درصورت فوت دارنده‌ گواهینامه اختراع حقوق ثبت اختراع به ورثه منتقل می‌شود

نمایندگان تصویب كردند كه درصورت فوت دارنده‌ گواهینامه اختراع و باقی‌بودن مدت اعتبار آن، حقوق ناشی از ثبت اختراع به ورثه منتقل می‌شود.

1400/09/17
|
10:47
|

به گزارش رادیو پیام از ایسنا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز چهارشنبه، در جریان بررسی طرح مالكیت صنعتی مواد 54 تا 64 این طرح را به تصویب رساندند.

در ماده 54 این طرح آمده است: جنبه‌های معنوی حقوق ناشی از اختراع، شامل موارد زیر است:

1- ذكر نام پدیدآورنده‌ اختراع به عنوان مخترع: فرد یا افراد مخترع حق دارند كه نام آنها به عنوان مخترع، در گواهینامه‌ اختراع ذكر شود، حتی اگر حقوق مادی ناشی از ثبت اختراع، متعلق به دیگری باشد. با وجود این، مخترع می‌تواند به صورت كتبی، عدم ذكر نام خود را به عنوان مخترع، از مرجع ثبت درخواست كند. در این صورت، نام او در گواهینامه‌ اختراع درج نمی‌شود.

2- بهره‌مندی از تقدیر و جایزه: تقدیر، پاداش، جایزه نقدی و امتیازاتی كه به هر نحو به اختراع به عنوان دستاورد علمی تعلق می‎گیرد، متعلق به مخترع است؛ حتی اگر حقوق مادی ناشی از ثبت اختراع، متعلق به دیگری باشد.

براساس ماده ‌55 طرح حمایت از مالكیت صنعتی؛ هرگونه اظهار یا تعهد مخترع مبنی‌بر اینكه نام شخص دیگری به عنوان مخترع در گواهینامه‌ اختراع ذكر گردد، فاقد اثر است.

در ماده 56 طرح مذكور آمده است: حق معنوی ناشی از اختراع، دائمی است. دارنده‌ حق معنوی همواره مخترع است، اما دارنده‌ حقوق مادی ناشی از گواهینامه‌ اختراع ممكن است شخصی غیر از مخترع باشد.

در ماده 57 آمده است: حقوق مادی ناشی از تسلیم اظهارنامه‌ مربوط به اختراع یا اختراع ثبت‌ شده، قابل نقل و انتقال است و مالك اختراع می‌تواند حقوق مادی خود را به هر نحو، از قبیل انتقال مالكیت، تفویض اجازه بهره‌برداری و سرمایه‌گذاری مشترك، اعمال كند. در انتقال مالكیت حق اختراع یا انتقال حق مالكیت ناشی از تسلیم اظهارنامه، تمام حقوقی كه حسب مورد، به موجب گواهینامه‌ اختراع یا تسلیم اظهارنامه‌ مربوط ایجاد می‌شود، تا زمانی‌كه اختراع دارای اعتبار قانونی است به دیگری واگذار می‌گردد.

تبصره 1- در صورت سكوت قرارداد، اجازه بهره برداری به دیگری مانع اعطای اجازه بهره‌برداری به اشخاص دیگر نخواهد بود.

تبصره 2- در طول مدت قرارداد، انتقال‌گیرنده، حق واگذاری حقوق خود به غیر را ندارد مگر آنكه خلاف آن شرط شده باشد.

براساس ماده 58 طرح حمایت از مالكیت صنعتی؛ تمام قراردادهای راجع‌ به انتقال مالكیت اختراع ثبت‌شده یا انتقال حقوق ناشی از تسلیم اظهارنامه‌ آن یا اجازه‌ بهره‌برداری از آنها باید در دفتر اسناد رسمی به ثبت برسد و خلاصه‌ آن در پشت(ظهر) گواهینامه‌ اختراع درج شود. سردفتر اسناد رسمی پس از استعلام اصالت گواهینامه‌ اختراع و احراز هویت طرفین، نسبت به تنظیم سند رسمی اقدام می‌كند. سردفتر اسناد رسمی، قراردادهای تنظیم‌شده را جهت ثبت در دفاتر مربوط و انتشار مراتب آن، به صورت الكترونیكی برای مرجع ثبت ارسال می‌كند. تأثیر این موارد بر اشخاص ثالث، منوط به رعایت این ماده است‌.

تبصره1- دفترخانه‌ اسناد رسمی برای تنظیم قراردادهای انتقال حقوق ناشی از اختراع یا اعطای مجوز بهره‌برداری، پس از دریافت هزینه‌ مربوط، باید نسبت به آخرین وضعیت اختراع یا اظهارنامه‌ آن از مرجع ثبت استعلام و درصورت وجود یكی از موارد زیر از تنظیم قرارداد خودداری نماید:

1- درخواست، مربوط به اختراعی باشد كه قبلاً به‌صورت انحصاری واگذار شده است؛

2- حقوق مادی ناشی از اختراع، توقیف شده باشد؛

3- هزینه‌ سالانه‌ گواهینامه‌ اختراع، پرداخت نشده یا مدت آن منقضی شده باشد.

