رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، به تبیین نكات مهم تغذیه بیماران دیابتی پرداخت.
فرشته فزونی گفت: مصرف غذاهای چرب و سرخ كرده را كاهش دهید. از مصرف غذاهای غنی از چربیهای اشباع و ترانس نظیر فست فودها، روغنهای نباتی جامد و نیمه جامد، روغنهای حیوانی، غذاهای سرخ شده، لبنیات پرچرب اجتناب كنید.
وی افزود: بیشتر از منابع غذایی حاوی امگا 3 (مانند انواع ماهیها) و اسید چرب غیر اشباع (مثل روغن زیتون) یا سایر انواع روغنهای مایع (آفتابگردان، كنجد) به مقدار مناسب و طبق رژیم غذایی تنظیم شده استفاده كنید.
فزونی گفت: استفاده متعادل از امگا 3 و اسیدهای چرب غیر اشباع موجب پاسخ دهی بهتر گیرندههای سلول به انسولین میشود.
وی افزود: دریافت پروتئینهای حاوی چربیهای اشباع مانند لبنیات پرچرب و گوشت قرمز باید در رژیم غذایی افراد دیابتی باید محدود شود.
فزونی گفت: بهتر است از كربوهیدراتهایی كه شاخص گلایسمیك پایینتری دارند استفاده شود.
وی تاكید كرد: حتماً غذا را در حجم كم و به دفعات بیشتر (5 وعده در روز) میل كنید و در هیچ وعدهای بیش از حد غذا نخورید.
فزونی با عنوان این مطلب كه مصرف نمك روزانه را كاهش دهید و حتماً از نمك یددار تصفیه شده به مقدار كم استفاده كنید، گفت: بعد از وعدههای غذایی كمی پیاده روی كنید.
وی ادامه داد: به طور مرتب قند خون را كنترل كنید و برای داشتن وزن مناسب و سالم بودن به اندازه غذا بخورید و فعالیت بدنی روزانه (45-30 دقیقه پیاده روی) طبق نظر پزشك معالج داشته باشید.
فزونی گفت: سعی كنید ساعات صرف غذا حتی المقدور منظم باشد تا از نوسان قند خون جلوگیری شود. همچنین، غذا را به آرامی و در محیطی با آرامش میل كنید.
وی افزود: هر روز 2 تا 4 واحد میوه و 3 تا 5 واحد از گروه سبزیها استفاده كنید.
فزونی گفت: مصرف منابع غذایی حاوی روی، ویتامین C (مركبات و سبزیهای تازه) و ویتامین A (زردآلو، هلو، گوجه فرنگی، و هویج) در رژیم غذایی خود بگنجانید. به نشانگرهای رنگی تغذیهای محصولات غذایی توجه كنید و محصولاتی كه قند، نمك و روغن كمتری دارد انتخاب كنید.
وی افزود: مصرف نانهای سفید و برنج را كاهش داده و نانهای سبوس دار، برنج قهوهای، ماكارونی سبوس دار، جو و گندم كامل (پوست نگرفته) مصرف كنید.
به گفته فزونی، روزانه از انواع حبوبات در وعدههای غذایی استفاده كنید و 2 تا 3 واحد لبنیات كم چرب خصوصاً از نوع پرو بیوتیك مصرف كنید.
وی ادامه داد: چای یا دمنوش خود را با یك عدد توت یا كشمش یا یك عدد خرمای كوچك میل كنید و به اندازه كافی آب بنوشید.
فزونی گفت: در صورتی كه دچار اضافه وزن یا چاقی هستید برای كاهش وزن تحت نظر كارشناس تغذیه اقدام كنید.
وی در پایان افزود: ارائه خدمات مشاوره تغذیه از جمله تنظیم برنامه غذایی در مراكز خدمات جامع سلامت رایگان است و افراد میتوانند برای انجام مراقبتهای تغذیهای به مراكز خدمات جامع سلامت مراجعه كنند.