسان نسبت به آغاز پیك جدید كرونا چندی پیش هشدار داده بودند اما توجه بیش‌از حد برخی مسئولان به آمارهای مقطعی باعث شد تا بازهم ویروس منحوس كرونا آنهم از نوع جهش یافته این گروه از مسئولان را غافلگیر كند.
در این حال و مثل گذشته بازهم عدم رعایت پروتكل‌های بهداشتی از سوی مردم به عنوان متهم ردیف اول معرفی شد درحالی كه بررسی‌ها نشان می‌دهد واكسیناسیون قطره‌چكانی هم در این زمینه بی‌تقصیر نبوده است.
كارشناسان بهداشت و درمان در این زمینه تاكید می‌كنند :اصولا بی‌توجهی به این روند باعث شد تا دوباره به دام این ویروس موذی و سركش بیافتیم؛ دامی كه كاملاً زیرپوستی از همان روز تا اولین ماه تابستان 1400 در سراسر كشور گسترده شده بود و اكنون استانی پس از استان دیگر را درگیر می‌كند.
در این زمینه روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با اشاره به خیز پنجم كرونا در كشور گفت: با گسترش سویه‌های جدید ویروس كووید 19 و كاهش میزان عمل به توصیه‌های بهداشتی و به دنبال آن افزوده شدن به تعداد شهرستان‌های با وضعیت قرمز، شاهد بروز نشانه‌هایی از ورود كشور به خیز پنجم بیماری كرونا هستیم.

سیما لاری ادامه داد: در هفته‌ای كه گذشت، تعداد بیماران سرپایی كرونا مثبت در كشور با افزایش 13.2 درصدی مواجه بوده است.

دكتر لاری اظهار كرد: در هفته دوم تیر استان‌های ایلام، كرمان، یزد و هرمزگان به ترتیب دارای بالاترین میزان بروز موارد بستری مثبت در كشور بوده‌اند.
بیشترین موارد فوتی در كدام استان‌ها است؟
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی : متأسفانه در هفته گذشته، استان سیستان و بلوچستان با اختلاف فراوان با میزان میانگین كشوری، شاهد بالاترین میزان بروز موارد مرگ و میر ناشی از بیماری در كشور بوده و پس از آن استان‌های یزد و هرمزگان بالاترین میزان موارد مرگ و میر ناشی از كووید 19 را داشتند.
وی افزود: شدت بروز بیماری در حال حاضر در استان سیستان و بلوچستان از زمان شیوع بیماری در این استان بی سابقه است و موج فعلی بیماری در این استان به مراتب بزرگ‌تر و سهمگین‌تر از موج‌های قبلی است.
لاری ادامه داد: میزان عمل به توصیه‌های بهداشتی در كشور با كاهش نسبت به هفته‌های اخیر، به حدود 69 درصد رسیده و استان‌های آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان دارای پایین‌ترین میزان عمل به توصیه‌های بهداشتی در كشور هستند.

