تولید قرص فایزر در ایران

ایران توانایی تولید قرص فایزر را دارد. این قرص فاز دو و سه كارآزمایی را طی كرده و درخواست مجوز مصرف اضطراری از آمریكا را داده است.

1400/08/30
|
10:36
|



ایران توانایی تولید پاكسلوید را دارد

این را مسعود صادقی، یكی از متخصصان شركت دارویی فایزر در بلژیك، به همشهری می‌گوید و درباره مراحل آزمایش‌ها و تولید این دارو توضیح بیشتری می‌دهد: «این قرص فاز دو و سه كارآزمایی را طی كرده و درخواست مجوز مصرف اضطراری از آمریكا را داده است.


همچنین شركت فایزر به نیوزیلند، انگلیس و استرالیا، كره‌ جنوبی و چند كشور دیگر هم درخواست مصرف داده و قرار است این مجوزها به‌زودی صادر شود.


در مطالعه بین دو گروهی كه در مطالعات این دارو شركت كردند در گروه اول دریافت‌كننده پاكسلوید در مدت سه روز اول مصرف دارو هیچ بیماری بستری نشد و این خلاف نتایج حاصله در گروه دوم بود كه دارونما دریافت كردند. همچنین پس از 28روز گروه دوم 10مرگ و 27بستری داشتند اما در گروه اول تنها سه بستری ثبت شد.»

او ادامه می‌دهد: «اثربخشی پاكسلوید ثابت شده و یكی از مزیت‌های آن این است كه خلاف رمدسیویر به‌عنوان یك داروی بیمارستانی می‌توان آن را در خانه مصرف كرد. البته بهترین زمان مصرف آن قبل از شدت بیماری و پس از بروز علائم و تفاوت آن با داروی شركت مرك (مولنوپیراویر) 40 تا 45درصد كارایی بیشتر و 89درصد كاهش بستری و مرگ است. علاوه‌ بر این كه برای زنان باردار و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف مؤثرتر و بی‌خطرتر است.»


صادقی درباره راه‌اندازی خط تولید این دارو در دیگر كشورها می‌گوید: «قرار است ماده فعال این دارو در ایرلند و قرص آن در آلمان ساخته شود. بسته‌بندی هم در ایتالیا انجام خواهد شد. سه‌شنبه هفته گذشته درباره تولید عمومی این دارو در 95كشور ازجمله با درآمد كم، درگیری‌ شدید بیماری و میزان كم واكسیناسیون مباحثی مطرح شد.»


این مسئول در پاسخ به این سؤال كه با توجه به پوشش واكسیناسیون در ایران و ظرفیت ساخت انواع داروها در كشور آیا راه‌اندازی خط تولید پاكسلوید در ایران امكان‌پذیر است، می‌گوید: «پوشش واكسیناسیون با كنترل پاندمی دو مقوله جداست. هر چند تأثیر واكسن بر كنترل بیماری صورت گرفته اما هنوز به‌ صورت كلی كاهش پیدا نكرده است. ایران به‌شدت از این پاندمی آسیب دیده و آمار درگیری و مرگ‌ومیر بالا داشته است. از سوی دیگر جزو كشورهایی است كه در صنعت ساخت دارو توانایی خوبی دارد. اما هیچ‌ جایی به قطعیت عنوان‌ نشده كه این واگذاری صورت خواهد گرفت یا خیر. تمام تصمیم‌ها بر اساس سیاست‌های مجموعه زیربخشی سازمان ملل (Medicines patent pool) خواهد بود.»


بر اساس اعلام او شركت فایزر به‌ صورت مستقیم با كشورها در ارتباط نیست و طرف قرارداد كشورها، سازمان عام‌المنفعه MPP است كه تولید عمومی آن را فقط در محدوده زمانی كه كووید به‌ عنوان پاندمی شناخته می‌شود در اختیار دولت‌ها قرار می‌دهد.


قیمت‌گذاری این دارو به‌ صورت پلكانی است و كشورهای قوی‌تر با قیمت بالاتر و كشورهای ضعیف‌تر با قیمت پایین‌تر دارو را خریداری می‌كنند تا درآمد برای تولید دارو حفظ شود و توزیع عادلانه هم وجود داشته باشد.


او همچنین درباره تحقیقات جهانی برای آینده كووید-19 با توجه به تولید این داروهای خوراكی هم عنوان می‌كند: «نتایج نشان می‌دهد كه واكسیناسیون در كنترل پاندمی موثر بوده اما انتهای پاندمی، انتهای بیماری‌زایی ویروس نیست و ممكن است تنها شرایط همه‌گیری كنترل شود. البته نتایج همه واكسن‌ها حاكی از آن است كه بعد از شش تا هفت ماه پس از تزریق دوز دوم، افت آنتی‌بادی در بدن افراد رخ می‌دهد و نیاز به تزریق واكسن یادآور است.


این یادآورها تا كنترل پاندمی الزامی است و پس از پایان همه‌گیری می‌توان آن را حذف و درمان‌ها را جایگزین كرد. ویروس كرونا همچنان خواهد بود و باید مواظبت شدید از انتشار بیشتر وجود داشته باشد. این در حالی كه كشورهای با 85درصد پوشش واكسیناسیون هم‌اكنون با ابتلای بالا مواجه شده‌اند؛ از جمله سنگاپور كه بعد از آزادی هیجانی و ترددها دوباره شرایط سخت ابتلا را تجربه می‌كند. این درست كه مرگ و میرها افزایشی نیست اما تعداد ابتلای بالا، بار زیادی به سیستم درمانی وارد می‌كند و آزادسازی محدودیت‌ها باید با تعقل بیشتری صورت بگیرد.»

دسترسی سریع