تبصره2- درصورتی كه انتقال مالكیت ویا واگذاری حقوق مربوط به اختراع در بازار اوراق بهادار یا بازار سرمایه (بورس) كالا با رعایت قوانین و مقررات مربوط و با رعایت حكم تبصره(1) این ماده انجام گرفته باشد، رعایت تشریفات مذكور در این ماده الزامی نیست، لكن در این موارد پس از قطعی شدن معاملات، مراتب واگذاری و قرارداد تنظیمی باید جهت ثبت در دفاتر مربوط و انتشار مراتب آن، از سوی مرجع ذی‌ربط در بازار مربوط، به مرجع ثبت به صورت الكترونیكی و برخط اطلاع داده شود.

تبصره3- مرجع ثبت مفاد قراردادهای انتقال و بهره‌برداری را به صورت محرمانه حفظ ولی نقل و انتقال و اجازه بهره‌برداری را ثبت و آگهی می‌كند.

در ماده 59 طرح آمده است: درصورت فوت دارنده‌ گواهینامه اختراع و باقی‌بودن مدت اعتبار آن، حقوق ناشی از ثبت اختراع به ورثه منتقل می‌شود. در این صورت، مرجع ثبت به درخواست وراث یا یكی از آنها و پس از دریافت هزینه‌ مربوط، نام ورثه یا موصی‌له را به عنوان دارنده‌ حق در مرجع ثبت قید كرده و مراتب را با ذكر میزان سهم هریك، در دفتر ثبت اختراعات، ثبت و منتشر می‌كند.

در ماده60 طرح مذكور آمده است: ‌پرداخت هزینه‌ سالانه‌ یا دوره‌ای ثبت اختراع به‌عهده‌ دارنده حق مادی ناشی از اختراع می‌باشد و درصورت عدم پرداخت توسط مالك، دارنده مجوز بهره‌برداری می‌تواند نسبت به پرداخت هزینه‌های مذكور اقدام كند.

در ماده 61 طرح مذكور آمده است: جنبه‌های معنوی حقوق ناشی از اختراع، قابل انتقال نیست.

مبحث ششم- زوال حق اختراع

ماده62- حقوق انحصاری ناشی از اختراع ثبت‌شده، در این موارد زایل می‌شود:

1- انقضای مدت اعتبار گواهینامه

2- اعراض

3- عدم پرداخت هزینه‌ سالانه یا دوره‌ای

4- ابطال گواهینامه یا ابطال بخش‌هایی از ادعاهای مربوط.

تبصره- زوال جزئی حق اختراع در این بند، محدود به همان ادعا یا ادعاها است.

ماده63- پس از زوال حق اختراع، هر شخصی مجاز است در چهارچوب مقررات مربوط، از اختراع بهره‌برداری كند. با زوال حق اختراع، حقوق معنوی ناشی از اختراع جز در مورد بند (4) ماده(62) این قانون، به قوت خود باقی است.

ماده64- مالك اختراع می‌تواند با تسلیم اعراض‌نامه به مرجع ثبت، از حقوق خود نسبت به اختراع ثبت‌شده اعراض نماید. اعراض می‌تواند كلی یا جزئی بوده و نسبت به كل گواهینامه‌ اختراع یا یك یا چند ادعا باشد. اثر اعراض از زمان تسلیم درخواست اعراض به مرجع ثبت است.

تبصره1- اعراض مالك اختراع از حقوق خود نسبت به اختراع ثبت‌شده، مشروط به این است كه حقوق مذكور از سوی مراجع قضائی توقیف نشده یا متعلّق حق غیر قرار نگرفته باشد.

تبصره2- درمورد موضوع بند (4) ماده(39) این قانون، دارنده‌ پروانه‌ بهره‌برداری اجباری از اختراع مؤخر، نمی‌تواند بدون اجازه‌ دارنده‌ گواهینامه‌ اختراع مقدم از حق اختراع اعراض نماید. در این حالت، مراتب اعراض باید به صورت كتبی و همراه با رضایت ذی‌نفع به مرجع ثبت اعلام گردد.

تبصره3- مرجع ثبت، درخواست مزبور را به ذی‌نفعان ثبت اختراع اعلام و پس از دریافت هزینه مربوط، آن ‌را منتشر می‌نماید.

تبصره4- اعراض مالك اختراع از حقوق خود نسبت به اختراع ثبت شده، مانع طرح یا ادامه رسیدگی به دعوی ابطال گواهینامه اختراع نمی‌شود.

دسترسی سریع