واكسیناسیون همچنان كُند صورت می گیرد
در همین حال كارشناسان بهداشت و درمان ضمن انتقاد از روند واكسیناسیون معتقدند بهترین راهكار برای جلوگیری از پیك‌پنجم ادامه روند واكسیناسیون گسترده و غربالگری هدفمند بود كه متاسفانه در هر دو مورد فعالیت چشمگیری انجام نشده و نتیجه گسترش یكباره ویروس منحوس آنهم از نوع جهش یافته بود.
در این زمینه، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به نامناسب بودن روند واكسیناسیون در یكی دو هفته اخیر گفت: محقق نشدن وعده واكسیناسیون باعث شده تا گروه پرریسك جامعه در خطر بیماری قرار داشته باشند و با توجه به قدرت سرایت ویروس دلتا احتمال بروز مشكل در مراكز درمانی وجود دارد.
دكترپیام طبرسی، ضمن تاكید بر اینكه با شرایط فعلی باید منتظر پیك‌های ششم و هفتم نیز باشیم اظهار كرد: ویروس جهش یافته و قدرت بیماری‌زایی و سرایت بالای آن باعث می‌شود كه هفته‌های آینده شرایطی به‌مراتب سخت‌تر از پیك‌چهارم در مراكز درمانی داشته باشیم و درصورت بی‌توجهی مدیریت آن بسیار پرهزینه خواهد شد.
وی معتقد است برای جلوگیری از این روند چاره‌ای جز تعطیل كردن و ایجاد حداكثر فاصله اجتماعی میان جمعیت سیال نداریم تا به نوعی چرخه‌ای كه از بیماری آغاز شده را بشكنم و اگر این موضوع نادیده گرفته شود و روند واكسیناسیون هم بهبود نداشته باشد بحران واقعی دور از انتظار نیست.
از سوی دیگر كارشناسان بهداشت و درمان ضمن تایید رها شدن فنر همه‌گیری در پیك پنجم معتقدند: بررسی رفتاری ویروس جهش یافته درهند و اثرات مخرب آن در میزان بیماری‌زایی و موارد فوت نشان می‌دهد حالا كه پیك جدید با فاصله‌ای معنادار از نقطه شروع پیك چهارم كارش را آغاز كرده قله آن هم بدون تردید بالاتر از قله پیك چهارم قراردارد و حداقل تفاوت 30 درصدی در این زمینه تجربه می‌شود.
این گروه تاكید دارند بهترین راهكار جهشی قابل ملاحظه در انجام واكسیناسیون همگانی همراه با اجرای دقیق پروتكل‌ها و فاصله‌گذاری اجتماعی است و درغیر از این روند احتمالاً پیش‌بینی وزیر بهداشت نسبت به عدم تاب‌آوری نظام بهداشت و درمان در این پیك به واقعیت خواهد رسید این درحالی است كه اردیبهشت ماه مقامات وزارت بهداشت اعلام كردند كه حداكثر تا یك ماه بعد 14 میلیون ایرانی علیه كرونا واكسینه می‌شوند.
كارشناسان بهداشت و درمان با اشاره به شرایط بحرانی مراكز درمانی استان سیستان و بلوچستان تاكید دارند: افزایش یكباره تعداد موارد بستری و دوره بیشتر ماندگاری مبتلایان به ویروس دلتا باعث شده تا برخی كمبودهای دارو و تجهیزات در استان یاد شده خودنمایی كند كه اگر این روند در سراسر كشور ایجاد شود بدون تردید بحران دوچندان شده و احتمالا مدیریت آن كار ساده‌ای نیست .
ایران در موج اول و پیك پنجم كووید-19
دكتر علیرضا ناجی رییس مركز تحقیقات ویروس شناسی درباره وضعیت شیوع كرونا در پنجمین پیك بیماری در كشور، گفت : شواهد بر این است كه وارد موج پنجم بیماری در كشور شده‌ایم. تعداد شهرهای قرمز طی چند هفته‌ اخیر از 12 شهر، به 21 شهر افزایش یافت. وی با اشاره به واریانت‌های غالب در پیك پنجم كرونا، گفت: از خصوصیت‌ واریانت دلتا این است كه قدرت انتقال بسیار بالایی دارد و قدرت انتقال آن 60 درصد نسبت به واریانت آلفا كه همان نوع انگلیسی ویروس كروناست، بالاتر است..
دكتر ناجی با اشاره به اینكه محدودیتی هم برای رفت و آمد افراد از استان‌های آلوده به غیر آلوده اعمال نكردیم، افزود: باید در نظر بگیریم كه این ویروس حداقل در شهرهایی كه شاهراه رفت‌وآمد افراد هستند، پخش شده است. تهران، كرمان، یزد و... كه وضعیت‌شان بد شده و رنگ‌بندی گوشه گوشه كشور در حال تغییر است. این متخصص ویروس شناسی درباره افزایش موارد ابتلای شدید كودكان به كرونا گفت: واریانت‌های دلتا و بتا هم قدرت سرایت بالاتری دارند و هم می‌توانند بیماری شدیدتری را ایجاد كنند؛ البته نه اینكه كشندگی بیشتر بدهند. در عین حال می‌بینیم كه این پیك در كودكان هم موثر بوده و موارد ابتلای كودكان هم افزایش یافته است همچنین بیماری بدحال و درگیری‌های شدید ریه را هم در كودكان می‌بینیم.
رییس مركز تحقیقات ویروس شناسی تاكید كرد : كنترل كووید باید توسط دولت و وزارت بهداشت انجام شود. وزارت بهداشت هم باید قدرت لازم را در اعمال كنترل داشته باشد كه ندارد. قسمت دوم هم به تاب آوری و اهتمام مردم به كنترل باز می‌گردد. اینكه مردم ماسك بزنند، مهمانی، عروسی و عزاداری برگزار نكنند. مسافرت نروند. این‌ها همه دارد انجام می‌شود. در همان زمانی كه شهرهای جنوبی‌مان قرمز شده بود، كنسرت برقرار كردیم و قرنطینه نكردیم.
اظهارات نمایندگان زاهدان و خاش در مجلس شورای اسلامی
در این حال فداحسین مالكی نماینده مردم زاهدان در مجلس یازدهم در جلسه علنی امروز(یكشنبه) مجلس شورای اسلامی در تذكری شفاهی خطاب به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: شما اخیرا نامه‌ای به مقامات هند نوشتید و اظهار كردید كه حاضرید برای انتقال تجربه و ارائه تجهیزات به این كشور كمك كنید. نیازی نیست به هند بروید. به سیستان و بلوچستان بیایید و به ویروس‌ هندی سیستان و بلوچستانی‌ها رسیدگی كنید. هر چه امكانات دارید در اختیار ما قرار دهید.
همچنین نماینده مردم خاش در مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: وضعیت استان سیستان و بلوچستان از مرز قرمز گذشته است و دولت باید توجه ویژه ای برای كنترل این بیماری به استان داشته باشد.
اسماعیل حسین زهی با اشاره به وضعیت شیوع كرونا در سطح استان سیستان و بلوچستان، بیان كرد: متاسفانه به دنبال شیوع نوع جدید كرونا در هندوستان و پاكستان شاهد ورود نوع دلتا كرونا به استان سیستان و بلوچستان كه در تیررس خطر قرار دارد، هستیم.
وی در ادامه اظهار كرد: از اردیبهشت ماه در خصوص بستن مرزها و محدود كردن واردات از بندر چابهار تذكرات متعدد داده شد اما متاسفانه آنطور كه باید و شاید به هشدارها توجه نشد. اكنون با شیوع گسترده نوع دلتا كرونا وضعیت در سطح استان حاد شده و پیشنهاد فعلی، تعطیلی یك هفته ای استان و به حداقل رسیدن ترددهای درون شهری است.

دسترسی سریع